So Sputnikom sa hrá špinavá hra, tvrdí Matovič. Letel do Moskvy za pánom Kirillom

Nestačila im exemplárna poprava Krajčího, ani moja hlava - nekončia, oznámil tajuplne bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti. Neznámi "oni" vraj chcú zabrániť použitiu Sputnika na Slovensku. Vo štvrtok v novom statuse oznámil, že letí do Moskvy vybavovať Sputnik.

07.04.2021 22:05 , aktualizované: 08.04.2021 11:52
Igor Matovič, Sputnik V, Foto: ,
Igor Matovič
debata (863)

„Dnes sa v Moskve stretnem s Kirillom Dmitrievom, CEO Russian Direct Investment Fund (Ruský fond pre priame investície), pod ktorého priamo spadá výrobca vakcíny Sputnik V Gamaleya a s ktorým som celý kontrakt na 2 milióny vakcín dohodol. Rokovanie sa bude týkať, samozrejme, vakcíny. Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko preto, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohol na Slovensku konečne začať očkovať. O výsledkoch budem informovať. Držte palce #ZaSlovensko.“ napísal na sociálnej sieti.

Neskôr sa ozval z Moskvy, aby odkázal svojim kritikom, že na Slovensku nenávistne breše ratlík na Sputnik.

VIDEO: Heger o Sputniku, vykrúca sa: Som premiér, nie hovorca, pýtajte sa ministrov.

Video

Rezort zdravotníctva cestu „rešpektuje“

Na cestu Matoviča reagovalo ministerstvo zdravotníctva:

„Vakcína Sputnik V aktuálne prechádza tromi laboratórnymi testami, ministerstvo zdravotníctva bude informovať o komplexných záveroch týkajúcich sa Sputnika V úvodom budúceho týždňa. Ministerstvo zdravotníctva rešpektuje rozhodnutia akéhokoľvek člena vlády SR ohľadom pracovných ciest a rokovaní. V nadväznosti na komplexné závery budeme informovať o ďalšom postupe v tejto téme,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Sulík: Nie sme proti Sputniku

Ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) neprekáža Matovičova cesta do Ruska. „Nevidím dôvod to nafukovať ako nejakú veľkú medzinárodnú aféru,“ uviedol Sulík a dodal, že niektoré stretnutia sú lepšie osobné. Podľa neho nie je tajomstvom, že Matovič do Ruska neletel ako minister financií, ale ako bývalý premiér, ktorý Sputnik V nakúpil.

Sulík vníma cestu Matoviča do Moskvy ako snahu rozbehnúť očkovanie Sputnikom, okrem iného aj preto, že čoskoro bude vakcína expirovať. Sulík uviedol, že nikdy v SaS neboli proti dovozu Sputniku, aby sa ním mohli naočkovať ľudia, ktorí ho chcú, ale chceli, aby sa postupovalo štandardným spôsobom.

Cestu neschválila vláda

O ceste Matoviča do Moskvy som sa dozvedel v stredu najprv od nášho veľvyslanca v Moskve, ktorý bol v rámci diplomatickej praxe požiadaný o vybavenie povolení, uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. V účele je uvedené Sputnik, to je predmet rokovania, na základe ktorého bola podaná žiadosť o prelet špeciálu, dodal. Neskôr dostal informáciu aj od premiéra a ministra vnútra. Cesta nebola podľa neho schválená vládou.

„O samotnom obsahu návštevy v tejto chvíli viem, že rokovania tak, ako bolo uvedené, sú o Sputniku. Sputnik ja vnímam ako niečo, čo sa týka zdravia, to je kompetencia ministerstva zdravotníctva.“ povedal Korčok. Uviedol tiež, že Matovič bude v piatok rokovať aj v Budapešti, obsah nepozná.

Miroslav Kollár: Matovič je nebezpečný

Bývalý koaličný poslanec za stranu Za ľudí a primátor Hlohovca Miroslav Kollár uviedol, že Matovič je nebezpečný pre Slovensko a jeho cestu do Moskvy hodnotí ako „bezprecedentný a neakceptovateľný krok mimo mandát ministra financií“.

„Cesta Igora Matoviča do Moskvy má však ešte jeden vážny vnútropolitický rozmer. Je to nielen facka novému premiérovi, ako aj ministrom zdravotníctva a zahraničných vecí, ale aj vážne prekročenie jeho kompetencií, ktoré nesmie ostať bez reakcie. Našou reakciou bude, že okrem boja s chobotnicou korupcie a mafie, budeme musieť zvládnuť aj boj s nebezpečným antisystémovým populizmom!,“ napísal v statuse.

Podľa Matoviča na Slovensku šteká ratlík

Igor Matovič sa ozval z Moskvy ďalším statusom. „Zdravím z Moskvy. Na Slovensku vraj opäť nejaký “strašne nebezpečný” ratlík začal svoj nenávistný brechot kvôli Sputniku. Ja tu urobím to, čo je mojou psou povinnosťu a on nech si zatiaľ teda opäť užije svoju chvíľku pocitu nadľudskej dôležitosti,“ uviedol Matovič, ale nespresnil, komu je to určené. Mohla to byť reakcia práve na kritiku Miroslava Kollára.

