Syna veľkopodnikateľa Világiho zadržali s drogami

Syna jedného z najvýznamnejších slovenských, ale aj maďarských podnikateľov Oszkára Világiho zadržali minulý týždeň na slovensko-maďarskej hranici s marihuanou.

07.04.2021 19:18
Oszkár Világi Foto:
Oszkár Világi na zábere z roku 2019.
debata
Pri kontrole na hraničnom priechode Medveďov – Vámosszabadi si v utorok 30. marca maďarskí policajti všimli zvláštne správanie mladíkov v luxusnom SUV. V aute sedel 21-ročný András S. a 24-ročný Bálint V., syn veľkopodnikateľa a šéfa jedinej rafinérskej fabriky na Slovensku. Pri prehliadke auta policajti našli v bočných dverách podozrivú sušinu, pravdepodobne marihuanu. Množstvo polícia nekonkretizovala.

„Obaja slovenskí muži priznali držanie nelegálnej drogy a jeden z nich mal tiež pozitívny test na drogy, vyšetrovatelia ich preto vypočuli ako podozrivých z drogovej trestnej činnosti,“ uvádza oficiálna webstránka maďarskej polície. Zadržaných mladíkov po výsluchu prepustili.

Vlastní aj DAC

Slovenská polícia túto informáciu nepotvrdila ani nevyvrátila. „Polícia Slovenskej republiky nie je na hraničnom priechode miestne príslušná na vykonanie akýchkoľvek procesných úkonov. Tie spadajú plne do kompetencie maďarskej polície,“ reagovala hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Trnave Mária Linkešová.

Podľa zistení Pravdy maďarskí policajti zaistili 36,7 gramov podozrivej sušiny.

Oszkár Világi (57) je považovaný za najvplyvnejšieho muža južného Slovenska, ktorý na Žitnom ostrove vlastní viacero významných a úspešných firiem, futbalový klub DAC Dunajská Streda a od roku 2006 pôsobí najmä ako generálny riaditeľ jednej z najväčších tuzemských fabrík – rafinérie Slovnaft. Okrem syna má aj dcéru Réku (35), ktorú už niekoľko rokov zapája do svojho podnikania.

Dvere do biznisu

Vyštudovaný právnik po škole pracoval ako notár v Dunajskej Strede. Ako účastník nežnej revolúcie následne vstúpil do politiky cez stranu Maďarská nezávislá iniciatíva na kandidátke Verejnosti proti násiliu. Do roku 1992 pôsobil ako poslanec česko-slovenského parlamentu.

V tomto roku založil s bývalou poradkyňou prezidenta Václava Havla Erikou Csekesovou právnickú kanceláriu, čo mu otvorilo dvere aj do vysokého biznisu. Pôsobil ako člen predstavenstva v Globteli či Unibanke. Do riadiacich orgánov slovenskej rafinérie sa dostal v roku 2003, po tom, čo ako advokát úspešne zastupoval maďarský ropný a plynárenský koncern MOL pri kúpe Slovnaftu. Dňa 1. decembra 2016 bol vymenovaný za výkonného viceprezidenta Skupiny MOL a od februára 2019 je členom Výkonnej rady Skupiny MOL.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Oszkár Világi