Tempo očkovania v Európe je pomalé, Ukrajina a Poľsko hlásia rekordy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu, niekoľko dní pred Veľkou nocou a dva týždne pred ramadánom, varovala pred slávením v zaplnených vnútorných priestoroch, lebo to môže spustiť novú vlnu infekcií koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

01.04.2021 06:00 , aktualizované: 23:33
koronavírus, Brazília Foto: ,
Modlitba za pacientov s chorobou COVID-19 pred nemocnicou v brazílskom Riu de Janeiro.
debata (37)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:33 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala členské krajiny Európskej únie, aby „bezodkladne“ vytvorili infraštruktúru potrebnú na používanie digitálnych očkovacích preukazov. Na svojom účte na Twitteri spresnila, že tieto preukazy, označované aj ako COVID pasy, by mali byť sprístupnené už do začiatku leta.

Šéfka eurokomisie zároveň Európsky parlament a Radu EÚ (členské krajiny) vyzvala, aby urýchlene prijali a schválili návrh na používanie týchto osvedčení, ktoré majú uľahčiť Európanom cestovanie v rámci Únie. „Digitálne zelené certifikáty nám pomôžu obnoviť bezpečné a bezplatné cestovanie po EÚ. Našim cieľom je sfunkčniť ich do začiatku leta,“ uviedla na svojom účte na Twitteri.

Podľa návrhu EK zo 17. marca by preukaz, ktorý môže byť v digitálnej aj papierovej podobe, mal zahŕňať informácie o tom, že bol jeho nositeľ zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19, alebo má negatívny výsledok testu na COVID-19 či potvrdenie o prekonaní tejto choroby.

22:54 Čile oznámilo, že na mesiac apríl zatvorí svoje hranice a pokúsi sa tak vyrovnať s nárastom počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Táto juhoamerická krajina sa zároveň snaží zrýchliť očkovanie obyvateľov. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Opatrenie, ktoré začne platiť na budúci pondelok 5. apríla, oznámila vláda v čase, keď Čile zaznamenalo svoj najvyšší denný počet infekcií od začiatku pandémie, a to 7.830.

Okrem zatvorenia hraníc vláda tiež oznámila, že posunie na skorší čas začiatok nočného zákazu vychádzania, z 22.00 h na 21.00 h, a obmedzí niektoré aktivity – ktoré boli predtým pokladané za nevyhnutné.

22:15 Za pomoci jazdeckej polície a vodného dela rozohnala polícia nepovolené zhromaždenie tisícok mladých ľudí, ktorí prišli do jedného z bruselských parkov na fingovaný koncert. Dôvodom zásahu polície bolo porušenie protipandemických opatrení. Uviedla to televízna stanica RTBF.

Aj napriek tomu, že na sociálnych sieťach bol koncert ohlásený ako prvoaprílový žart, do parku Bois de la Cambre prišlo niekoľko tisíc mladých ľudí, ktorých do prírody vylákalo aj mimoriadne teplé a slnečné počasie. Polícia bola v strehu a pripravená, lebo na sociálnych sieťach účasť na koncerte v parku s názvom „La Boum“ prisľúbilo 18 000 ľudí a ďalších 51 000 prejavilo oň záujem. Podľa informácií belgických médií si zrážka polície s davom ľudí krátko po 17.00 h miestneho času vyžiadala niekoľko zranených vrátane policajtov.

Polícia používa vodné delo počas zhromaždenia v... Foto: TASR/AP, Fran Seco
Belgicko Brusel protest Polícia používa vodné delo počas zhromaždenia v Bruseli vo štvrtok 1. apríla 2021.

21:10 Slovensko získa do konca júna ďalších 687 590 vakcín spoločnosti Pfizer/BioNTech. Ide o dodávku z prerozdelenia dodatočných vakcín v rámci Európskej únie. Viac v tomto článku.

