Programové vyhlásenie vlády sa predsa asi bude meniť

Programové vyhlásenie vlády (PVV) by sa mohlo aktualizovať. Zhodli sa na tom hnutie OĽANO i strana SaS. Koalícia by o tom mala ešte hovoriť.

06.04.2021 17:45
Vláda  Eduarda Hegera Foto:
Spoločné fotenie novej vlády Eduarda Hegera na Úrade vlády v Bratislave 1. apríla 2021
debata (24)

„Programové vyhlásenie vlády sa prirodzene aktualizuje, keďže časť programu už bola naplnená,“ ozrejmil Peter Dojčan z OĽANO. Ďalšie zmeny nad rámec súčasného programu vlády okrem možných úprav v súvislosti s pandémiou hnutie nepredpokladá.

Predseda SaS Richard SUlík po svojom opätovnom vymenovaní za ministra hospodárstva minulý týžzdeň uviedol, že súčasné PVV je dobré tak, ako je napísané. Dodal však, že bude aktualizované.

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová označila PVV za dobrý základ. Aj podľa nej je však pravdepodobné, že bude potrebné niektoré jeho časti aktualizovať. „Budeme mať k tomu tento týždeň poslanecký klub a stretnutie ministrov,“ dodala.

Prezidentka Zuzana Čaputová po vymenovaní novej vlády Eduarda Hegera uviedla, že predloženie PVV do parlamentu by nemala vláda považovať len za formalitu. Nový program dáva podľa hlavy štátu priestor vláde, aby ho prispôsobila reálnemu stavu, aký je v krajine po roku pandémie.

Prezidentka pripomenula, že vláda môže programovým vyhlásením reagovať na akútne sociálne, ekonomické a spoločenské problémy. Zároveň dáva príležitosť, aby doň zahrnuli aj nové príležitosti, ktoré sa objavili vďaka plánu obnovy. „Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžu prísť z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti,“ povedala Čaputová.

Ešte má čas

Vláda je podľa Ústavy SR povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu (NR) SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Prezidentka menovala nový kabinet pod vedením Hegera po rekonštrukcii vlády vo štvrtok 1. apríla. Vláda tak má s PVV ešte čas.

Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, keď Roberta Fica (Smer-SD) na poste premiéra vymenil Peter Pellegrini, sa program kabinetu dostal do NR SR deň po jeho menovaní prezidentom Andrejom Kiskom. Hoci sa PVV vtedy nemenilo, diskusia k nemu v pléne NR SR trvala niekoľko dní.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády