Vírus kosí Brazílčanov po tisícoch, od Putina chcú Sputnik

Takmer 4 200 úmrtí za jeden jediný deň robí z Brazílie jednu z najpostihnutejších krajín s koronavírusom na svete.

07.04.2021 05:55 , aktualizované: 23:37
Británia, Londýn, koronavírus, srdcia, stena Foto: ,
Ľudia maľujú červené srdcia na pamätný múr venovaný obetiam nového koronovírusu oproti parlamentu na nábreží rieky Temža v centre Londýna 5. apríla 2021. Ostrovná krajina má od začiatku pandémie vyše 126 000 potvrdených úmrtí na covid.
debata (179)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:36 Nemecko podľa zdrojov agentúry Reuters v najbližšej dobe začne predbežné bilaterálne rokovania s Ruskom o možnom nákupe vakcíny Sputnik V. Konečná dohoda by však závisela od toho, či Moskva odovzdá kľúčové dáta o očkovacom prípravku proti covidu Európskej agentúre pre lieky (EMA).

Zástupcovia Európskej komisie na dnešnom rokovaní úniových ministrov zdravotníctva povedali, že Brusel neplánuje začať rokovania s Ruskom o predbežnej zmluve o nákupe vakcíny Sputnik V, tak ako to v uplynulých mesiacoch robil s inými výrobcami vakcín. Nemenovaný zdroj agentúry Reuters povedal, že kvôli tomu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn oznámil, že Berlín s Moskvou začne predbežné bilaterálne rokovania. Počas nich bude Nemecko v prvom rade chcieť zistiť, aké množstvo vakcín a kedy by bolo Rusko schopné dodať. V každom prípade by ich Nemecko kúpilo jedine po schválení Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Predpokladom, aby úniový liekový regulátor dal Sputniku V zelenú k núdzovému používanie v EÚ, je to, že mu ruská strana poskytne potrebné dáta.

Bavorský premiér Markus Söder dnes informoval, že sa Bavorsko s Ruskom predbežne dohodlo na výrobe vakcíny Sputnik V v meste Illertissen. Za podmienku použitia tohto preparátu v Bavorsku však označil jeho odporúčania k používaniu agentúrou EMA alebo príslušnými nemeckými úradmi.

23:12 V Turecku sa za posledných 24 hodín potvrdilo 54 740 nákaz koronavírusom, doteraz najviac za jeden deň od začiatku pandémie a dvakrát viac ako pred dvoma týždňami. V utorok oznámilo turecké ministerstvo zdravotníctva 49 584 prípadov za predchádzajúci deň. Cez 40 000 nákaz denne registruje Turecko od začiatku mesiaca, napísal dnes denník Hürriyet.

Turecko, ktoré má asi 83 miliónov obyvateľov, sa potýka už s treťou vlnou epidémie covidu. Tú predchádzajúcu zažívalo v prvej polovici decembra, kedy sa počty denne odhalených nákaz pohybovali okolo 30 000. Po zlepšení epidemickej situácie v januári a februári tamojšia vláda začala od marca uvoľňovať opatrenia, ale v polovici marca začalo prípadov nákazy opäť výrazne pribúdať.

Mnohí pripisujú terajší nárast prípadov nákaz v Turecku nový mutáciám. Niektorí experti vidia ale za zhoršením epidemickej situácie uvoľnenie opatrení a aj nedodržiavanie obmedzení ľuďmi.

Z radov tureckej opozície zaznievajú ale tiež hlasy, že k nárastu chorôb prispela aj vláda, ktorá v prvej polovici marca usporiadala oblastné zjazdy a potom kongres celorepublikovej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí z rôznych častí krajiny.

V Turecku sa doteraz potvrdilo cez 3,6 milióna nákaz. Úmrtí spojených s covidom evidujú v Turecku 32 943. Očkovať proti covidu začali v Turecku v polovici januára, doteraz aplikovali asi 17,8 milióna dávok, obe dávky dostalo 7,4 milióna ľudí. V krajine používajú americko-nemeckú vakcínu od firiem Pfizer/BioNTech a čínsku vakcínu CoronaVac.

22:55 Taliansko bude vakcínou od spoločnosti AstraZeneca očkovať už len ľudí nad 60 rokov. Oznámil to Franco Locatelli, hlavný poradca talianskej vlády v zdravotných otázkach koronakrízy.

Úrady podľa jeho slov prijali rozhodnutie „odporúčať prednostné podávanie (tejto očkovacej látky) osobám starším ako 60 rokov“.

Locatelli, ktorý koordinuje panel odborníkov radiacich talianskej vláde, uviedol, že tvorba hlásených krvných zrazenín sa týkala ľudí, ktorí dostali len prvú dávku vakcíny. Druhú dávku tejto vakcíny tak v Taliansku budú podľa jeho slov môcť naďalej podávať aj mladším osobám, ktoré už dostali prvú dávku.

Locatelli sa takto vyjadril na tlačovej konferencii, ktorá bola narýchlo zvolaná niekoľko hodín po tom, ako stanovisko k vakcíne od AstraZenecy zverejnila Európska agentúra pre lieky (EMA).

21:31 Belgické úrady oznámili, že vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca budú v priebehu nasledujúcich štyroch týždňov očkovať iba ľudí vo veku nad 56 rokov.

Rozhodnutie padlo na stretnutí medzirezortnej ministerskej konferencie, ktorá zahŕňa ministrov zdravotníctva belgickej federálnej vlády a jednotlivých regionálnych vlád. Išlo o reakciu na nové stanovisko vydané Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

Belgická medzirezortná ministerská konferencia v reakcii na toto stanovisko rozhodla, že ľudí vo veku od 18 do 55 rokov budú v nasledujúcich týždňoch namiesto vakcíny od AstraZenecy očkovať inými vakcínami schválenými pre jednotný trh EÚ. Vakcína Vaxzevria sa bude naďalej aplikovať len vo vekovej kategórii 56 plus.

20:56 Počet pacientov s covidom na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Francúzsku vzrástol za posledný deň o 103 na 5 729, čo je najviac v tomto roku. Oznámilo to francúzske ministerstvo zdravotníctva. Počas týždňa počet infikovaných na JIS vzrástol o 13,4 percenta, čo je najväčší nárast od vlaňajšieho 13. novembra.

Počet pacientov s covidom na intenzívnych lôžkach už skôr prekonal hodnotu takmer 5000 z polovice novembra, kedy bolo Francúzsko v druhej celoplošnej uzávere. Počas prvého lockdownu bolo vlani 8. apríla na JIS rekordných 7 148 covidových pacientov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň ohlásil tretí lockdown a pri tej príležitosti sľúbil navýšenie počtu lôžok na JIS zo 7000 na viac ako 10 000. Nové reštrikcie, ktoré nadobudli platnosť v pondelok, zahŕňajú prísne obmedzenia pohybu všetkých obyvateľov alebo uzatvorenie škôl a obchodov, ktoré nepredávajú nevyhnutný tovaru. Trvať majú mesiac.

Ministerstvo zdravotníctva dnes tiež hlási ďalších 433 úmrtí pacientov s covidom. Celkom od začiatku epidémie zomrelo vo Francúzsku na toto ochorenie už vyše 97 400 ľudí. Nákaza vírusom SARS-CoV-2 sa preukázala u 4,9 milióna ľudí. V krajine so 68 miliónmi obyvateľov už bolo proti nákaze zaočkovaných viac ako 13 miliónov ľudí, z toho 9,8 milióna prvou dávkou.

20:25 Predsedníctvo Maďarskej lekárskej komory (MOK) označilo za predčasné zmiernenie epidemiologických opatrení, ktoré v utorok oznámil predseda vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera 444.hu komora vo vyhlásení zdôraznila, že ohlásené uvoľňovanie reštrikcií „nespočíva na žiadnych zdravotníckych či epidemiologických odborných základoch“.

Podmienkou uvoľňovania opatrení by podľa MOK nemala byť aktuálna miera zaočkovanosti, ale zníženie počtu nakazených a zmiernenie tlaku na zdravotný systém.

Podľa aktuálnych údajov ale v stredu v Maďarsku padol ďalší denný rekord v množstve úmrtí, zatiaľ čo počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii stagnuje na vysokých číslach. Stúpa aj počet hospitalizovaných, zdôraznila lekárska komora, podľa ktorej sa tretia vlna koronavírusovej pandémie v krajine ešte ani zďaleka neskončila.

MOK považuje otvorenie obchodov za krok dobrým smerom, avšak v oblasti služieb sa opatrenia podľa nej ešte uvoľňovať nemali. Za predčasné komora označila aj znovuotváranie škôl avizované na 19. apríla.

Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým typom koronavírusu iba v 1 933 prípadoch, avšak v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo rekordných 311 pacientov. Aktuálne je nakazených 252 115 osôb. V nemocničnom ošetrení je 12 202 pacientov, pričom podporu umelej pľúcnej ventilácie si vyžaduje stav 1 407 z nich.

19:48 Medzinárodná osobná letecká doprava sa vo februári v medziročnom porovnaní prepadla o 89 %, uviedlo Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA). Dôvodom bol opätovný nárast nových prípadov ochorenia COVID-19. Združenie dodalo, že nič nesignalizuje oživovanie leteckej dopravy.

„Medzinárodná osobná doprava bola nižšia takmer o 89 % a v aktuálnom prostredí nie je vidieť žiadne signály zotavovania,“ uviedol nový šéf IATA Willie Walsh.

Walsh, ktorý je bývalým výkonným riaditeľom materskej skupiny British Airways, IAG, sa stal generálnym riaditeľom IATA na začiatku apríla. Stredajšie vystúpenie pred novinármi bolo jeho prvou tlačovou konferenciou v novej funkcii.

18:27 Himalájske kráľovstvo Bhután oznámilo, že v priebehu deviatich dní dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu približne 60 percent jeho obyvateľstva. Z celkových 770-tisíc obyvateľov Bhutánu, bolo prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeenca, ktorú darovala India, dosiaľ zaočkovaných 470-tisíc ľudí.

Bhután spustil očkovanie 27. marca a ako cieľ si stanovil v priebehu týždňa zaočkovať 533.000 dospelých osôb – s výnimkou tehotných žien, žien tesne po pôrode či ľudí s určitými zdravotnými problémami a vážne chorých pacientov. Neskôr bol tento pôvodný plán upravený a lehota predĺžená o niekoľko týždňov.

17:22 Portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová v mene portugalského predsedníctva v Rade EÚ zvolala od 16:00 neformálne stretnutie ministrov zdravotníctva členských krajín Európskej únie.

Reagovala tak na najnovšie stanovisko Európskej agentúry pre lieky (EMA) k očkovaniu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca a tvorbe krvných zrazenín.

Virtuálna schôdzka ministrov zdravotníctva sa začala o 16.00 h SELČ, krátko po zverejnení stanoviska EMA. Cieľom rokovaní je harmonizácia pozícií rôznych členských štátov EÚ. Do rozhovorov sa mali na diaľku zapojiť s doplňujúcimi informáciami aj zástupcovia EMA.

V prípade, že sa členské krajiny dohodnú na pokračovaní očkovania vakcínou od AstraZenecy a ak dospejú k záveru, že incidenty spojené s tvorbou krvných zrazenín súvisia s očkovaním, musia sa dohodnúť na zákaze jej používania pre určité vekové kategórie alebo pre osoby s konkrétnymi zdravotnými problémami.

17:01 Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) rozhodol, že ľuďom mladším ako 30 rokov budú v Británii pri očkovaní proti koronavírusu ponúkané aj iné vakcíny ako látka od firmy AstraZeneca, ak to bude možné. Predstavitelia MHRA to oznámili v stredu na tlačovej konferencii, informovala spravodajská stanica Sky News.

Dôvodom tohto rozhodnutia sú veľmi zriedkavé krvné zrazeniny, ktoré sa po vakcinácii touto látkou objavili v dosiaľ 79 prípadoch v Británii, z ktorých 19 sa skončilo smrťou. Tri z týchto úmrtí sa týkali osôb mladších ako 30 rokov.

16:39 Maďarsko prevzalo v stredu takmer 250-tisíc dávok vakcíny Corminaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorou sa proti novému druhu koronavírusu začne očkovať už vo štvrtok. Informovala o tom agentúra MTI.

Zásielka je takmer o 50 percent väčšia než tá, ktorú uvedená spoločnosť dodala posledný marcový týždeň. Ide už o 16. zásielku, pričom celkový počet dávok vakcíny Corminaty dodaných Maďarsku sa blíži k 1,7 miliónom.

16:38 Nemecká spolková krajina Bavorsko podpísala predbežnú zmluvu na nákup dávok ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu. Oznámil to na stredajšej tlačovej konferencii v Mníchove bavorský premiér Markus Söder s tým, že k realizácii zmluvy dôjde až po tom, čo túto očkovaciu látku schvália európske regulačné úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

Ak Európska agentúra pre lieky (EMA) schváli vakcínu Sputnik V, Bavorsko má v nasledujúcich mesiacoch prostredníctvom firmy v meste Illertissen, kde by vyrábala, dostať 2,5 milióna dávok. Dodávky ruskej vakcíny, s ktorými sa ráta od júla, by podľa Södera zvýšili očkovacie kapacity v Bavorsku.

16:19 Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu uviedla, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako „zriedkavý vedľajší účinok“ vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Píše sa to vo vyhlásení, ktoré EMA zverejnila na svojej oficiálnej webovej stránke.

15:08 Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporuje krátkodobé plošné sprísnenie epidemiologických opatrení v Nemecku s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Uviedla to v stredu Merkelovej hovorkyňa Ulrike Demmerová, ktorú citovala agentúra AFP.

Merkelová podľa hovorkyne podporuje „krátky celoplošný lockdown“, aby sa zmiernil nápor, ktorému je v súčasnosti vystavené nemecké zdravotníctvo.

Nemecko v stredu zaznamenalo takmer 10-tisíc nových prípadov nákazy a počet prípadov na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní dosiahol hodnotu 101,01.

14:44 Európska komisia (EK) v stredu uviedla, že vyčlenila 123 miliónov eur z programu Horizont Európa, nového programu EÚ pre výskum a inováciu, na naliehavo potrebný výskum nových variantov koronavírusu.

Prvé núdzové financovanie dopĺňa predošlú sériu výskumných a inovačných opatrení, ktoré v rámci boja proti koronavírusu financuje EÚ. Prispieva tiež k celkovej činnosti EK zameranej na prevenciu vplyvu nových variantov koronavírusu, a to v súlade s novým európskym plánom pripravenosti na biologickú obranu s názvom Inkubátor HERA.

Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v tejto súvislosti vyhlásila, že EK mobilizuje všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, na boj proti pandémii a problémom, ktoré prinášajú nové mutácie koronavírusu.

13:31 Poľsko predĺži platnosť súčasných protipandemických opatrení až do 18. apríla. Informoval o tom v stredu minister zdravotníctva Adam Niedzielski, uviedla agentúra DPA.

Niedzielski na tlačovej konferencii vo Varšave ako dôvod predĺženia reštrikcií uviedol situáciu v nemocniciach, ktorá je podľa jeho slov „veľmi náročná“ obzvlášť v priemyselnom Sliezsku na juhu krajiny.

V poľských nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných rekordných takmer 34.700 osôb s ochorením COVID-19, z čoho viac ako 3300 je pripojených na pľúcnu ventiláciu.

13:06 Nové predbežné údaje z holandskej národnej štatistickej agentúry CBS naznačili, že v minulom roku mohlo na komplikácie spojené s koronavírusom zomrieť viac ako 20-tisíc ľudí, čo je výrazne nad doterajšími oficiálnymi údajmi. Uviedol to v stredu spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa údajov CBS sa celkovým počtom 3904 obetí ochorenia COVID-19 za december vlaňajšia miera úmrtí na koronavírus vyšplhala na 20 030. Z toho je 17 357 jasne potvrdených úmrtí na COVID-19 a zvyšok (2673) je v rovine podozrenia.

12:24 India hlásila v stredu 115 736 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Bol tak prekonaný „rekord“ z tohto pondelka, keď v krajine zaznamenali 103 558 nakazených, informovala agentúra DPA.

India, ktorá má takmer 1,4 miliardy obyvateľov, je pandémiou treťou najviac postihnutou krajinou sveta po USA a Brazílii. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa tam dosiaľ nakazilo vyše 12,8 milióna ľudí, z nich 166 177 ochoreniu podľahlo. V stredu hlásili 630 ďalších úmrtí.

Nasledujúce štyri týždne budú kritické, povedal na utorkovom brífingu indického ministerstva zdravotníctva hlavný odborník poradného tímu na boj proti pandémii Vinod Kumár Paul.

9:44 V utorok pribudlo v Česku 5 522 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je v porovnaní s údajmi z minulého utorka o 3 107 menej. Vyplýva to zo stredajších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Aktuálne je v ČR hospitalizovaných 6 744 pacientov, pričom 1 365 z nich je v ťažkom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Pozitívne bolo od začiatku pandémie testovaných 1 560 777 ľudí a koronavírusu podľahlo 27 329 osôb. Vyliečilo sa 1 430 816 ľudí. V priebehu utorka zaočkovali v ČR proti covidu 41 564 osôb. V krajine celkovo podali vyše 1,86 milióna dávok vakcín proti novému koronavírusu. Obe dávky dostalo 611 982 ľudí.

Reprodukčné číslo R v Česku kleslo podľa údajov ministerstva zdravotníctva na úroveň 0,66. Táto hodnota ukazuje, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný. Podľa tohto ukazovateľa sa môže odvodiť, ako by sa epidémia mohla v budúcnosti šíriť. Pokiaľ sa dlhší čas drží pod úrovňou jeden, epidémia je na ústupe. (mzcr.cz, novinky.cz, tasr)

9:28 Austrálsky premiér Scott Morrison v stredu vyhlásil, že obmedzené dodávky vakcín z Európy sú príčinou viaznutia očkovacieho programu v jeho krajine, ktoré vyvoláva rastúcu nespokojnosť verejnosti.

Morrison povedal, že nedostatok vakcín a „prísne kontroly vývozu“ zavedené Európskou komisiou mali za dôsledok, že Austrália dostala len 700-tisíc z 3,8 milióna zazmluvnených dávok očkovacej látky vyvinutej Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca.

Austrálska vláda, ktorá si vyslúžila pochvaly za úspešný boj proti šíreniu koronavírusu, je vystavená čoraz väčšej kritike, keďže na základe uzavretých zmlúv sľubovala podanie štyroch miliónov dávok vakcíny do konca marca. V krajine sa namiesto toho podarilo do stredy podať len okolo 920-tisíc dávok. „3,1 milióna vakcín nedorazilo do Austrálie – to je jednoduchý fakt,“ povedal Morrison. „Nie je to spor. Nie je to konflikt. Nie je to polemika. Je to jednoducho fakt.“

Predstavitelia krajiny počítali s tým, že väčšinu obyvateľstva zaočkujú dovezenými vakcínami i vakcínami AstraZenecy vyrobenými v Austrálii. Minulý mesiac sa však objavili problémy, keď Taliansko zablokovalo vývoz 250-tisíc dávok vakcíny od AstraZenecy, keď samo zápasilo s vážnou koronakrízou. Morrisonova vláda vtedy tvrdila, že to celkový očkovací plán Austrálie neovplyvní. K ďalšiemu meškaniu dodávok viedla širšia debata v EÚ o tom, či vakcíny vyvážať, keď aj členské krajiny Únie zápasia s ťažkosťami pri potláčaní pandémie. (afp, tasr)

9:11 Ministerka Veronika Remišová v súvislosti so stanoviskom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv k ruskej vakcíne Sputnik V uviedla, že na komplexné posúdenie bezpečnosti a účinnosti je Európska lieková agentúra. Tvrdí, že záverečné posúdenie môže dať práve táto agentúra. „Čo sa týka používania vakcíny Sputnik V, viem si to predstaviť v rámci klinickej štúdie,“ povedala. Na túto tému sa podľa nej budú rozprávať so šéfom rezortu zdravotníctva. (Viac tu)

9:06 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 15 415 na celkovo 1 784 579. Vyplýva to zo stredajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. Covidu podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 481 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 35 498. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 11 472 ľudí; od začiatku pandémie už 1 373 851.

9:02 Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu koronavírusom iba v 1933 prípadoch, avšak v súvislosti s ochorením zomrelo rekordných 311 pacientov. Vyplýva to zo stredajších údajov operačného štábu zverejnených na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v krajine je 693 676 infiko­vaných a 22 409 úmrtí. Aktuálne je nakazených 252 115 osôb. V nemocničnom ošetrení je 12 202 pacientov, pričom podporu umelej pľúcnej ventilácie si vyžaduje stav 1 407 z nich. Počet zaočkovaných dosiahol 2 536 751, z ktorých 1 005 936 dostalo už aj druhú dávku vakcíny.

Premiér Viktor Orbán v utorok po prekročení hranice 2,5 milióna zaočkovaných oznámil, že v stredu sa začne postupné zmierňovanie epidemiologických opatrení. V stredu už mohli v Maďarsku otvoriť obchody a prevádzky služieb s obmedzením počtu osôb v ich priestoroch na jedného človeka na desať štvorcových metrov. Zákaz vychádzania skrátili na obdobie od 22.00 h do 05.00 h. Ďalšie karanténne opatrenia zostávajú v platnosti. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

8:58 Nový výskum zverejnený v utorok v odbornom časopise The New England Journal of Medicine ukázal, že dvojdávková očkovacia látka proti covidu od spoločnosti Moderna poskytuje protilátky aj šesť mesiacov po podaní. Výskum pokračuje, aby sa zistilo, ako dlho sú protilátky zaznamenávané u ľudí, ktorí túto vakcínu dostali.

Vysoké hladiny protilátok boli zistené vo všetkých vekových skupinách, ktoré sa na klinickom testovaní podieľali – mladší ľudia mali vyššiu hladinu než tí starší. Výskumníci pokračujú v sledovaní testovaných ľudí, aby určili, kedy ochrana pred koronavírusom zoslabne a koľko dodatočnej ochrany je potrebné doplniť posilňujúcou dávkou.

Vakcína od spoločností Pfizer/BioNTech má podľa zistení iného výskumu ochranu takmer 92 percent po šiestich mesiacoch. Pri vakcíne od Moderny nebolo uvedené takéto presné percento. Obe vakcíny sa ukázali ako vysoko účinné proti vážnemu priebehu ochorenia covid. (dpa, tasr)

8:54 Nastal čas na prehodnotenie Covid automatu, myslí si to ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Prioritou pri uvoľňovaní opatrení je otvorenie škôl, uviedla v stredu pred rokovaním vlády. „Situácia sa postupne lepší aj v nemocniciach, máme aj menej nakazených. Pomaly prichádza čas, keď budeme môcť uvoľňovať ekonomiku aj školy a myslím, že to sú pozitívne správy pre ľudí,“ uviedla Remišová. (Viac tu)

8:31 Bohatšie krajiny zlyhávajú v tej „najzákladnejšej skúške“ celosvetovej súdržnosti, pretože si hromadia vakcíny proti covidu. V stredu vo výročnej správe to uviedla organizácia Amnesty International (AI), ktorá zároveň obvinila Čínu, Maďarsko a ďalšie štáty zo zneužívania pandémie na oslabovanie ľudských práv. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

AI v správe napísala, že zdravotná kríza ešte viac odhalila „chybné politiky“ vo svete a jedinou cestou vpred je spolupráca. „Pandémia vrhla ostré svetlo na neschopnosť sveta účinne a spravodlivo spolupracovať,“ uviedla francúzska expertka na právo Agnes Callamardová, ktorú minulý mesiac vymenovali za generálnu tajomníčku AI.

Generálna tajomníčka organizácie Amnesty... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Agnes Callamardová / Amnesty International / Generálna tajomníčka organizácie Amnesty International (AI) a francúzska expertka na právo Agnes Callamardová

Od roku 2016 pôsobila ako osobitná spravodajkyňa OSN pre mimosúdne a svojvoľné popravy. Viedla vyšetrovanie vo viac ako 30 krajinách, vrátane kauzy zabitia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte v Istanbule v roku 2018. „Najbohatšie krajiny si vytvorili takmer monopol na svetové dodávky očkovacích látok a nechali tak krajiny s najmenšími zdrojmi zápasiť s najhoršou zdravotnou a ľudskoprávnou krízou,“ vyhlásila Callamardová.

Amnesty dôrazne kritizovala rozhodnutie bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa vystúpiť zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) uprostred pandémie koronavírusu – tento krok však zvrátil Trumpov nástupca Joe Biden. Callamardová vyzvala na okamžité zrýchlenie dodávok vakcín do celého sveta. Očkovanie označila za „najrozhodujú­cejšiu, dokonca najzákladnejšiu, skúšku schopnosti sveta spolupracovať“­. (tasr)

8:04 Do konca apríla má prísť na Slovensko ďalších takmer 600-tisíc dávok vakcín vrátane približne 26-tisíc dávok vakcín od Johnson & Johnson, potvrdil šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. (Viac tu)

7:57 Ak bude pokračovať súčasný trend vývoja epidémie, tak od 19. apríla celé Slovensko prejde z čiernej do bordovej fázy, potvrdil šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Na Slovensku pokračuje pozvoľný pokles nových prípadov covidu, počet pacientov v nemocniciach je tesne pod číslom troch tisíc, ventiláciu potrebuje 350 osôb. (Viac tu)

7:48 Video: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík k aktuálnej epidemiologickej situácii.

7:19 Prezident USA Joe Biden v utorok oznámil, že všetci dospelí Američania budú oprávnení dostať sa k vakcíne proti covidu do dvoch týždňov. Je to pozitívna správa z USA, ktoré hlásili najviac úmrtí na koronavírus na svete, ale v súčasnosti sú lídrom v rýchlosti očkovania. Tento úspech je v protiklade s rekordne vysokým denným počtom úmrtí na covid v Brazílii a s problémami okolo vakcíny od spoločnosti AstraZeneca v Európe.

Biden oznámil správu v prejave v Bielom dome – konečný termín pre sprístupnenie očkovania všetkým Američanom nad 18 rokov tak posunul na 19. apríla. Pôvodný termín bol 1. máj. „Náš očkovací program beží na plné obrátky. Dostať vakcínu je už jednoduchšie,“ povedal Biden v prejave k národu. „Sme prvá krajina, ktorá podala 150 miliónov dávok, a prvá krajina, ktorá úplne zaočkovala vyše 62 miliónov ľudí,“ doplnil prezident.

Bidenov konečný termín 19. apríl znamená, že pre ľudí, ktorí sa chcú dať zaočkovať, už nebudú platiť žiadne obmedzenia – vekové, zdravotné ani iné. Zároveň to však neznamená, že každý hneď dávku dostane. Distribúcia vakcín si totiž vyžaduje čas, ale stále prebieha. Biden tiež spomenul, že jeho administratíva podľa predpokladov splní svoj cieľ podať 200 miliónov dávok vakcín počas prvých 100 dní vládnutia. (ap, afp, tasr)

7:03 Srbský prezident Aleksandar Vučič sa v utorok dal zaočkovať proti koronavírusu vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm. Svojich čoraz skeptickejších spoluobčanov chcel takýmto spôsobom posmeliť, aby sa tiež nechali zaočkovať.

Očkovanie 51-ročného prezidenta v dedine Rudna Glava na východe Srbska vysielala v priamom prenose srbská televízia. Vučič si vakcínu od čínskej firmy Sinopharm zvolil v čase, keď viacerí odborníci naznačujú, že túto očkovaciu látku možno bude potrebné podávať až v troch dávkach, keďže aktuálne podávané dve zjavne neposkytujú zaočkovaným dostatočnú ochranu pred koronavírusom.

„Dostal som vakcínu a cítim sa skvelo,“ uviedol Vučič na Instagrame. „Ďakujem našim skvelým zdravotníkom. Ďakujem vám, čínski bratia,“ dodal. Srbský prezident, ktorý počas svojich častých vystúpení na verejnosti nosí len zriedka na tvári rúško, sľuboval celé mesiace, že sa dá zaočkovať. Vždy si však našiel nejaký dôvod na to, aby tak neurobil, a k činu sa odhodlal napokon až v utorok.

Srbský prezident Aleksandar Vučič počas... Foto: AP
Aleksandar Vučič / Očkovanie / Sinopharm / Srbský prezident Aleksandar Vučič počas očkovania proti koronavírusu vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm v utorok 6. apríla 2021

Odkladanie sľubovaného zaočkovania pritom podnietilo na sociálnych sieťach rôzne špekulácie o tom, že Vučič sa bojí ihly v injekčnej striekačke, prípadne, že nedôveruje vakcínam alebo sa tajne dal zaočkovať už pred niekoľkými mesiacmi. Prezidentova zjavná neochota k zaočkovaniu zároveň podľa jeho kritikov prispela k rozmachu čoraz silnejšieho antivakcinačného hnutia v Srbsku.

Srbsko pritom patrí v rámci Európy ku krajinám s najvyššou mierou zaočkovanosti proti koronavírusu. Vďačí za to najmä skutočnosti, že tamojšia vláda nakúpila veľké množstvo vakcín od čínskej spoločnosti Sinopharm. V Srbsku sa očkuje aj ruskou vakcínou Sputnik V a vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Prinajmenšom prvou dávkou vakcíny zaočkovali v sedemmiliónovom Srbsku už približne 1,5 milióna ľudí. V poslednom čase však záujem obyvateľov o vakcináciu klesá. (ap, tasr)

5:55 Brazília ohlásila takmer 4 200 úmrtí osôb nakazených koronavírusom za posledných 24 hodín. To je najvyšší denný prírastok úmrtí v krajine od začiatku epidémie. Počet nakazených sa za posledný deň zvýšil o takmer 87-tisíc osôb.

Veľmi nepriaznivá epidemiologická situácia v krajine panuje od marca. Ten bol pre Brazíliu za dobu epidémie doteraz najhorším mesiacom, keď v súvislosti s covidom zomrelo zhruba 66 500 osôb.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o dodávkach vakcíny Sputnik V. Brazília chce kúpiť desať miliónov dávok tohto lieku, na ktorého výrobe sa má podieľať aj jedna z miestnych firiem. Krajina schválila a používa aj ďalšie preparáty od čínskych a západných výrobcov. Tempo očkovania je však podľa pozorovateľov zatiaľ nedostatočné.

Od začiatku epidémie Brazília, kde žije 212 miliónov ľudí, zaznamenala 13 miliónov prípadov nákazy koronavírusom. Zhruba 337-tisíc ľudí v najväčšej latinskoamerickej krajine po nákaze koronavírusom zomrelo. Brazília je tak po USA druhou krajinou na svete s najvyšším počtom koronavírusových infekcií aj úmrtí v súvislosti s týmto ochorením. (afp, tasr)

179 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus