Smer eviduje už vyše 400-tisíc podpisov na iniciovanie referenda o predčasných voľbách

Opozičný Smer eviduje podľa informácií z petičného výboru celkovo cez 400-tisíc podpisov na iniciovanie referenda za predčasné parlamentné voľby, potvrdil hovorca strany Ján Mažgút.

05.04.2021 11:46
spomienka na 17 november  parlament Foto:
Predseda Smeru Robert Fico na minuloročnom protestnom zhromaždení na výročie 17. novembra
debata (150)

Predseda Smeru Robert Fico nedávno avizoval, že po Veľkej noci má zasadnúť petičný výbor a dohodnúť sa na ďalšom postupe.

Fico chce, aby sa podarilo vyzbierať približne 500-tisíc podpisov, pretože očakávajú, že prezidentka Zuzana Čaputová dá referendovú otázku posúdiť Ústavnému súdu SR. Fico si tiež vie predstaviť, že sa bude skúmať každý jeden podpis.

Video: Fico o referende a o tom, kedy padne rozhodnutie o odovzdaní podpisov pod petíciou (TB z 30. 3. 2021).

Video

Petíciu za referendum iniciovali strany Smer a mimoparlamentný Hlas, pridala sa k nim aj neparlamentná SNS. Deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR.

Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie NR SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda. Na vyhlásenie referenda treba 350-tisíc podpisov od občanov.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #referendum o predčasných voľbách