Prezidentka Čaputová vymenovala vládu na čele s Hegerom

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala novú vládu na čele s Eduardom Hegerom (OĽaNO).

01.04.2021 10:08 , aktualizované: 11:42
Vláda  Eduarda Hegera Foto:
Spoločné fotenie novej vlády Eduarda Hegera na Úrade vlády v Bratislave 1. apríla 2021
debata (477)

Nový predseda vlády SR Eduard Heger verí, že jeho vládny kabinet bude stabilný, súdržný a panovať v ňom bude vzájomná dôvera. Vládny kabinet má podľa nového premiéra odhodlanie a túžbu spraviť zo Slovenska krajinu, kde budú všetci radi žiť. „Táto cesta začala takto pred rokom a my sme sa odvtedy veľa naučili a aj sme sa veľa poučili z chýb,“ deklaroval Heger s tým, že očista a obnova krajiny pokračuje.

Video: Prezidentka Čaputová menuje novú vládu na čele s Eduardom Hegerom.

Video

Slovensko je podľa predsedu vlády krajina, ktorá v histórii zažila, že má na to byť úspešnou. „Toto je náš cieľ. Dostali sme od občanov Slovenska silný mandát. Máme k tomu aj silný plán, a to nielen programové vyhlásenie vlády, ale aj plán obnovy, ktorý je cestovnou mapou k tomu, aby sme zo Slovenska takúto krajinu spravili,“ skonštatoval.

Novovymenovaným ministerkám a ministrom deklaroval, že sú pre neho i pre vládu rovnako dôležití. „Verím, že našim tmelom bude naďalej zodpovednosť voči občanom SR a ich dôvera, ktorú do nás pred rokom vložili,“ vyhlásil s tým, že ľudia očakávajú od kabinetu skutky a výsledky.

Heger okrem občanov poďakoval za dôveru aj prezidentke. Vďaku vyjadril aj bývalému premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ktorý bude v súčasnej vláde zastávať funkciu ministra financií. Taktiež hnutiu OĽANO i parlamentným poslancom koalície, ktorí svojím podpisom podporili vládu.

Post ministra práce bude po Milanovi Krajniakovi dočasne zastávať Andrej Doležal. Okrem toho bude riadiť aj rezort dopravy. Rezort zdravotníctva povedie brigádny generál Vladimír Lengvarský.

Sme rodina naďalej prehodnocuje nomináciu

Sme rodina naďalej prehodnocuje nomináciu na post ministra práce, ktorý zatiaľ ani po rekonštrukcii vlády obsadený nie je. Exminister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že budúci týždeň by už mohli mať meno nominanta, nateraz nechcel žiadne konkrétnosti povedať. Dodal, že budúci týždeň zasadne zrejme aj ich predsedníctvo a klub.

„Hovoriť o menách je predčasné, my sa ešte poradíme. Pravdepodobne v utorok (6. 4.) budeme mať naše predsedníctvo a klub, kde sa dohodneme na ďalšom postupe,“ povedal. Pripustil aj možnosť, že by si hnutie Sme rodina vymenilo jedno ministerstvo s inou koaličnou stranou. Všetko však závisí od dohody. Krajniak nevie o výhradách prezidentky voči ich poslancovi Jozefovi Hlinkovi, o ktorom sa hovorilo ako o možnom novom ministrovi práce.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský rovnako uviedol, že meno nominanta povedia až potom, ako sa dohodnú, a možné úvahy komentovať nechcel. „Sme rodina v tejto chvíli prehodnocuje miesto ministra práce,“ uzavrel. Miesto ministra práce, sociálnych vecí a rodiny sa uvoľnilo po demisii Krajniaka počas vládnej krízy. Odôvodnil to snahou prispieť k rekonštrukcii vlády a vyriešeniu krízy.

Lekári vítajú výber Lengvarského

Ministrom zdravotníctva bude brigádny generál Vladimír Lengvarský. Doposiaľ šéfoval vojenskej nemocnici v Ružomberku. Je špecialistom v odbore všeobecné lekárstvo. Slovenská lekárska komora považuje výber Lengvarského na post ministra zdravotníctva za dobrú voľbu.

Komora pripomenula, že súčasná situácia boja s pandémiou koronavírusu si vyžaduje nielen disciplínu, ale aj kontrolu. Za dôležité považuje aj jasné, odborné, včasné, zrozumiteľné a dobre odkomunikované rozhodnutia.

„Sme preto presvedčení, že Lengvarský, ktorý má nielen medzinárodné skúsenosti, ale aj dlhoročné skúsenosti s krízovou komunikáciou a tímovou prácou, by mohol byť človekom na správnom mieste v pravý čas,“ zdôraznila SLK.

Vľavo premiér Eduard Heger a brigádny generál a... Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vladimír Lengvarský / Eduard Heger / Vľavo premiér Eduard Heger a brigádny generál a nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský

Kollár neukáže, ako sa to robí

Pred menovaním novej vlády uverejnil Igor Matovič na sociálnej sieti status, v ktorom uviedol, že novým ministrom práce sa má stať predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Toľko chodil okolo horúcej kaše, až sa nakoniec rozhodol – Ministrom práce, sociálnych vecí a RODINY bude priamo šéf hnutia SME RODINA Boris Kollár. Teším sa,) … a teraz nám to všetkým ukáže, ako sa to robí,)), napísal Matovič na sociálnej sieti.

Pri vymenovaní vlády prezidentkou Zuzanou Čaputovou sa táto informácia, ktorú podal expremiér Matovič, ukázala ako prvoaprílový žart.

Príhovor prezidentky

Prepis príhovoru prezidentky Zuzany Čaputovej

"Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, vážený pán predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky, vážení členovia vlády Slovenskej republiky, ctení hostia,

pri rovnakej príležitosti a v takmer rovnakej zostave sme tu stáli pred rokom. Bol to rok dôležitých skúseností. Nebudem sa však vracať do minulosti, mali sme pomerne otvorený vzťah a moje postoje ste pri mnohých príležitostiach už počuli.

K zmenám na vládnych postoch, vrátane toho najdôležitejšieho, dnes dochádza na základe politickej dohody štyroch koaličných strán. Dohodu na podpore vlády Eduarda Hegera svojím podpisom potvrdilo 91 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a v tejto situácii som nevidela priestor pre iný postoj, ktorý by stál proti dohode ústavnej väčšiny poslancov. Základný zákon Slovenskej republiky mi ukladá, aby som svojím rozhodovaním zabezpečovala riadny chod ústavných orgánov. Pretože republika potrebuje vládu s väčšinovou podporou v Národnej rade, politickú dohodu štyroch vládnych strán rešpektujem a vymenovala som vás do funkcií ministeriek a ministrov novej vlády.

To, že sa vám po štyroch týždňoch rokovaní podarilo uzavrieť dohodu, je len začiatkom cesty. Skutočným naplnením úspechu vašej štvordohody bude to, ak táto vláda bude pokračovať v krokoch, ktoré pomôžu krajine a jej občanom.

Vážení členovia vlády Slovenskej republiky,

je veľmi dôležité, aby obrazy nezhôd z minulosti boli postupne prekryté novým obrazom spolupráce, rešpektu a pokoja.

V tomto smere verejnosť veľa očakáva predovšetkým od vás, vážený pán premiér. Nepochybujem, že aj vy sám ste si toho vedomý. Sám najlepšie viete, že právomoci premiéra a jeho zodpovednosť sú neprenosné a teda, že najväčšia ťarcha je na vás. Som presvedčená, že ako premiér prídete s novými prístupmi a s novou energiou, aby vláda konala efektívne, ako skutočný kolektívny a vrcholný orgán výkonnej moci. Za seba vám môžem prisľúbiť, že budete mať vo mne spoľahlivého a zodpovedného partnera, lebo tak ako každý nepredpojatý občan, aj ja si veľmi želám, aby vláda našej krajiny bola úspešná.

Vážený pán premiér, vážení členovia vlády,

v zmysle ústavy je vašou povinnosťou do tridsiatich dní predstúpiť pred Národnú radu, predložiť jej programové vyhlásenie a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Nepovažujte prosím túto povinnosť len za formalitu. Dáva vám totiž príležitosť, aby ste prispôsobili program vlády reálnemu stavu, aký je v krajine po roku pandémie. Aby ste reagovali na akútne sociálne, ekonomické a spoločenské problémy, o ktorých v apríli 2020 ste ako ministri nemohli vedieť. A zároveň vám to dáva príležitosť, aby ste do svojho programu zahrnuli aj zásadne nové príležitosti, ktoré sa objavili vďaka únijnému Plánu obnovy. Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžu prísť z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti.

Vašu pozornosť, dámy a páni, chcem pri tejto príležitosti nasmerovať najmä k tým, ktorí v pandémii najviac stratili. Ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli na prahu prežitia. Chudoba sa dnes týka nielen ľudí bez práce, ale aj ľudí a celých rodín, ktoré žijú bez úspor, prakticky len z ruky do úst. Ďaleko väčšiu našu pozornosť si zasluhujú aj často prehliadané profesie, ktoré však, ako kríza ukázala, sú pre nás kľúčové – zdravotníci, záchranári, opatrovateľky.

Je potrebné splatiť tiež dlh našim deťom. Deti, ktoré zažili najväčšiu krízu vo vzdelávaní si zaslúžia zažiť aj najväčšiu zmenu nášho školstva k lepšiemu. Seniorom, ktorí na dlhé mesiace stratili kontakt so svojimi najbližšími. Ľuďom v kultúre a v službách, ktoré museli byť zatvorené. Všetkým tým, ktorí prepadli sitom pomoci.

Vážený pán premiér, vážení členovia vlády,

dôležitou vlastnosťou pre budúce obdobie je empatia a kľúčovým slovom, ktoré Váš mandát bude sprevádzať je obnova. Obnova Slovenska po pandémii a obnova dôvery občanov. Veľmi vám, a všetkým občanom želám, aby ste zvládli svoje zodpovednosti a najbližšie tri roky viedli republiku tak, ako to od vás ústava vyžaduje a verejnosť očakáva."

© Autorské práva vyhradené

477 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Igor Matovič #Boris Kollár #Eduard Heger #Zuzana Čaputová