Briti chcú vrátiť ľudí do kín a na štadióny. Pfizer pozastavil dodávku vakcín do Izraela

Britská vláda otestuje sériu opatrení vrátane očkovacích preukazov, aby ľuďom umožnila bezpečný návrat na hromadné podujatia. Výrobca vakcín proti covidu firma Pfizer pozastavila dodávky do Izraela, pretože ešte nedostala platbu za 2,5 milióna očkovacích látok dovezených do zeme.

05.04.2021 07:15 , aktualizované: 22:20
debata (69)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:20 Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev zaviedli v pondelok prísnejšie pandemické obmedzenia po náraste prípadov nákazy koronavírusom, ku ktorému došlo aj po opätovnom prijatí určitých reštrikcií z minulého mesiaca.

V trojmiliónovom meste uzavreli na tri týždne všetky školy a škôlky, pričom verejnú dopravu budú môcť využívať len ľudia s osobitným povolením. Takéto „pasy“ dostalo len okolo 430-tisíc osôb – lekári a záchranári, pracovníci sociálnych, dopravných a verejných služieb, policajti či zamestnanci maloobchodu. „Nemocnice sú takmer plné. Situácia je ťažká,“ zdôraznil starosta Vitalij Kličko. Kyjev má podľa neho „veľmi blízko“ ku „kolapsu zdravotníckeho systému“ v situácii, keď si až sedem z desiatich nakazených vyžaduje hospitalizáciu.

Od 20. marca sú v Kyjeve zatvorené kultúrne inštitúcie a veľké nákupné centrá, pričom reštaurácie môžu podávať len jedlo so sebou. V ukrajinskej metropole v pondelok hlásili 458 nových prípadov nákazy a 32 ďalších úmrtí v dôsledku covidu.

Celkovo v 41-miliónovej krajine potvrdili za posledných 24 hodín vyše 10-tisíc infikovaných – po sobotňajších viac než 20-tisíc prípadoch, ktoré predstavovali denné maximum na Ukrajine od začiatku pandémie. Ukrajina dosiaľ oficiálne zaznamenala viac ako 1,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom a vyše 34-tisíc súvisiacich úmrtí.

Očkovania proti covidu sa v krajine začalo koncom februára, keď dostala 500-tisíc dávok vakcíny vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca. V marci Ukrajina prijala aj 215-tisíc dávok očkovacej látky čínskej firmy Sinovac Biotech. Dosiaľ dostalo prvú dávku vakcíny len 291 822 ľudí vzhľadom na neochotu mnohých obyvateľov nechať sa zaočkovať. (ap, afp, tasr)

20:35 Britský premiér Boris Johnson v pondelok potvrdil, že Anglicko pristúpi k ďalšej fáze uvoľňovania lockdownu. Podľa jeho slov je však priskoro oznamovať, či budú môcť Briti tento rok cestovať na letnú dovolenku do zahraničia. Druhá fáza zmierňovania epidemiologických obmedzení príde po tom, ako boli splnené všetky stanovené podmienky týkajúce sa očkovacieho programu, zaťaženosti nemocníc, počtu úmrtí či hodnotenia rizika, ktoré predstavujú varianty koronavírusu.

Od 12. apríla tak budú môcť v Anglicku znova otvoriť obchody, kaderníctva, vonkajšie priestory pubov a reštaurácií, posilňovne, knižnice, komunitné centrá i väčšina vonkajších zariadení a atrakcií, ako sú zoologické záhrady, tematické parky či autokiná. Povolené bude aj prenocovanie mimo domova.

Britský premiér Boris Johnson po oznámení... Foto: SITA/AP, Stefan Rousseau
Boris Johnson Britský premiér Boris Johnson po oznámení uvoľnenia protipandemických opatrení, Londýn 5. apríla 2021

Vonkajšie zhromaždenia zostanú obmedzené na šesť osôb alebo dve domácnosti a vo vnútorných priestoroch sa ľudia naďalej nebudú môcť spoločensky stretávať s osobami, s ktorými nežijú alebo s ktorými si nevytvorili „podpornú bublinu“. Všetky deti sa však budú môcť zúčastňovať na všetkých pre ne určených vnútorných aktivitách. „V pondelok dvanásteho pôjdem sám do pubu a opatrne, no nezvratne zdvihnem pohár piva k mojim perám,“ povedal Johnson na tlačovom brífingu.