20:13 Tri členské krajiny EÚ – Česká republika, Rakúsko a Slovinsko – sa odmietli zapojiť do darcovskej schémy prerozdeľovania vakcín proti covidu** pre tie krajiny Únie, ktoré majú výrazne menej očkovacích látok, čo je aj príklad Slovenska. Pre TASR informáciu potvrdilo Stále zastúpenie pri EÚ v Bruseli.

O prerozdeľovacej schéme v stredu a vo štvrtok v Bruseli rokovali veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER). V stredu sa veľvyslanci nedohodli na tom, ako vyriešiť spor ohľadom spôsobu rozdelenia desať miliónov vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech z dodávok pôvodne určených pre druhý štvrťrok. Uvedený objem vakcín má kompenzovať niektorým štátom EÚ ich doterajšie nižšie prídely.

V praxi to znamená, že ostatných 24 štátov Únie sa medzi sebou dohodne na tom, že solidárne darujú časť svojich vakcín tým krajinám, ktoré ich dostali alebo objednali menej. Podľa informácií tlačovej agentúry DPA sa 19 krajín EÚ vzdá spolu 2,8 milióna dávok, aby pomohli zaplniť medzery v dodávkach pre Bulharsko, Estónsko, Chorvátsko, Lotyšsko a Slovensko.

19:33 Na vyše 400 nemocničných očkovacích miestach v Maďarsku sa začalo vo štvrtok mimoriadne očkovanie pedagógov materských škôl a učiteľov škôl, informoval operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Do 29. marca sa ich zaregistrovalo takmer 215 000. Šéf úradu vlády minulý týždeň povedal, že v zmysle rozhodnutia kabinetu začnú otvárať školy v priebehu týždňa po tom, čo bude v Maďarsku zaočkovaných 2,5 milióna ľudí, čo by pri terajšom tempe podávania vakcín mohlo byť najskôr 12. apríla.

Pedagógovia však vyjadrili obavy, že v tak krátkom čase ešte nebudú mať vybudovanú dostatočnú imunitu, a všetky odborárske organizácie učiteľov vyzvali vládu, aby to vzala do úvahy a školy otvárala neskôr.

18:56 Rakúske hlavné mesto Viedeň a spolkové krajiny Dolné Rakúsko a Burgenland vstúpili do veľkonočného lockdownu. Tvrdšie opatrenia, ktoré by mali platiť zhruba do 11. apríla, majú pomôcť obmedziť šírenie koronavírusu a zabrániť preťaženiu systému zdravotnej starostlivosti. Lockdown sa dotkne takmer štyroch miliónov obyvateľov, informuje spravodajský portál CNN.

V troch spomenutých oblastiach sú od štvrtka zatvorené obchody, s výnimkou predajní so základným tovarom a lekární, múzeá a zoologické záhrady. Ľudia by tiež nemali opúšťať svoje domovy, ak nejdú nakupovať, venčiť svoje zvieratá alebo cvičiť. Počas veľkonočných sviatkov sú však povolené bohoslužby, tie sa ale musia konať za veľmi prísnych hygienických pravidiel.

Rakúske úrady vo štvrtok zaznamenali 3 687 prípadov nákazy koronavírusom, pričom len vo Viedni ich bolo takmer tisíc a v Dolnom Rakúsku viac ako 800. Celkovo v krajine evidujú už viac ako 545-tisíc potvrdených prípadov nákazy. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizo­vaných 2 323 pacientov, z toho 540 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Rakúsko eviduje viac ako 9 300 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom.

17:52 V Nemecku za predošlý deň zaznamenali 24 300 nových prípadov nákazy a 201 úmrtí spojených s covidom. Pred týždňom to bolo 22 657 novo nakazených a 228 ďalších úmrtí. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého britská mutácia v súčasnosti prevláda už z takmer 90 percentách nákaz. Kancelárka Angela Merkelová vyzvala ľudí, aby Veľkú noc strávili v úzkom kruhu a ak to nie je vyložene nutné, nikam necestovali.

