Nech vás nepomýlil pekný teplý deň, vrátia sa mrazy aj sneženie

Sviatky Veľkej noci ukončil príjemný teplý deň, ale čoskoro príde výrazný šok. Teploty prudko spadnú a očakávajte aj sneženie.

05.04.2021 12:38

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Petrom Jurčovičom na dni nového týždňa.

Video

Jar so slnečným počasím sa v minulom týždni prejavila naplno. Momentálne sa striedajú teplé a chladnejšie obdobia. Marec sa podobal februáru s extrémne teplými aj studenými dňami, pričom sa objavovali veľké výkyvy. Najväčší rozdiel medzi maximálnou a minimálnou teplotou počas dňa zaznamenali v utorok v Dolnom Hričove. Ortuť teplomera sa tam cez deň vyšplhala od +6,7 po +20,3 stupňa. „V tomto ročnom období to nie je nič zvláštne, niekedy sú tie rozdiely aj dvadsaťstupňové,“ hovorí klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško.

Podobne ako vlani, aj teraz je v rovnakom období pomerne sucho. Minulý rok sa začal problém s chýbajúcimi zrážkami v druhej marcovej dekáde, teraz sa to objavilo o mesiac skôr. Od 11. februára do konca marca sa vytvoril ich výrazný deficit. V spomínanom období zaznamenali v Hurbanove len 3 mm zrážok. Deficit je tam až –47 mm. Záporné čísla hlásili aj ďalšie stanice: Dudince –46, bratislavské letisko –54, Banská Štiavnica –63 a Oravská Lesná –67 mm zrážok.

Uplynulý pracovný týždeň bol veľmi príjemný a prevažne slnečný. V utorok 30. marca namerali v bratislavskej Mlynskej doline najvyššiu priemernú dennú teplotu +16,8 stupňa. Toto číslo pokorilo rekord z roku 1994, keď tam zaznamenali +14,6 stupňa.

Pre 31. marec má prvenstvo Gabčíkovo, kde v roku 1989 namerali +25,5 stupňa. K tomuto číslu sa teraz v stredu priblížili v Prievidzi, kde hlásili +24,7, na letisku Kuchyňa a v Hurbanove zhodne +24,1 stupňa.

Zelený štvrtok priniesol na 1. apríla rekordné hodnoty. Na šiestich meteorologických staniciach zaznamenali prvý letný deň a nie je to žart – mali tam viac ako +25 stupňov. Pre tento dátum doteraz držali prvenstvo v Slovenskom Grobe, kde sa v roku 2017 vyšplhala teplota na +23,8 stupňa. Tentoraz však namerali do 15. hodiny vyššie čísla.

Kráľová pri Senci hlásila +25,9, Žiar nad Hronom s Rimavskou Sobotou +25,5, Gabčíkovo +25,4, Slovenský Grob +25,3 a Moravský Svätý Ján +25,1 stupňa.

chyba
Viac na túto tému: #počasie