Varoval však tiež, že koronavírus naďalej predstavuje hrozbu, pričom poukázal na vlny nákazy v iných krajinách. Stále podľa neho nie je tiež jasné, nakoľko silná bude ochrana poskytnutá očkovaním, keď začnú znova rásť počty infikovaných. Britská vláda medzitým oznámila, že pokračuje v príprave kontroverzných očkovacích „pasov“. Potvrdenia o vakcinácii sa podľa nej „pravdepodobne stanú prvkom našich životov, pokým hrozba pandémie neustane“.

Premiér Johnson uviedol, že dúfa v zrušenie zákazu zahraničných dovoleniek od 17. mája, jeho kabinet však zdôraznil, že s ohľadom na pandémiu a stav očkovania v iných krajinách je na konečné rozhodnutie priskoro. Odporučil preto ľuďom, aby si letné dovolenky v zahraničí neobjednávali, kým sa „situácia neobjasní“. (news.sky.com, reuters, tasr)

19:29 Ruský fond priamych investícií (RDIF) sa dohodol s ďalšou indickou firmou na výrobe ruskej vakcíny proti covidu Sputnik V. Indická spoločnosť Panacea Biotec sľúbila, že ročne vyrobí 100 miliónov dávok. Kedy indická firma s produkciou začne, zatiaľ nie je známe.

Ruský fond priamych investícií sa už vlani na jeseň dohodol s indickou farmaceutickou spoločnosťou Hetero na tom, že bude ročne vyrábať viac ako 100 miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Podľa denníka The Hindu neskôr nasledovali ďalšie tri indické firmy Gland Pharma, Stelis Biopharma a Virchow Biotech, ktoré by mali vyrábať viac ako 200 miliónov dávok vakcíny Sputnik V ročne. (reuters, thehindu.com, čtk)

18:36 Taliansko predlžuje sprísnené opatrenia týkajúce sa vstupu do krajiny, ktoré v snahe obmedziť šírenie koronavírusu zaviedlo počas veľkonočných sviatkov. Povinná päťdňová karanténa pre cestujúcich z členských krajín Európskej únie bude platiť do konca apríla.

Ľudia prichádzajúci do Talianska zo štátov EÚ budú musieť naďalej predkladať aj negatívny výsledok testu na koronavírus. Ďalší test je potrebný po piatich dňoch domácej izolácie. Od stredy tohto týždňa bude takýto režim v platnosti aj pre cestujúcich z Rakúska, Izraela a Británie, pre ktorých bol dosiaľ vstup do Talianska možný len vo výnimočných prípadoch, a to s následnou povinnou 14-dňovou karanténou. Dôvodom boli obavy zo zavlečenia tzv. juhoafrickej mutácie koronavírusu.

Talianska vláda povinnú karanténu pri vstupe, platnú predtým pre všetky štáty, ktoré nie sú členmi EÚ, rozšírila na krajiny Únie v snahe zamedziť tomu, aby Taliani cez veľkonočné sviatky cestovali do zahraničia. Od soboty 3. apríla do utorka 6. apríla je pre celé Taliansko vyhlásený sprísnený lockdown, počas ktorého nemôžu obyvatelia krajiny opúšťať miesto svojho bydliska a cestovať do iných regiónov za svojimi príbuznými. Výnimku z karantény majú pasažieri, ktorí priletia na palube tzv. bezcovidových letov, aké sú v prevádzke medzi New Yorkom a Milánom. (apa, tasr)

18:31 Francúzska polícia prešetruje tvrdenie, že ministri a ďalší ľudia večerali v tajných reštauráciách napriek protipandemickým reštrikciám. Úrad parížskej prokuratúry oznámil, že v nedeľu sa začalo vyšetrovanie možného ohrozovania verejného zdravia s cieľom identifikovať organizátorov a účastníkov údajných stretnutí.

Francúzska televízna stanica M6 cez víkend odvysielala dokumentárny film, v ktorom neidentifikovaný muž povedal, že navštívil dve alebo tri tajné reštaurácie, v ktorých bolo niekoľko ministrov. Členovia vlády ihneď popreli, že by mali informácie a takýchto priestupkoch. Minister vnútra Gerald Darmanin však požiadal políciu, aby tvrdenia prešetrila. Úrad prokuratúry v pondelok uviedol, že vyšetrovanie pokračuje napriek správam, že muž, ktorý vystupoval v dokumente, svoje tvrdenie odvolal.