Počet nových prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní sa oproti predchádzajúcemu dňu mierne zvýšil na 134,2; na začiatku marca sa pritom hodnota pohybovala pod 70. Počet nových infekcií v Nemecku výrazne klesol v polovici februára, v poslednej dobe však nakazených pribúda – podľa odborníkov to možno pripísať šíreniu nákazlivejších variantov.

Britská mutácie s označením B.1.1.7. sa podľa dát z minulého týždňa na celkovom počte infikovaných podieľa už z 88 percent. RKI to označil za znepokojujúce s ohľadom na skutočnosť, že je značne nákazlivejšia než pôvodný variant a zrejme tiež spôsobuje vážnejší priebeh ochorenia. Mutácie, ktoré sa prvýkrát objavili v Juhoafrickej republike a Brazílii, nehrajú v Nemecku výraznejšiu úlohu a ich podiel na zistených prípadoch je podľa RKI v oboch prípadoch v desatinách percent.

17:12 Veľká noc môže podľa českého ministra zdravotníctva Jana Blatného rozhodnúť o tom, kedy sa deti vrátia do škôl a kedy sa začne s uvoľňovaním protiepidemických opatrení v krajine. Minister sa tak vyjadril počas tlačovej konferencie, na ktorej zároveň vyzval verejnosť, aby aj počas nadchádzajúcich sviatkov dodržiavala opatrenia. „Majte vždy ochranné pomôcky,“ upozornil Blatný.

Minister školstva Robert Plaga spolu s Blatným oznámili, že by sa deti mali začať vracať do škôl od 12. apríla. V prvej fáze by sa to v týždenných rotáciách malo týkať žiakov prvého stupňa základných škôl, rotácie sa ale nebudú týkať málotriednych škôl. „V stredu 7. apríla po Veľkej noci povieme, či z návratu nebudú vyňaté niektoré okresy, ktorých sa to týkať nebude,“ vysvetlil Plaga a Blatný neskôr upresnil, že návrat sa odloží v okresoch, kde bude reprodukčné číslo vyššie ako jedna. „Na druhom stupni bude pokračovať dištančná výuka. Vracať sa budú tiež deti do materských škôl, ktoré nebudú musieť nosiť rúška a budú v skupinách maximálne 15 žiakov,“ uviedol tiež minister školstva. Na školách budú naďalej podľa neho platiť režimové opatrenia, teda pravidelné vetranie, rúška a testovanie dvakrát do týždňa.

Návrat k praktickému vyučovaniu na stredných školách a do laboratórií na vysokých školách by sa mohol podľa predpokladov začať 19. apríla. Rozhodnutie o tom by malo padnúť 12. apríla. Teoretické vyučovanie bude naďalej dištančné, v pláne je však povolenie dobrovoľných konzultácií žiakom druhého stupňa základných škôl a stredných škôl v skupinách do šesť študentov.

16:51 Švédsko kvôli meškaniu dodávok vakcín proti covidu vzdalo svoj cieľ naočkovať do polovice tohto roka všetku dospelú populáciu. S ohľadom na harmonogram zásobovania očkovacími látkami je reálne, že ľudia nad 18 rokov a neplnoletí so zdravotnými problémami budú môcť aspoň jednu dávku vakcíny dostať do 15. augusta. Uviedla to ministerka zdravotníctva a sociálnych vecí Lena Hallengrenová.

Švédsko podobne ako ďalšie krajiny Európskej únie postupuje v očkovaní pomalšie, než pôvodne očakávalo. Prvú dávku vakcíny zatiaľ dostalo asi 1,1 milióna ľudí, čo je zhruba 14 percent dospelej populácie. Obe dávky očkovania má za sebou asi pol milióna ľudí. Vlani v decembri krajina počítala s tým, že v prvom polroku 2021 získa 17,4 milióna dávok vakcín, teraz očakáva, že to bude asi 10,9 milióna.

