Vláda netuší, čo pri kostoloch schválila. Dozvie sa to z Mikasovej vyhlášky

Designovaný premiér Eduard Heger nevedel vysvetliť, ako bude vyzerať "cesta na účel individuálnej duchovnej starostlivosti" schválená vládou.

31.03.2021 14:31
debata (47)

VIDEO: Heger: Nie je to tak, že schválime, čomu nerozumieme.

Video

Vláda na svojom zasadnutí v stredu 31. marca schválila opatrenia, ktoré majú platiť už od štvrtka 1. apríla 2021. V akej podobe, nie je známe.

Prijala doplnenie uznesenia vlády zo 17. marca, do ktorého pridala aj bod 31, ktorý hovorí, že „s účinnosťou od 1. apríla 2021 cestu na účel individuálnej duchovnej starostlivosti pri dodržaní protiepidemio­logických opatrení stanovených vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a cestu späť.“

Na otázky novinárov, či to nebude ďalšia možnosť, aby ľudia mohli prechádzať bez problémov medzi okresmi a tým zvyšovať nežiaducu mobilitu, Heger ubezpečoval, že nie. Keď však dostal otázku, v ktorej zazneli slová, že „ľudia si môžu sadnúť do kostola na nejakú individuálnu modlitbu“, novinárku prerušil so slovami, že nevie, či to znamená práve toto a dodal, že to bude musieť špecifikovať hlavný hygienik Ján Mikas. Tvrdí, že na vláde schvaľujú len rámec a spoliehajú sa na odborníkov. Na otázku, aká je jeho predstava o tomto opatrení, uviedol:

„Moja predstava vôbec nie je podstatná. Ja by som určite nechcel zaviesť občanov tým, že poviem nejakú svoju predstavu. Tak ako 'hovorím, predsa ja nebudem hovoriť o tom, ako sa robí chirurgický zákrok, keď na to sú tu chirurgovia. Ani môj názor na to nebudem hovoriť, lebo to by som zaviedol ľudí,“ povedal Heger.

Takže ste dnes schválili výnimku, ale neviete, čo tá výnimka znamená, zaznelo zo strany redaktorky. „To určite takto neznie… Buďme voči sebe korektní.. To by bolo veľmi zavádzajúce a nekorektné, aby sme povedali, že niekto schváli niečo, čomu nerozumie,“ povedal Heger a dodal, že máme veľmi kompetentných ľudí v konzíliu odborníkov, na ktorých sa „rád spoľahne“ a nechá si odporučiť bez toho, aby „tomu tak detailne rozumel“.


Usmernenie hlavného hygienika Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2

Podmienky, ktoré musia byť splnené pri individuálnej duchovnej starostlivosti

Vzhľadom na epidemiologickú situáciu a opatrenia nariadené Uznesením vlády SR je možné vysluhovanie sv. omší a liturgických obradov Veľkej noci iba online formou, pričom kostoly ostávajú otvorené. Tento dokument usmerňuje, za akých podmienok je možná účasť na individuálnej duchovnej starostlivosti.

Individuálna duchovná starostlivosť sa skladá z:

  1. individuálnej duchovnej služby a
  2. individuálnej pastoračnej služby.

Individuálna duchovná služba zahŕňa najmä: individuálne spovedanie, individuálny duchovný rozhovor s duchovným. Duchovná služba môže zahŕňať aj psychickú prvú pomoc, kopingové stratégie zvládania stresu, krízy alebo smútenia pri strate blízkej osoby. Môže byť poskytovaná v prirodzenom prostredí (dom prijímajúcej osoby, príroda), zariadení (sociálnom, zdravotnom, výchovnom alebo azylovom) alebo v sakrálnom priestore (napr. kostol) alebo pastoračnom centre.

Individuálna pastoračná služba zahŕňa najmä: vysluhovanie sviatostí v prirodzenom prostredí osoby/ veriaceho, v ZSS, DOS, ústavných zdravotníckych zariadeniach, hospicoch a rehoľných spoločenstvách komunitného typu; zaopatrovanie chorých a sviatosť pomazania chorých. Touto službou môže byť poskytnutá aj Eucharistia veriacim. Môže byť poskytovaná v prirodzenom prostredí (dom prijímajúcej osoby, príroda), zariadení (sociálnom, zdravotníckom, výchovnom alebo azylovom) alebo v sakrálnom priestore (napr. kostol) alebo pastoračnom centre.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger