V Severnom Írsku sa opäť konali výtržnosti, do policajtov hádzali zápalné fľaše

Približne 30 zápalných fliaš bolo hodených do policajtov v sobotu večer počas nepokojov vo viacerých mestách v Severnom Írsku. Ukradnuté a zapálené boli i tri policajné vozidlá v Newtownabbey na predmestí Belfastu. O "organizovanom útoku", ku ktorému došlo už druhú noc za sebou, informovala tamojšia polícia, píše agentúra DPA.

04.04.2021 16:27
Severné Írsko protesty polícia výtržnosti Foto: ,
Muž kráča okolo horiaceho auta v Newtownabbey na predmestí Belfastu 3. apríla 2021.
debata (8)

Veliteľ miestnej polície Davy Beck priblížil, že dav 20–30 ľudí, medzi ktorými boli mladí ľudia i starší muži sa zhromaždil v Newtownabbey v čase od 19.30 h do 22.30 h. Polícia podľa jeho slov zadržala jedného muža vo veku 47 rokov, ktorý nateraz zostáva vo väzbe.

Demonštranti útočili na policajtov okrem Newtownabbey aj v Sandy Row na juhu Belfastu či v meste Londonderry. Dokopy 27 policajtov utrpelo zranenia počas piatkových demonštrácií v Belfaste a Londonderry, keď výtržníci hádzali do policajtov zápalné fľaše, tehly a ďalšie predmety. Polícia zadržala osem osôb.

Polícia Severného Írska (PSNI) vyzvala na okamžité ukončenie násilia. Beck uviedol, že ľudia takto ničia svoje vlastné komunity.

Protesty zorganizovali takzvaní lojalisti, ktorí podporujú zotrvanie Severného Írska ako súčasť Spojeného kráľovstva. Lojalisti sú podľa DPA nespokojní s pobrexitovou dohodou medzi Britániou a Európskou úniou, ktorá podľa nich vytvorila prekážky medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva.

Kľúčovou súčasťou pobrexitovej dohody Británie a EÚ boli otvorené hranice medzi Severným Írskom a členskou krajinou EÚ Írskom. To však znamená, že tovar z Británie môže byť v Severnom Írsku podrobený osobitným kontrolám, ak existuje riziko, že môže byť následne prepravený do EÚ cez zmieňované otvorené hranice.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Severné Írsko #výtržnosti