Skopírovaný Hegerov kabinet. Sulík chce 100 dní, Remišová druhú šancu

Od štvrtka novovymenovaný minister hospodárstva a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS) hovorí, že nová vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) potrebuje trocha času. Možno aj sto dní, ktoré sa zvyčajne dávajú novému kabinetu. Ministerka investícií a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí, že majú nárok na druhú šancu.

03.04.2021 08:45
Igor Matovič, Eduard Heger Foto:
Prezidentský palác, 1. 4. 2021. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Na snímke premiér Eduard Heger s ministrom financií Igorom Matovičom, jeho premiérskym predchodcom.
debata (314)

Mesiac trvala koaličná kríza. Začala sa 1. marca dovozom vakcíny Sputnik V na letisko v Košiciach. A skončila sa 1. apríla, keď prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala nový kabinet Eduarda Hegera. So starými tvárami. Jediným nováčikom vo vládnej zostave je minister zdravotníctva brigádny generál Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

„Skutočným naplnením úspechu vašej štvordohody bude to, ak táto vláda bude pokračovať v krokoch, ktoré pomôžu krajine a jej občanom,“ prihovorila sa Čaputová ministrom. Pripomenula im, že vláda ako celok musí do 30 dní predložiť poslancom svoje programové vyhlásenie a požiadať ich o vyslovenie dôvery. „Nepovažujte, prosím, túto povinnosť len za formalitu. Dáva vám príležitosť, aby ste prispôsobili program vlády reálnemu stavu, aký je v krajine po roku pandémie,“ pokračovala prezidentka.

VIDEO: Vymenovanie vlády Eduarda Hegera.

Video

Pozornosť vlády upriamila na ľudí, ktorí sú na „prahu prežitia“. „Chudoba sa dnes týka nielen ľudí bez práce, ale aj ľudí a celých rodín, ktoré žijú bez úspor, prakticky len z ruky do úst. Ďaleko väčšiu našu pozornosť si zasluhujú aj často prehliadané profesie, ktoré však, ako kríza ukázala, sú pre nás kľúčové – zdravotníci, záchranári, opatrovateľky,“ dodala Čaputová. Pripomenula aj seniorov, ľudí pracujúcich v kultúre či službách. Zdôraznila, že deti zažili najväčšiu krízu vo vzdelávaní a „zaslúžia si zažiť aj najväčšiu zmenu školstva k lepšiemu“.

Heger už ako premiér povedal, že jeho kabinet má odhodlanie poučiť sa z predchádzajúcich chýb. Poďakoval za dôveru, ktorú OĽaNO dali voliči pred rokom v parlamentných voľbách, za dôveru prezidentke i lídrovi hnutia a jeho predchodcovi Igorovi Matovičovi. „Dostali sme od občanov Slovenska silný mandát, ale máme aj silný Plán obnovy a programové vyhlásenie vlády. Verím že budeme stabilná a dôverujúca si vláda. Máme toho veľa pred sebou, poďme pracovať,“ vyhlásil Heger.

VIDEO: Sulík: Vláda pod vedením Hegera bude fungovať lepšie a s menším počtom konfliktov.

Video

Malé zmeny

Nový kabinet má len niekoľko zmien. Expremiéra Matoviča prezidentka vymenovala za ministra financií a podpredsedu vlády. V podstate si s Hegerom vymenili stoličky.

Zatiaľ zostáva neobsadený post ministra práce a sociálnych vecí, ktorý patrí hnutiu Sme rodina. Bývalý minister Milan Krajniak sa v polovici marca stiahol do parlamentu a neprejavil snahu vrátiť sa do ministerskej kancelárie.

Hnutie nominovalo na ministerský post poslanca Jozefa Hlinku. Po rozhovore s ním Prezidentský palác vydal vyhlásenie, že hnutie svoju „nomináciu ešte prehodnocuje“. Palác nekomentoval, či sa výhrady týkali politickej minulosti Hlinku, keď istý čas spolupracoval s ministrom vnútra za HZDS.

