Na Veľkonočný pondelok bolo najmenej zásahov pre alkohol za posledné roky

Počas Veľkonočného pondelka zasahovali záchranári pre problémy s alkoholom na celom území Slovenska osemkrát. Za posledné roky ide o najnižší počet zásahov v tejto súvislosti.

06.04.2021 14:10
sanitka, záchranári, prvá pomoc Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Medzi ôsmimi intoxikovanými alkoholom, ktorí potrebovali v pondelok pomoc, bolo jedno dieťa. „Išlo o 13-ročné dievča, ktoré po vypití bližšie neurčeného množstva alkoholu upadlo do bezvedomia a muselo byť po ošetrení vo vážnom stave prevezené do nemocnice,“ priblížila.

Pre porovnanie uviedla, že v roku 2020 pomáhali záchranári 11 opitým osobám, rok predtým 23 a v roku 2018 to bolo 15 osobám. Rekordným bol v tomto ohľade rok 2017, kedy potrebovalo pomoc až 72 opitých ľudí s vážnymi zdravotnými ťažkosťami.

Celkovo bolo tento rok na Slovensku počas Veľkonočného pondelka 1342 zásahov. K najčastejším diagnózam, pre ktoré vyrážali záchranári do terénu, patrili sťažené dýchanie, vysoký tlak a bolesti brucha. „Práve bolesti brucha patria k tradičným zdravotným ťažkostiam počas sviatkov. Najčastejšie sú spôsobené prejedaním sa alebo diétnou chybou,“ vysvetlila.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #alkohol #Veľká noc #polícia SR