Reštaurácie vo Francúzsku sú zatvorené od októbra minulého roka s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. V krajine teraz začal platiť nový čiastočný lockdown v reakcii na to, že jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach sa opäť zapĺňajú pacientmi s covidom. (sita, ap)

17:44 Šéf nemeckej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Armin Laschet vyzval na sprísnenie lockdownu s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu v krajine. Podľa Lascheta je potrebné obmedziť súkromné stretnutia, zaviesť nočné zákazy vychádzania a zvýšiť počet zamestnancov pracujúcich z domu. Predseda CDU to uviedol počas návštevy vakcinačného centra v západonemeckom Aachene.

Laschet zdôraznil, že prísnejšie reštrikcie budú potrebné dovtedy, pokým sa nezačnú v praxi prejavovať výsledky hromadného očkovania. „Sme veľmi blízko cieľa. Na posledné metre ale potrebujeme zvýšiť svoje úsilie a práve na toto dnes vyzývam,“ vyhlásil Laschet, premiér najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, pokladaný za možného nástupcu kancelárky Angely Merkelovej na čele nemeckej vlády.

Podľa Lascheta treba v súčasnej situácii konať rýchlo. Apeloval preto na skorší termín rokovania kancelárky s krajinskými premiérmi, aktuálne naplánovaného na 12. apríla, ktoré by sa podľa neho malo uskutočniť ešte tento týždeň. Na schôdzke by sa malo hovoriť o ďalšom postupe v boji proti pandémii.

Nemecká očkovacia kampaň je v porovnaní s mnohými krajinami vrátane USA či Británie relatívne pomalá. V priebehu apríla sa má však jej tempo zvýšiť po tom, ako začne vakcíny aplikovať aj približne 35-tisíc praktických lekárov. Neskôr sa k nim majú pridať i špecialisti a súkromní či podnikoví lekári.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v pondelok prisľúbil, že do začiatku mája by malo byť zaočkovaných približne 20 percent obyvateľov Nemecka. Za prvé tri mesiace očkovacej kampane v krajine sa podľa Spahna podarilo zaočkovať približne 10 percent obyvateľstva. (reuters, tasr)

16:29 V Iráne v pondelok dosiahol počet nových prípadov covidu za posledných 24 hodín štvormesačné maximum (13 890), pričom v hlavnom meste Teheráne vyhlásili pre pokračujúci nárast šírenia koronavírusu najvyšší stupeň ohrozenia. Islamská republika má najviac obetí covidu na Blízkom východe. Ďalších 172 úmrtí za uplynulý deň je tiež maximum od konca decembra. (tasr)

16:11 V Spojených štátoch hlásili za nedeľu najnižší počet úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom za viac ako pol roka. Ochoreniu covid podľahlo ďalších 277 ľudí, čím sa celkový počet obetí pandémie v krajine zvýšil na 555 001, vyplýva z pondelkových údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Tento počet úmrtí je len tretinou z týždňového priemeru 816. V USA zaznamenali nižší počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom naposledy 27. septembra 2020. Počas sviatočného víkendu zaevidovali v Spojených štátoch tiež pokles nových prípadov nákazy. V nedeľu ich bolo 36 670, čo je výrazne menej ako sedemdňový priemer na úrovni okolo 64-tisíc. Celkový počet ľudí, ktorým testy v USA potvrdili infekciu, presiahol 30,7 milióna.

Údaje zverejnené americkým Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) okrem toho ukázali, že v krajine dosiaľ podali približne 165 miliónov dávok vakcín proti covidu. Niektoré ďalšie krajiny sveta aktuálne zaznamenávajú opačný trend. (jhu, dpa, tasr)

14:53 V Portugalsku sa v pondelok po viac ako dvojmesačnej uzávere môžu otvoriť múzea aj terasy kaviarní. Krajina postúpila do druhej etapy uvoľňovania opatrení pričom sa chce vyhnúť novému nárastu prípadov koronavírusu. Po prvých stupňoch základných škôl, ktoré sú v prevádzke už od polovice marca, teraz nastúpi aj druhý stupeň.

Niektoré obmedzenia spoločenských aktivít zostávajú v platnosti – v kaviarňach, ktoré majú terasy, môžu pri stole sedieť maximálne štyria ľudia, múzeá musia upraviť otváraciu dobu, na vnútorných športoviskách sú stále zakázané kolektívne športy.

„Čakáme len veľmi málo návštevníkov,“ povedal riaditeľ paláca Pena v Sintre neďaleko Lisabonu António Nunes Pereira. „Skutočnú obnovu prevádzky očakávame až v lete, keď bude v Európe viac zaočkovaných ľudí,“ dodal Pereira, ktorý spravuje jedno z najnavštevo­vanejších miest krajiny. V roku 2019 palác, ktorého záhrady pomáhal koncipovať záhradný architekt českého pôvodu Václav Cífka, navštívili skoro dva milióny ľudí, z ktorých 85 percent boli cudzinci.

V Portugalsku začal počet nákaz stúpať po vianočných sviatkoch, čo viedlo k rýchlemu naplneniu kapacít nemocníc. Vláda v polovici januára musela vyhlásiť druhý lockdown a neskôr zavrela tiež školy. Aby ich mohla znova otvoriť, umožnila očkovanie vyučujúcich a spolieha sa tiež na testovanie.

V ďalšej fáze uvoľňovania, ktorá má začať 19. apríla, prídu na rad stredné školy, univerzity a kultúrne sály. Reštaurácie si budú musieť na otvorenie počkať na začiatok mája. Portugalsko epidemickú situáciu overuje po dvoch týždňoch a jednotlivé mestá majú možnosť v prípade nárastu prípadov reštrikcie znova zaviesť.

Obmedzenia týkajúce sa cestovania zostávajú v platnosti. Až do polovice apríla zostanú zachované kontroly na pozemných hraniciach so Španielskom a stále je pozastavené letecké spojenie s Britániou a Brazíliou. V krajine sa od začiatku epidémie nakazilo koronavírusom vyše 823-tisíc ľudí a na komplikovaný priebeh covidu zomrelo 16 876 ľudí. (čtk)

14:15 Takmer dve tretiny Nemcov vyjadrili pochybnosti, že sa podarí splniť cieľ kancelárky Angely Merkelovej, ktorým je do 21. septembra zaočkovať proti covidu všetkých dospelých občanov krajiny. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov pre agentúru DPA, ktorého výsledky boli zverejnené v pondelok.

Len 23 percent opýtaných si myslí, že vláde sa podarí tento cieľ dosiahnuť. Skeptický postoj vyjadrilo, naopak, až 62 percent respondentov. Nerozhodných bolo v tejto záležitosti 15 percent ľudí. Ešte vo februári v obdobnom prieskume dôverovalo vakcinačnému plánu vlády v Berlíne 26 percent ľudí, pričom 57 percent ho spochybňovalo.

Nemecká očkovacia kampaň je v porovnaní s mnohými krajinami vrátane USA či Británie pomalá. V priebehu apríla sa má však jej tempo zvýšiť po tom, ako začne vakcíny aplikovať aj približne 35-tisíc praktických lekárov. Neskôr sa k nim majú pridať i špecialisti a súkromní či podnikoví lekári. Mierne sa medzičasom znížila i ochota ľudí dať sa zaočkovať. Zatiaľ čo v januári uviedlo v prieskume 67 percent ľudí, že chcú dostať vakcínu proti covidu, aktuálne je to len 57 ľudí, resp. 65 percent pri osobách, ktoré už dostali prvú dávku vakcíny. (dpa, tasr)

14:11 Karikatúra 03.04.2021 (Kamenský)

KAMENSKÝ, 03.04.2021

14:09 Pápež František na Veľkonočný pondelok venoval poludňajšiu modlitbu najmä starým a chorým ľuďom, ako aj obyvateľom domovov sociálnych služieb, ktorým sa snažil dodať nádej a povzbudenie.

Pápež predniesol modlitbu Veseľ sa nebies Kráľovná (Regina Coeli), ktorá vo veľkonočnom období nahradzuje modlitbu Anjel Pána, z knižnice Apoštolského paláca, odkiaľ bol jej videoprenos streamovaný na internete.