Sociológ Michal Vašečka si však myslí, že problémom môže byť aj nedostatok odbornosti. „Ja som vnímal, že sa ho prezidentka pýtala na jeho víziu, čo chce presadiť a bojím sa, že nedostala odpovede, ktoré by ju uspokojili. Myslím si, že to nebolo ani tak politické rozhodnutie, ako skôr výsledok rozpačitého stretnutia, kde prezidentka nevidela odbornosť, ktorú očakávala,“ povedal v relácii Ide o pravdu Vašečka.

VIDEO: Heger: Nie je to tak, že schválime, čomu nerozumieme.

Video

Krajniak však už pripustil, že hnutie Sme rodina by sa mohlo tohto rezortu vzdať. Na budúci týždeň bude o tejto myšlienke hovoriť aj poslanecký klub. V tejto chvíli nie je známe, aký iný rezort by Sme rodina dokázalo obsadiť odborníkom.

Naozajstná zmena prišla na poste ministra zdravotníctva. V hre boli mená štátnych tajomníkov i z iných ministerstiev, nakoniec však prešla nominácia ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). Rezort zdravotníctva bude viesť vojak, brigádny generál Lengvarský.

VIDEO: Matovič pohnutým hlasom: Prosím o odpustenie všetkých chýb.

Video

Ústavní činitelia alebo šašovia?

Vo vláde budú vedľa seba teda sedieť najväčší aktéri doterajších sporov – Matovič a Sulík. Obaja ministri, obaja vicepremiéri. Len Matovič povedie rezort financií, ktorý ho predurčuje, aby sa stal pravou rukou premiéra.

Sociologička Silvia Porubänová považuje niekoľkotýždňový stres súvisiaci s vládnou krízou za zbytočný. „Nejde o rekonštrukciu, iba sa vymenili dvaja ministri. Myslím si, že ide iba o návrat do epicentra krízy. Konflikt trvá, všetci jeho účastníci sú stále nútení spolupracovať. Nevidím žiadnu záruku toho, že konflikt je vyriešený,“ upozorňuje sociologička.

Politológovia Jozef Lenč a Darina Malová sa zhodujú, že to, či bude nová vláda schopná získať opäť stratenú dôveru, ukáže až čas. Sociologička Silvia Porubänová je presvedčená, že konflikty budú pokračovať, keďže všetci ich aktéri ďalej sedia na svojich stoličkách. Podľa ľudskoprávneho aktivistu Petra Weisenbachera môžu občania staronových ministrov považovať za šašov či komediantov.

Podľa Lenča nemôžeme pri novej vláde hovoriť o skutočnej rekonštrukcii. „Jediné, čo sa zmenilo, je to, že si svoje stoličky vymenili minister financií a premiér. Nemyslím si, že toto ľuďom bude stačiť. Samozrejme, až čas a práca novej vlády ukážu, či jej ľudia naozaj začnú dôverovať,“ myslí si.

Podobný názor má Malová. „Takéto riešenie jednoznačne vyhovuje najmä politickým aktérom, ktorí sa na ňom dohodli. My ostatní musíme čakať, ako bude vláda pokračovať ďalej. Dvaja hlavní aktéri doterajších konfliktov, Richard Sulík a Igor Matovič, asi už ťažko zmenia svoje správanie. Ak ich bude nový premiér schopný udržať na uzde, vládnutie by sa mohlo zlepšiť,“ zdôrazňuje Malová.

Podľa Weisenbachera aktéri vládnej krízy premrhali príležitosť na skutočnú rekonštrukciu vlády. „Bojím sa, čo si z celej krízy odnesú bežní občania. Ministri, čo pred týždňom či dvoma podali demisiu, sú znova vymenovaní. Čo to môže znamenať z hľadiska budovania demokratických tradícií? Sú ústavní činitelia komedianti alebo šašovia? Tieto otázky sú momentálne úplne namieste. Určite je to celé minimálne zvláštne,“ myslí si Weisenbacher.

314 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Hegerova vláda