Podľa Smeru ministerstvá napriek kríze udelili tisícové vianočné odmeny

Ministerstvá udelili v čase koronakrízy svojim hovorcom tisícové vianočné odmeny. Na dnešnej tlačovej konferencií to uviedli predseda strany Smeru Robert Fico a podpredseda strany Erik Kaliňák. Podľa Kaliňáka sa odmeny pre hovorcov na jednotlivých ministerstvách pohybovali v rozmedzí od 7-tisíc do 9-tisíc eur. Kaliňák vyzval jednotlivé ministerstvá, aby informáciu buď potvrdili, alebo dementovali.

01.04.2021 16:08 , aktualizované: 02.04.2021 11:32
debata (139)

Napríklad riaditeľka kancelárie ministra obrany získala podľa Kalináka vianočnú odmenu 8 500 eur, čo je viac, než dostali napríklad štátny tajomník či generálny tajomník ministerstva. Podpredseda Smeru uviedol, že riaditeľ oboru programovania a hodnotenia a riaditeľka odboru kvality a metodiky na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR získali vianočné odmeny vo výške 8-tisíc, respektíve 8 250 eur napriek tomu, že v roku 2020 odpracovali v rezorte iba tri mesiace.

23-tisícový zlatý padák u Hegera

„Vedúca kancelárie štátneho tajomníka na Ministerstve zdravotníctva SR dostala takmer 11-tisícovú odmenu, čo je absurdné. Absolútnym víťazom v zdravotníctve bol riaditeľ odboru legislatívy, ktorý dostal odmenu vo výške 12-tisíc eur,“ povedal Kaliňák.

Bývalý minister financií a nový predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) mal vedúcim pracovníkom ministerstva financií udeľovať vianočné odmeny vo výške 13 až 18-tisíc eur, v jednom prípade mala byť udelená odmena vo výške 23-tisíc eur, išlo však o „zlatý padák“.

Kaliňák dodal, že pokladá za väčší problém zamestnávanie na dohodu. Smer podla neho obdržal viacero upozornení od zamestnancov ministerstiev, že noví ministri so sebou priniesli vlnu nových zamestnancov, ktorí v jednotlivých rezortoch pracujú na dohodu. Majú mať pritom „absurdne veľké platy aj odmeny“, pričom sa na nich nevzťahuje limit na počet pracovníkov, tabuľkové platí ani povinnosť informovať o ich platoch v rámci infozákona.

Smer diskredituje ľudí, tvrdí rezort

Ministerstvo financií tvrdenia Smeru odmietlo. Generálna tajomníčka rezortu Veronika Gmiterko považuje za poľutovaniahodné, že strana Smer-SD diskredituje ľudí, ktorí dlhodobo pracovali pre štát a ich práca má vysokú odbornú úroveň. „Konkrétne v prípade ministerstva financií ide o odborníkov, ktorí v ostatnom roku riešili dôsledky pandémie a pracovali na pláne obnovy. So svojimi tímami podávali mimoriadne výkony – často po pracovnej dobe či počas víkendov,“ poukázala.

Dodala, že zmienení pracovníci nie sú politickí nominanti, ale ide o zamestnancov, ktorí pôsobili v rezorte financií aj za vlád Smeru-SD. Zároveň podotkla, že ide o súčet odmien za celý kalendárny rok a teda to nemôže byť chápané ako „darček“ k Vianociam. Tiež je podľa nej mylné spájať v jednom prípade odstupné s odmenou zamestnanca, ktorý z ministerstva odišiel.

Vnútro hovorí o nezmysle

Ministerstvo vnútra uviedlo, že tvrdenia o odmenách pre hovorcov sú „ničím nepodloženým nezmyslom“. „Pán Kaliňák by mal prestať klamať a podsúvať verejnosti vlastné, vymyslené a neoverené zovšeobecňujúce informácie, ak to s politickou kariérou myslí vážne. Hovorca ministerstva vnútra dostal koncoročnú odmenu vo výške 1 400 eur v čistom,“ povedala Barbara Túrosová, riaditeľka tlačového odboru rezortu vnútra.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu uviedlo, že všetky informácie smerom k verejnosti komunikujú zamestnanci ministerstva. Informáciu o odmenách pre hovorcov preto dementuje. „K otázke týkajúcej sa uzatvárania dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru uvádzame, že ministerstvo takého dohody uzatvára len vo výnimočných prípadoch v súlade s príslušnými ustanoveniami Zákonníka práce,“ reagoval pre agentúru SITA tlačový odbor rezortu školstva.

U Korčoka takmer rok bez hovorcu

Ministerstvo zahraničných vecí pre agentúru SITA uviedlo, že od nástupu ministra Ivana Korčoka (nom. SaS) do konca roku 2020 pozíciu hovorcu nemalo obsadenú. Rovnako nevyplácalo svojim zamestnancom žiadne plošné odmeny súvisiace s vianočnými sviatkami či koncom kalendárneho roka.

„Pokiaľ ide o dohodárov, k 28. februáru 2021 na ústredí ministerstva pracovalo 24 občanov na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Dohodnutá odmena bola v rozpätí od 3,70 eur do 33 eur za hodinu. Mesačná odmena za február pre jedného pracovníka bola v priemere 595,20 eur. Sumy uvádzame brutto,“ uviedol komunikačný odbor rezortu diplomacie.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #vianočné odmeny #koronakríza