„Od decembra výrobcovia opakovane znižovali odhady množstva dodaných vakcín,“ povedala Hallengrenová agentúre TT. Nepredvídateľnosť v dodávkach podľa nej znamená aj to, že presný termín, do kedy budú imunizovaní všetci dospelí, nie je možné stanoviť. „Ako všetci dobre vieme, záleží to aj na tom, akú vakcínu kto dostane,“ dodala ministerka.

15:51 Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech poskytuje po podaní druhej dávky ochranu na prinajmenšom šesť mesiacov. Potvrdzujú to výsledky z trvajúcej tretej fázy klinických testov, informuje spravodajský portál CNN s odvolaním sa na stanovisko firiem. Podľa nich je látka pol roka účinná proti ochoreniu s akýmikoľvek príznakmi na viac ako 91 percent.

„Vakcína je na 100 percent účinná pri vážnom ochorení podľa definície amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a na 95,3 percenta účinná pri vážnom ochorení COVID-19 podľa definície amerického Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA),“ vysvetlili firmy v spoločnom vyhlásení.

Výsledky sú prvým pohľadom na to, ako dlho trvá ochrana vakcíny proti koronavírusu. Hoci je šesť mesiacov podľa CNN skromný cieľ, je to dlhšie ako 90 dní, čo bol doteraz najlepší odhad.

Vakcína je tiež podľa firiem účinná aj proti variantu koronavírusu B.1.351, ktorý je dominantný v Juhoafrickej republike. Odborníci sa v prípade tohto variantu obávali, že je odolný voči vakcínam.

Pfizer a BioNTech v stredu oznámili, že ich vakcína je bezpečná a efektívna aj u mládeže vo veku 12 až 15 rokov.

15:26 Maďarská lekárska komora (MOK) navrhla rezortu vnútra, aby preveril, či invazívna umelá pľúcna ventilácia pacientov s COVID-19 prebieha v poriadku, pretože v niektorých nemocniciach dosahuje úmrtnosť takýchto pacientov až 98 percent. O tomto liste MOK ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi informovala vo štvrtok komerčná televízia RTL Klub.

zväčšiť Zamestnanec kontroluje 29. marca v Budapešti... Foto: TASR/AP, Noemi Bruzak
Maďarsko koronavírus vakcína Sinopharm Zamestnanec kontroluje 29. marca v Budapešti novú dodávku vakcín od čínskej farmaceutickej spoločnosti Sinopharm proti ochoreniu Covid-19.

Predseda lekárskej komory Gyula Kincses zdôraznil, že jeho kolegovia sú pod obrovským fyzickým i psychickým tlakom. Komora okrem iného navrhuje, aby rezort vnútra vykonal kontroly, či umelá pľúcna ventilácia prebieha v poriadku. Miera úmrtnosti je podľa neho v takýchto prípadoch veľmi vysoká, avšak oficiálne údaje o tom, koľko pacientov prežije invazívnu kyslíkovú liečbu, nie sú k dispozícii.

Primár Ústavu hematológie a infektológie juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik nedávno vyhlásil, že zomiera čoraz viac ľudí napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Ich pomer stúpol z pôvodných 30 percent na 40 až 45 percent.

15:08 Pracovníci jednej továrne na vakcíny v Spojených štátoch nedávno znehodnotili veľkú várku polotovaru pre očkovaciu látku od firmy Johnson & Johnson (J & J), uviedla táto farmaceutická spoločnosť. V závode, kde sa vyrábajú dve rôzne vakcíny proti covidu, boli podľa informácii denía The New York Times (NYT) skombinované prvky z dvoch výrobných postupov. Kontaminové tak bolo množstvo prípravku zodpovedajúcemu 15 miliónom dávok.

V továrni spoločnosti Emergent Biosolutions v meste Baltimore sa okrem vakcíny J & J vyrába tiež vakcína od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. K pochybeniu tam došlo pred niekoľkými týždňami a závod potom musel prerušiť produkciu preparátu J & J na dobu vyšetrovania, ktoré viedol Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Johnson & Johnson oznámil, že jeho proces kontroly kvality odhalil jednu várku liekovej substancie, ktorá nezodpovedala štandardom kvality. „Táto várka sa nikdy nedostala do plniacich ani dokončovacích fáz nášho výrobného procesu,“ uvádza vyhlásenie firmy. Úrady problém pripisujú ľudskej chybe.