Matovič: Niekto hrá špinavú hru

Už v stredu nešetril kritikou, že Sputnik zatiaľ Slovensko nevyužilo. Vinu zvalili na ľudí, ktorých nemenoval.

„Sputnikom dnes už vo veľkom očkujú vo viac ako 50 krajinách sveta … len na Slovensku si s ním naďalej niekto hrá svoju špinavú hru. Čo tam po ľuďoch, veď ide o geopolitiku! Vraj,“ ozval sa Matovič na sociálnej sieti v stredu.

Podľa neho ide o úplne znemožnenie použitia Sputnika na Slovensku. „Cynicky a chladnokrvne, bez ohľadu na zdravie a životy ľudí na Slovensku,“ vyhlásil bývalý premiér.

Dvestotisíc vakcín Sputnik V prišlo na Slovensko 1. marca. Priviezli ho slovenské vojenské lietadlá, pričom ani koaliční partneri nevedeli, že očkovacia látka príde na Slovensko.

Na košickom letisku mal tlačovú besedu vtedajší premiér Matovič spolu s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO). Matovič povedal, že celkovo by malo Slovensko nakúpiť dva milióny dávok. Krajčí vyhlásil, že do dvoch týždňov by sa Sputnikom V malo začať očkovať.

Keďže vakcína neprešla registráciou Európskej liekovej agentúry, podľa Krajčího ju na Slovensku mal odobriť Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Látkou zaočkovali pokusné myši. Tie síce prežili, štátny ústav však tento týždeň oznámil, že nedostal od výrobcu všetky potrebné dokumenty a tak nemôže odporučiť jej použitie.

„Nestačila im exemplárna poprava Mareka Krajčiho “za drzosť” kúpiť ruskú vakcínu a ísť to oznámiť na košické letisko. Zobrali si aj moju hlavu… a stále nekončia,“ pokračuje Matovič.

VIDEO: Sulík o Sputniku: Tak to dopadne, keď sa robí šou.

Video

„Krok za krokom už šiesty týždeň robia všetko preto, aby v tomto zápase dosiahli absolútny zvrat – úplne znemožniť použitie Sputnika na Slovensku … cynicky a chladnokrvne, bez ohľadu na zdravie a životy ľudí na Slovensku. Bez ohľadu na 500 tisíc ľudí, ktorí sa inou vakcínou ako Sputnikom ani nezaočkujú,“ dodáva.

Matovič neoznačuje konkrétneho „vinníka“ tejto situácie. „Rád by som vám napísal narovinu, aké svinstvá je niekto schopný pre dosiahnutie tohto špinavého cieľa páchať. Teraz však na to čas nie je – zatiaľ budem mlčať, ako týždne doteraz a sústredím sa na podstatu – zabrániť tomu, aby sme o Sputnik definitívne prišli. Čo je v tejto chvíli, bohužiaľ, najpravdepodobnejší scenár. Držte palce,“ vyzýva verejnosť bývalý premiér.

VIDEO: Matovičove úvahy o Ficovej špajze a 50 % DPH.

Video

Keď sa koncom februára rokovalo o dovoze Sputnika na koaličnej rade a vláde, rázne proti sa postavila líderka strany Za ľudí Veronika Remišová. Dovoz Sputnika V však nahneval aj ďalšieho koaličného partnera – Richarda Sulíka a stranu SaS.

Práve dovoz ruskej vakcíny spustil koaličnú krízu, ktorá sa skončila rekonštrukciou vlády. Pri nej prišiel o stoličku ministra Krajčí, Matovič sa stal vicepremiérom a ministrom financií, predsedom vlády je Eduard Heger (OĽaNO).

VIDEO: Robert Fico už na tejto tlačovej besede 27. februára 2021 vyhlásil, že Sputnik dostal na Slovensku na bendžo.

Video

Naťahovačky okolo Sputnika V vyprovokovali aj Smer. Ten žiada vysvetlenie a sprístupnenie zmluvy o nákupe verejnosti. V opačnom prípade môže Hegerova vláda, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala len 1. apríla, čeliť prvému pokusu o odvolanie.

Súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lendvarský (nom. OĽaNO) na otázku, či povolí očkovanie Sputnikom V na Slovensku, odpovedal slovami, že nevie nič vylúčiť. Zrejme aj preto, že aj podľa najnovších prieskumov je časť obyvateľov Slovenska ochotná dať sa zaočkovať práve touto vakcínou proti ochoreniu COVID-19.

Kto je teda tým nepriateľom, ktorý brzdí očkovanie Sputnikom V na Slovensku? Matovič na sociálnej sieti iba dodal: „Nikdy sa nevzdávajte, lebo aj malý Dávid občas nájde ten správny kameň, ktorým zloží namysleného Goliáša,)“

863 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Sputnik V