Fico: Lipšic je najzbytočnejší šéf ÚŠP, prokurátor na kritiku Smeru zareagoval

Predseda Smeru Robert Fico vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby čo najrýchlejšie riešil "vecný problém" fungovania prokuratúry v súvislosti so šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Danielom Lipšicom. Jeho pozíciu označil za neudržateľnú, potrebu vidí v jeho odchode.

06.04.2021 15:25 , aktualizované: 19:04
fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (104)

Argumentuje jeho možnou zaujatosťou, politickou aj právnickou históriou. Označil ho za najzbytočnejšieho špeciálneho prokurátora na svete.

Fico hovorí o vážnych podozreniach v súvislosti s aktuálnou situáciou a o prípadných či už podaných trestných oznámeniach napríklad pre nákup antigénových testov, samotestov, pre pochybnosti okolo nákupu vakcíny Sputnik V, ale aj pre vyše 10.000 úmrtí na ochorenie COVID-19. „Tieto udalosti budú predmetom podávania rôznych trestných oznámení,“ tvrdí Fico s tým, že ak by sa dostali do roviny stíhania, patrili by do pôsobnosti ÚŠP. „Máme veľké obavy, ako sa špeciálna prokuratúra pod vedením pána Lipšica zhostí takejto úlohy,“ podotkol.

VIDEO: Fico hovorí o Lipšicovi ako o najzbytočnejšom špeciálnom prokurátorovi.

Video

Lipšic pár hodín po kritike zo strany Smeru na sociálnej sieti uviedol, že jeden deň v týždni by chcel tráviť v pojednávacej miestnosti. Považuje to za prvú líniu každého prokurátor. Poukázal na to, že jeho pozícia je „rehoľou“ a patrí k nej aj veľká miera zdržanlivosti pri komunikácii, a preto sa ju na sociálnych sieťach rozhodol obmedziť.

„V každom prípade som rád, že sa mi zatiaľ darí napĺňať jedno z mojich predsavzatí – zostať v kontakte so živým právom, zúčastňovať sa na výsluchoch či súdnych pojednávaniach,“ skonštatoval Lipšic s tým, že minulý týždeň pojednával jednu z vecí zločineckej skupiny Sátorovcov na Špecializovanom trestnom súde a následne väzbu obvinených z prípravy úkladnej vraždy exstarostu obce Marianka.

Šéf Smeru namieta Lipšicovu zaujatosť vzhľadom na jeho politickú, ale aj právnickú minulosť. Okrem toho, že ho považuje za politického nominanta expremiéra Igora Matoviča (OĽANO), poukázal na jeho vystupovanie vo viacerých závažných kauzách ako Očistec, Plevel a podobne. Pripomenul, že Lipšic v nich zastupoval viaceré osoby. Dodal, že ak by nemal byť aktívny vo veciach, kde hrozí jeho zaujatosť, všetko by padlo na jeho podriadeného Petra Kysela. Za najlepšie riešenie preto Fico považuje Lipšicov odchod.

Generálna prokuratúra SR (GP SR) vo svojom stanovisku zdôraznila, že sa zatiaľ k veci vyjadrovať nebude. „Maroš Žilinka v minulosti opakovane vyhlásil, že Generálna prokuratúra SR nepotrebuje výzvy politikov na to, aby konala,” uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #ÚŠP