Pápež František musel tento rok už druhý raz sláviť veľkonočné obrady vo Vatikáne za prísnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Počas veľkonočného víkendu preto neprišli do Ríma nijakí pútnici a Námestie sv. Petra bolo takmer prázdne i v pondelok. V nedeľu napoludnie pápež v Bazilike sv. Petra predniesol tradičné veľkonočné posolstvo a požehnanie mestu Rím a celému svetu (Urbi et orbi). Vyzval v ňom na spravodlivú distribúciu očkovacích látok proti covidu aj do najchudobnejších krajín sveta. (dpa, tasr)

13:47 Výrobca vakcín proti covidu firma Pfizer pozastavila dodávky do Izraela, pretože ešte nedostala platbu za 2,5 milióna očkovacích látok dovezených do zeme. Oznámil to v pondelok denník The Jerusalem Post, podľa ktorého americká spoločnosť zablokovala dodávku ďalších 700-tisíc dávok, ktoré mali do Izraela doraziť v nedeľu.

Zásielka je pozastavená do ďalšieho rozhodnutia. Podľa denníka sa vedenie firmy Pfizer obáva, že vláda, ktorá končí a po koaličných rokovaniach ju nahradí nový kabinet, za už dodané vakcíny nezaplatí. Zástupcovia firmy tiež oznámili, že nechápu, ako môže takáto situácia nastať v tak dobre organizovanej krajine ako Izrael.

Voľby sa konali 23. marca a v pondelok prezident Reuven Rivlin zahájil politické konzultácie, po ktorých zrejme v stredu poverí vybraného politika zostavením novej vlády. Koaličné rokovania sú ale vzhľadom k volebnému výsledku zložité a môžu trvať dlho.

Izraelský rozhlas informoval, že Pfizer označil Izrael za „banánovú republiku“. The Jerusalem Post píše, že Izrael zaplatil za desať miliónov vakcín, vďaka ktorým viedol úspešnú očkovaciu kampaň. Keď vakcíny začali dochádzať, objednal ďalšiu zásielku a Pfizer sľúbil, že ju dodá. Vláda ale príkaz k nákupu neschválila.

Finančný výbor parlamentu nedávno oznámil, že Izrael zatiaľ za vakcíny proti covidu zaplatil 2,6 miliardy šekelov (vyše 664 mil. eur). Jeruzalemský list píše, že vláda neoznamuje, akú cenu bola ochotná platiť za jednotlivé vakcíny. Médiá sa domnievajú, že Izrael platí viac ako iné krajiny. V krajine s viac ako deviatimi miliónmi obyvateľov už bolo oboma dávkami zaočkovaných vyše 4,8 milióna ľudí. Koronavírusom sa od začiatku epidémie nakazilo 834-tisíc ľudí a na komplikácie v súvislosti s covidom zomrelo 6 243 osôb. (jpost.com, čtk)

13:18 Indické ministerstvo zdravotníctva v pondelok oznámilo 103 558 nových prípadov koronavírusu, teda doteraz najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Nových úmrtí po nákaze koronavírusom v druhej najľudnatejšej krajine sveta s viac ako 1,3 miliardy obyvateľov pribudlo za uplynulý deň 478.

Najviac prípadov infekcie je momentálne hlásených zo štátu Maháraštra, kde leží veľkomesto Bombaj. Na Maháraštru pripadá asi 55 percent všetkých prípadov koronavírusu v krajine zachytených v posledných dvoch týždňoch. Vedenie tohto štátu sa chystá oddnes postupne uzavrieť reštaurácie, nákupné strediská, svätostánky a kiná a pre víkendové dni zaviesť úplné omezenie pohybu.

Predošlý rekordný nárast nových prípadov v Indii bol datovaný z konca septembra, keď sa koronavírus za deň preukázal u 97 894 osôb. Niekoľko mesiacov sa potom šírenie koronavírusu v Indii spomaľovalo, ale koncom februára začalo infekcií opäť pribúdať. V posledných siedmich dňoch sa koronavírus v priemere denne preukázal asi u 73-tisíc ľudí.

Dokopy sa od začiatku šírenia vírusu SARS-CoV-2 v ázijskej krajine nakazilo vyše 12,5 milióna ľudí a viac ako 165-tisíc zomrelo. Vyše 76 miliónov Indov už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu. (reuters, čtk)

11:09 Za posledný deň v súvislosti s covidom zomrelo v Maďarsku 213 pacientov. Prírastok nakazených koronavírusom za 24 hodín však klesol na 3874, kým v nedeľu ich bolo 6566, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v pondelok na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

V nemocničnom ošetrení je 11 806 chorých, z nich 1415 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je vírusom SARS-CoV-2 infikovaných 249 841 osôb. V povinnej karanténe je 50 052 nakazených. Očkovanie vakcínou proti covidu v Maďarsku priebežne pokračuje aj počas sviatkov. Zaočkovaných prvou dávkou je už 2 362 839, druhú dávku očkovacej látky dostalo dosiaľ 913 012 ľudí. Od začiatku pandémie v Maďarsku potvrdili už 689 853 prípadov nákazy a 21 928 obetí na životoch. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:25 Požiar v nemocnici v maďarskom meste Hatvan, pre ktorý museli v nedeľu evakuovať 23 ľudí z 28-miestneho oddelenia vyhradeného pre pacientov s covidom, spôsobil fajčiaci pacient, informovala komerčná televízia TV2. Podľa riaditeľky nemocnice Évy Stankovicsovej evakuovaní pacienti neutrpeli ďalšie poškodenia zdravia. Izba, v ktorej si pacient napriek zákazu fajčenia zapálil, úplne vyhorela.

V Nemocnici Alberta Schweitzera – v meste vzdialenom 60 kilometrov severovýchodne od Budapešti – horelo zariadenie jednej z izieb na prvom poschodí. Požiarnici evakuovali tri izby, v ktorých ležali chorí, pričom nešlo o jednotku intenzívnej starostlivosti, zdôraznila hovorkyňa nemocnice Krisztina Zelniková. Pacientov umiestnili v iných oddelených priestoroch nemocnice. Pri požiari začal horieť aj stan postavený pod oknom horiacej izby.

Do zásahu nasadili 22 hasičov so siedmimi vozidlami z Hatvanu, Gyöngyösu a z Aszódu. Nikto nebol zranený, v starostlivosti o chorých a vo fungovaní nemocnice nevznikli vážnejšie ťažkosti, uviedla v nedeľu Zelniková. (tasr)

10:09 Za nedeľu pribudlo na Slovensku 158 prípadov koronavírusu, testovalo sa však málo, vyhodnotili len 1 831 PCR testov, pozitivita dosiahla 8,62 percenta. Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom, resp. podozrením naň stúpol druhý deň v rade, momentálne je v nemocniciach 2 868 osôb. Pribudlo ďalších 69 úmrtí na pľúcnu formu covidu. (Viac tu)

08:57 O 61 sa za nedeľu zvýšil počet obetí pandémie v Česku, čím počet súvisiacich úmrtí prekročil hranicu 27-tisíc. Pribudlo i 1 911 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je v porovnaní s údajmi z minulej nedele o 169 viac. Vyplýva to z pondelňajších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Aktuálne je v ČR hospitalizovaných 5 794 pacientov, pričom 1 335 z nich je v ťažkom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Pozitívne bolo od začiatku pandémie testovaných 1 553 820 ľudí a koronavírusu podľahlo 27 057 osôb.

V priebehu nedele zaočkovali v ČR proti covidu 10 208 osôb, pričom druhú dávku dostalo vyše 8-tisíc z nich. Aspoň jednou dávkou je tak dosiaľ zaočkovaných približne 1,8 milióna Čechov a 576 328 z nich dostalo obe dávky očkovacej látky. Reprodukčné číslo R je v Česku na úrovni 0,80. Táto hodnota ukazuje, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný. Podľa tohto ukazovateľa sa môže odvodiť, ako by sa epidémia mohla v budúcnosti šíriť. Pokiaľ sa dlhšiu dobu drží pod úrovňou jeden, epidémia je na ústupe. (mzcr.cz, novinky.cz, tasr)

8:32 Policajti zasahovali v nedeľu večer voči účastníkom nelegálnej párty v centre Prahy, na ktorej sa – v rozpore s platnými epidemiologickými opatreniami – zúčastnili desiatky ľudí. „Polícia dostala niečo po ôsmej hodine večer hlásenie o nelegálnom večierku na Vojtešskej ulici, ktorá sa nachádza v pražskom Novom meste. Na miesto dorazilo niekoľko policajných hliadok. V podkrovnom byte našli 56 ľudí, ktorí si užívali večierok, pričom niektorí z nich mali pri sebe drogy,“ povedal hovorca pražskej polície Jan Rybanský.

Podľa Rybanského sa polícii podarilo do dvoch hodín všetkých účastníkov nelegálnej párty stotožniť a párty ukončiť. „Všetky osoby boli oznámené príslušnému správnemu orgánu pre podozrenie z porušenia súčasných vládnych nariadení,“ povedal.

Pražská polícia riešila podobný nelegálny večierok aj začiatkom roku, keď v byte v Starom meste objavila asi 60 ľudí, porušujúcich vládne nariadenia. I v tomto prípade policajti našli u niektorých z nich omamné látky. (idnes.cz, tasr)

8:17 V Nemecku za posledný deň pribudlo 8 497 nových prípadov koronavírusu a 50 úmrtí pacientov s covidom. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). Pondelková bilancia je nižšia ako pred týždňom, kedy RKI oznámil 9 872 novo nakazených. Experti však upozornili na to, že aktuálne čísla môžu byť skreslené kvôli tomu, že na Veľkú noc sa vykonáva menej testov a oneskorenie môžu mať aj hlásenia o výsledkoch.

Celonemecký počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní sa oproti predchádzajúcemu dňu mierne zvýšil na 128; v nedeľu hlásil RKI hodnotu 127. Na začiatku marca sa ukazovateľ pohyboval pod 70. Najhoršia situácia teraz panuje v spolkovej krajine Durínsko, kde majú v sedemdňovom priemere 227 nakazených na 100-tisíc obyvateľov.

Krajina s 83 miliónmi obyvateľov od začiatku epidémie zaznamenala bezmála 2,9 milióna nakazených. Viac ako 77 000 ľudí kvôli covidu zomrelo. Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku je momentálne 0,97, predchádzajúci deň bolo na hodnote 1,02. Znamená to, že 100 infikovaných ľudí nakazilo v priemere približne 97 ďalších. Ak je číslo dlhodobo pod hodnotou jedna, naznačuje to, že šírenie infekcie sa spomaľuje.

7:15 Obyvatelia Británie sa budú môcť dať otestovať na koronavírus dvakrát do týždňa zadarmo. Britská vláda v pondelok oznámila, že rýchlotesty budú teraz okrem škôl a pracovísk ponúkať bezplatne pre každého i miestne testovacie centrá. Informáciu priniesla agentúra DPA. Doteraz boli rýchlotesty poskytované bezplatne iba zraniteľným skupinám obyvateľstva.

Britský premiér Boris Johnson označil testovanie za absolútne nevyhnutné, aby sa neohrozil úspech britskej očkovacej kampane, nakoľko krajina začala s uvoľňovaním opatrení. „Vzhľadom k tomu, že naďalej úspešne napredujeme v našom vakcinačnom programe a vzhľadom k nášmu plánu opatrného uvoľňovania opatrení je pravidelné rýchlotestovanie ešte dôležitejšie, aby sa zabezpečilo, že toto úsilie nevyjde nazmar,“ uviedol Johnson vo svojom vyhlásení.

„Preto teraz zavádzame bezplatné rýchlotesty pre všetkých v celej Británii – pomôže nám to zastaviť chorobu už v ohniskách jej výskytu, aby sme mohli znovu vidieť ľudí, ktorých milujeme, a znovu robiť veci, ktoré nás bavia,“ vyhlásil britský premiér.

Britská vláda plánuje v nasledujúcich týždňoch otestovať sériu opatrení vrátane očkovacích preukazov s cieľom overiť možnosti, ako ľuďom umožniť bezpečný návrat na hromadné podujatia, ako napríklad futbalové zápasy, nočné kluby, kiná či koncerty. Budúci týždeň má Johnson predstaviť i plán uvoľňovania opatrení týkajúcich sa medzinárodnej dopravy. Tamojší ministri predtým ohlásili, že zákaz dovoleniek v zahraničí bude v platnosti minimálne do 17. mája.

Druhú dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo už viac ako päť miliónov Britov. Aspoň prvou dávkou je už zaočkovaných 47 percent populácie Spojeného kráľovstva.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus