Vláda si podľa Remišovej musí získať dôveru ľudí, Sulík očakáva menej konfliktov

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) očakáva od nového premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) pokojnejšie, racionálnejšie a vecnejšie vedenie vlády. Myslí si, že vláda pod vedením Hegera bude fungovať lepšie a s menším počtom konfliktov. Povedal to po svojom vymenovaní do funkcie a oficiálnom fototermíne na Úrade vlády SR.

01.04.2021 12:04 , aktualizované: 14:23
Richard Sulík / Eduard Heger / Foto:
Zľava minister hospodárstva a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík a predseda vlády SR Eduard Heger počas spoločného fotenia na Úrade vlády SR v Bratislave 1. apríla 202
debata (23)

Súčasné programové vyhlásenie vlády je podľa Sulíka dobré tak, ako je napísané. Predpokladá však, že bude aktualizované. Sulík zároveň uviedol, že od nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) očakáva, že v rezorte spraví poriadok.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa teší, že bude môcť pokračovať v práci, ktorá v rezorte ostala. „Urobím všetko pre to, aby sme túto šancu využili na maximum,“ poznamenala.

Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) nie je vymenovanie vlády Eduarda Hegera koncom sebareflexie, ale naopak jej začiatok. Vládna koalícia si do ďalšieho pôsobenia podľa ministra berie so sebou bremeno v podobe naštrbenej dôvery občanov z predchádzajúceho obdobia.

„Dôveru nezískame späť automaticky dnešným dňom, ale len tak, že budeme vládnuť inak ako doteraz a robiť to, čo zlepší život na Slovensku,“ skonštatoval Korčok. Ako tvrdí, je správne pozerať dopredu a zabudnúť na animozity a nevraživosť.

„Musíme si však pamätať najmä to, ako rýchlo sa nádej ľudí na zmenu k lepšiemu premení na rozčarovanie. Toto si treba pripomínať vždy, keď sa dostaneme do zložitých situácií a vecných sporov,“ uviedol. V takýchto situáciách je podľa ministra potrebné myslieť na občanov a nie na to, kto vyhral v tom či onom spore. „Bez kompromisov to nepôjde,“ podotkol.

Korčok verí, že pandémiu koronavírusu spoločne porazíme. Vládny program označil za dobrý. Deklaruje, že chce vo svojej oblasti pôsobenia prispieť k tomu, aby ho vládny kabinet naplnil. „Za seba pre to urobím maximum. Zároveň prosím slovenských občanov, aby dali dnes vymenovanej vláde a koalícii štyroch strán, ktoré dostali silný mandát v minuloročných parlamentných voľbách, druhú šancu,“ povedal.

Snaha o získanie dôvery

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti zdôraznila, že nová vláda má pred sebou veľký záväzok v podobe získania dôvery celého Slovenska poctivou prácou pre všetkých. Remišová zaželala novému premiérovi aj všetkým členom vlády veľa síl a konštruktívnu a pokojnú spoluprácu.

Minister obrany Jaroslav Naď si zas váži rozhodnutie bývalého premiéra Igora Matoviča navrhnúť za nového predsedu vlády Eduarda Hegera (všetci OĽaNO) Naď považuje Hegera za skúseného manažéra a čestného chlapa s jasným názorom pre dobro veci.

„Som presvedčený, že naša každodenná spolupráca, a teraz mám na mysli všetkých rezortov, sa pod jeho vedením už čoskoro odzrkadlí v reálnych a prospešných rozhodnutiach. S Edom sa mi pracuje a komunikuje veľmi dobre, môže si byť istý, že medzi vojakmi, ale aj civilnými zamestnancami má našu pomocnú ruku a dvere vždy otvorené,” ozrejmil Naď s tým, že Heger pozná fungovanie rezortu, keďže svoju kariéru začínal práve na ministerstve obrany.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok v Prezidentskom paláci vymenovala vládu Eduarda Hegera. Na čele vládneho kabinetu vystriedal Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý sa stal ministrom financií. Miesto ministra práce, sociálnych vecí a rodiny zostalo zatiaľ neobsadené. OĽaNO má vo vláde sedem ministerských pozícií, Sme rodina bude mať tri posty, SaS obsadí tri ministerstvá a Za ľudí dve.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Eduard Heger #Hegerova vláda