Je pekné počasie, nech sú omše vonku. Za Tarabov návrh zahlasovali aj koaliční poslanci

Vláda by mala povoliť sviatočné bohoslužby aspoň vo vonkajších priestoroch, odkazuje parlament. Za návrh Tomáša Tarabu (nez., predtým ĽS NS) hlasovali aj koaliční poslanci.

31.03.2021 13:26
Bohoslužba / Cirkev / Omša / Veriaci / Modlitba / Foto:
Na archívnej snímke z mája 2020 veriaci s ochranným rúškom počas verejnej bohoslužby v Dóme sv. Alžbety v Košiciach
debata (147)

Kým ministri na rokovaní vlády rozobrali návrh, aby od 1. apríla bola možná návšteva kostola „na účel individuálnej duchovnej starostlivosti“, v parlamente poslanci dvíhali ruky na procedurálny návrh Tarabu.

Podľa neho by nemal byť problém prijať opatrenia, aby sa bohoslužby počas veľkonočných sviatkov konali aspoň vo vonkajších priestoroch. Podmienkou by mali byť minimálne odstupy a dodržiavanie hygienických opatrení. Taraba kolegom v pléne dôvodil, že je predsa pekné počasie.

Video: Taraba žiada konanie omší vonku, lebo je pekne.

Video

Za jeho návrh zdvihlo ruku 71 zo 133 prítomných poslancov. Proti boli štyria a zdržali sa 46 poslanci. Z najsilnejšieho klubu OĽaNO boli za Martin Čepček, Ján Herák, Milan Kuriak, Radovan Marcinčin, Richard Vašečka, Peter Dobeš, Zita Pleštinská, Peter Liba, Marcel Mihalik, Milan Potocký, Ján Szöllöš a Anna Záborská. Teda 12 poslancov.

Z hnutia Sme rodina Tarabov nápad podporili Martin Borguľa, Jaroslav Karahuta, Milan Krajniak, Ľudovít Goga, Igor Kašper, Peter Pčolinský, Petra Hajšelová, Patrick Linhart, Eva Hudecová, Jozef Lukáč a Miloš Svrček. Teda 11 poslancov.

Z klubov ďalších dvoch koaličných strán SaS a Za ľudí za návrh poslanca, ktorý do parlamentu prišiel s extrémistickou ĽS NS, nehlasoval nikto.

Aj budúceho premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý viedol zrejme už posledné zasadnutie vlády v starom zložení, informácia o hlasovaní v Národnej rade prekvapila. „Je to pre mňa nová informácia, musíme sa pozrieť na jednotlivé procedúry. Ale aj uvedomiť si závažnosť epidemickej situácie,“ povedal Heger po zasadnutí vlády. Nevedel tak ani povedať, či koaliční poslanci, ktorí zahlasovali za návrh opozičného poslanca, porušili koaličnú zmluvu.

Tá síce na jednej strane povolila návštevy kostol na „účel individuálnej duchovnej starostlivosti“, ale na strane druhej sľubuje počas nadchádzajúcich sviatkov viac policajných kontrol.

Video: Heger: Nie je to tak, že schválime, čomu nerozumieme.

Video

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #omša #Veľká noc #koronavírus