14:23 Medzinárodná iniciatíva COVAX sa rozhodla poskytnúť Ukrajine 947 700 dávok vakcíny proti COVID-19 od spoločností Pfizer-BioNTech, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na námestníka ukrajinského ministra zdravotníctva a hlavného hygienika Viktora Ľaška.

Podľa neho informoval COVAX ukrajinské ministerstvo zdravotníctva o pridelení vakcín s tým, že by mali prísť do konca júna.

Ľaško tiež pripomenul, že Ukrajina čoskoro dostane 117 000 dávok vakcíny od Pfizeru, ktorá sa bude používať na očkovanie ľudí v azylových a pobytových zariadeniach pre seniorov, ako aj osôb pracujúcich v týchto ústavoch.

Ukrinform poznamenal, že minister zdravotníctva Maxym Stepanov by mal podpísať zmluvy na dodávky ďalších 15 miliónov dávok vakcín.

13:49 Za posledný týždeň pribudlo v Českej republike šesť podozrení na úmrtie po očkovaní proti covidu. Celkom ich Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) eviduje 31. Ústav všetky hlásenia odoslal do európskej databázy nežiaducich účinkov, kde sa prípady posudzujú.

Podľa nej SÚKL uvádza, že všetky hlásenia o úmrtiach sú v ČR dôkladne hodnotené a následne ich posudzuje výbor Európskej agentúry pre lieky (EMA), v ktorom má Česko svojich zástupcov.

„Rovnako ako u ostatných hlásení aj v týchto prípadoch ide len o podozrenie na vzťah k očkovaniu, časová súvislosť rozhodne nemusí znamenať súvislosť príčinnú,“ uviedol SÚKL. Ak by výbor EMA dospel k záveru, že medzi liekom a reakciou existuje príčinná súvislosť, môže napríklad zmeniť jeho registráciu. (ct24.ceskate­levize.cz, tas­r)

13:30 V Poľsku zaznamenali za posledných 24 hodín 35 251 nových prípadov koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie. Vyplýva to z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva. V súvislosti s covidom tam zároveň za uplynulý deň zomrelo 621 ľudí.

Poľské úrady zaevidovali od začiatku pandémie celkovo 2 356 970 prípadov nákazy a 53 665 súvisiacich úmrtí. S potvrdeným ochorením je v Poľsku aktuálne hospitalizovaných 31 311 ľudí, z toho 3 143 pacientov je na pľúcnej ventilácii. Poľské nemocnice majú v súčasnosti k dispozícii viac ako 9 400 voľných lôžok pre pacientov s covidom.

Zdravotnícke zariadenia sú už v niektorých regiónoch vyťažené takmer na maximum svojej kapacity. Najvážnejšia epidemiologická situácia je momentálne v Sliezskom vojvodstve, kde v stredu zaznamenali rekordných 6 092 novoinfi­kovaných a nemocnice nezvládajú nápor nakazených.

12:21 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizovala Európu za „neprijateľne pomalú“ očkovaciu kampaň a vyjadrila tiež znepokojenie nad nárastom počtu nakazených novým koronavírusom v tomto regióne.

„Vakcíny sú našou najlepšou cestou z tejto pandémie… Tempo, ktorým sa očkuje, je však neprijateľne pomalé“ a „predlžuje trvanie pandémie“, uviedol vo vyhlásení riaditeľ WHO pre oblasť Európy Hans Kluge. Dodal, že epidemiologická situácia v Európe je „znepokojujúcejšia, ako za ostatných niekoľko mesiacov“.

„Musíme tento proces urýchliť zrýchlením výroby, znížením prekážok pri podávaní vakcín a použitím všetkých dostupných dávok (očkovacích látok), ktoré máme uskladnené,“ pokračoval Kluge.

Pred piatimi týždňami klesol týždenný prírastok počtu nakazených v Európe pod jeden milión, avšak minulý týždeň došlo k zvýšeniu miery šírenia COVID-19 vo väčšine krajín patriacich do tzv. európskeho regiónu WHO, kde „bolo zaznamenaných 1,6 milióna prípadov“, uviedol Kluge vo vyhlásení. Celkový počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom sa tam podľa neho „rýchlo blíži k hranici jedného milióna a celkový počet prípadov nákazy čoskoro prekročí 45 miliónov“.

„Pravdepodobnosť výskytu nových znepokojivých variantov rastie s rýchlosťou, akou sa vírus rozmnožuje a šíri, takže zamedziť prenosu prostredníctvom základných opatrení pre kontrolu chorôb je kritické,“ uviedla v rovnakom vyhlásení WHO regionálna koordinátorka pre mimoriadne situácie Dorit Nitzanová.
Európsky región WHO zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska a niekoľkých stredoázijských štátov.

11:34 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dostal prvú dávku vakcíny proti covidu od spoločnosti AstraZeneca, oznámil jeho úrad. Stalo sa tak dva dni po tom, čo v Nemecku preventívne pozastavili očkovanie vakcínou od AstraZenecy osôb mladších ako 60 rokov.

„Dôverujem vakcínam povoleným v Nemecku… Očkovanie je rozhodujúcim krokom na ceste von z pandémie. Využite dostupné príležitosti. Pripojte sa!“ uviedol 65-ročný Steinmeier vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Nemecké ministerstvo zdravotníctva v utorok preventívne pozastavilo očkovanie proti chorobe COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v prípade osôb mladších ako 60 rokov pre podozrenia z jej možných vedľajších účinkov, konkrétne tvorby krvných zrazenín, informovala agentúra AP.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn a predstavitelia spolkových krajín jednomyseľne súhlasili, že táto očkovacia látka sa bude v Nemecku podávať len osobám starším ako 60 rokov. Mladší ľudia sa ňou môžu zaočkovať po dohode s lekárom v prípade, že patria do skupiny osôb, ktorým hrozí vážny priebeh choroby COVID-19.

Kancelárka Angela Merkelová, ktorá má 66 rokov, tento týždeň uviedla, že je pripravená dať sa zaočkovať vakcínou od AstraZenecy. Zatiaľ však nie je známe, či a kedy sa tak stane.

11:04 Ukrajina zaznamenala za posledný deň rekordný počet úmrtí na chorobu COVID-19, informovala agentúra UNIAN. Kým v stredu hlásili z Ukrajiny 407 úmrtí, vo štvrtok to bolo 421, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 33 246, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu sa za posledných 24 hodín zvýšil o 17 569 na celkových 1 691 737.

Z ochorenia sa za posledný deň uzdravilo ďalších 9 602 ľudí; od začiatku pandémie už 1 323 083.

Prvou dávkou vakcíny proti chorobe COVID-19 sa dalo na Ukrajine zaočkovať doteraz 248 736 osôb, pričom obe dávky doteraz dostali dvaja ľudia, píše UNIAN.

**10:28 Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 9288 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 258 pacientov, čím počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol na 20 995, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených vo štvrtok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Vírusom SARS-CoV-2 sa doteraz preukázateľne nakazilo 661 721 osôb, aktuálne je infikovaných 230.161 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 12 062 chorých, umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 1512 z nich.

10:07 Za stredu pribudlo na Slovensku 1 304 prípadov koronavírusu pri 8 654 vykonaných PCR testoch (pozitivita 15,06 percenta). Pribudlo ďalších 71 úmrtí na pľúcnu formu covidu, celkovo už ochoreniu podľahlo 9 790 osôb, celkový počet úmrtí „s covidom“ je 1 837. (Viac tu)

9:45 Vietnam prevzal vo štvrtok dodávku 811.200 dávok vakcíny farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Ide o prvú zásielku vakcín dodaných do tejto krajiny prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, informovala agentúra DPA.

Vakcíny „budú novým zásadným nástrojom proti chorobe COVID-19 vo Vietname v jeho už aj tak úspešnom úsilí vyhrať tento boj,“ uviedol šéf úradu OSN vo Vietname Kamal Malhotra. Vakcíny boli z medzinárodného letiska v Hanoji prevezené do Ústavu hygieny a epidemiológie, kde budú uskladnené, kým sa nimi začne očkovať.

9:02 Približne 15 miliónov dávok jednodávkovej vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) bolo znehodnotených v dôsledku chyby, ku ktorej došlo v americkej továrni. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

Americký farmaceutický gigant J&J pre agentúru AFP potvrdil, že šarža dávok vo fabrike spoločnosti Emergent BioSolutions v štáte Baltimore „nespĺňala kvalitatívne štandardy“. Presný počet znehodnotených dávok vakcín však nespresnil.

Spoločnosť tiež uviedla, že šarža ani „nepostúpila do plniacej a dokončovacej fázy výrobného procesu“. Podľa predstaviteľov federálnej vlády išlo o ľudskú chybu.

7:56 Vedci v Brazílii detegovali ďalší variant koronavírusu SARS-CoV-2. Zistili ho u 34-ročnej ženy z mesta Sorocaba ležiacom neďaleko Sao Paula. V noci na štvrtok o tom podľa agentúry DPA prostredníctvom sociálnej siete Twitter informoval biomedcínsky inštitút Butantan s tým, že nový variant je podobný už známemu juhoafrickému variantu (viac v článku V Brazílii objavili nový variant koronavírusu. Je podobný tomu juhoafrickému.

Nakazená žena nemá cestovateľskú anamnézu: necestovala do zahraničia, ani v rámci krajiny. Nákaza sa u nej prejavuje len miernymi príznakmi.

Brazília je jednou z krajín najviac postihnutých pandémiou. Vyšší počet nakazených a úmrtí zaznamenali len Spojené štáty.

7:07 Taliansko predĺžilo väčšinu platných pandemických reštrikcií vrátane obmedzenia pohybu ľudí až do konca apríla. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie vlády v Ríme.

Podľa nariadenia, ktoré v stredu neskoro večer schválila vláda premiéra Maria Draghiho, sa ale môže rozhodnúť o „zmiernení opatrení“, ak to umožní epidemická situácia, píše agentúra AFP.

6:00 „V krajinách zažívajúcich rozsiahly prenos koronavírusu medzi miestnym obyvateľstvom by sa malo vážne uvažovať o virtuálnych stretnutiach, o odklade alebo početnom obmedzení takýchto zhromaždení,“ napísala WHO vo vyhlásení.

„Bez ohľadu na lokalitu sveta by sa akákoľvek náboženská služba mala konať vonku, ak je to možné, alebo v obmedzenom počte a trvaní – malo by byť pritom dostatočné vetranie. Mal by sa dodržiavať fyzický odstup, hygiena rúk a nosenie rúška, ako znejú odporúčania,“ dodala agentúra OSN.

Podľa WHO by bolo lepšie, keby ľudia slávili sviatky s tými, s ktorými žijú, a vyhli sa stretnutiam s inými ľuďmi – predovšetkým vtedy, ak sa necítia dobre alebo sú v karanténe.

„Stretnutia vo vnútri, dokonca aj tie menšie, môžu byť obzvlášť riskantné,“ upozornila WHO.

Odborníci sa obávajú, že niektorí ľudia prestanú byť počas náboženských sviatkov opatrní, hoci mnoho krajín práve zavádza obmedzenia, aby spomalili nárast v počtoch infekcií koronavírusom.

V nasledujúcich dňoch kresťania slávia Veľkú noc a moslimovia začínajú 13. apríla pôstny mesiac ramadán.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus