Matovičovi sa v Moskve vraj podarilo dosiahnuť 'otvorené dvere' s ruskou stranou

Ruská strana vypovedala so Slovenskom zmluvu a požiadali o vrátenie 200 000 kusov už dodaných vakcín Sputnik V. Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

09.04.2021 11:17 , aktualizované: 20:40
matovič lengvarský Foto: ,
Minister financií Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
debata (646)

V piatok to vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO) s tým, že sa mu podarilo dohodnúť v Moskve, aby Slovensko malo aj napriek tomu „dvere otvorené“. Dodal, že viac informácií nateraz poskytnúť nemôže. Rozčarovanie ruskej strany podľa jeho slov plne chápe.

Orbán Matovičovi: So Sputnikom pomôžeme

Matoviča prijal ešte v piatok v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán. Stalo sa tak po rokovaní Matoviča s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko.

O schôdzke informovali Orbán a Matovič vo videozázname zverejnenom na Facebooku. Maďarský ministerský predseda vyjadril radosť z toho, že „s priateľom Igorom“ mohli spolu dlhšie diskutovať.

„Obe krajiny poriadne trápi koronavírusová pandémia. Pomôže iba vakcína. Čím viac očkovacej látky budeme mať, tým máme väčšiu šancu na úspech. Nech sme v akýchkoľvek veľkých problémoch, Slováci či Maďari, chceme zostať dobrými susedmi. Maďarsko je pripravené poskytnúť pomoc Slovensku a som si istý, že túto pomoc v prípade potreby Slovensko opätuje. Prajem všetko dobré všetkým občanom Slovenska,“ povedal Orbán po schôdzke.

Matovič ponúknutú pomoc ocenil a poďakoval za ňu. „Majú špičkové laboratórium, ktoré nám Sputnik posúdi a môžme takto zachraňovať životy a zdravie na Slovensku,“ uzavrel podpredseda slovenskej vlády.

VIDEO: Matovič: Sputnik použili ako hybridnú zbraň voči mne a Krajčímu.

Video

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) upozornil, že na Slovensku je veľká skupina ľudí, ktorá sa chce dať zaočkovať len Sputnikom V. „Je našou povinnosťou túto látku zabezpečiť,“ vyhlásil šéf rezortu zdravotníctva. Zároveň upozornil, že ministerstvo bude vzhľadom na ochranu zdravia a bezpečnosti vakcinácie povoľovať len tie vakcíny, ktoré prejdu štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne ich povolí Európska lieková agentúra (EMA).

Matovič poukázal na prieskumy, podľa ktorých 500 000 ľudí na Slovensku je ochotných sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 len ruskou vakcínou Sputnik V. „Kolektívnu imunitu bez týchto ľudí nedosiahneme,“ skonštatoval minister. Dodávky ruskej vakcíny, ktorú Matovič označil za mimoriadne kvalitnú, mali podľa neho zrýchliť očkovanie na Slovensku o 40 percent.

„Bohužiaľ, ukázalo sa, že ruská vakcína má na Slovensku príliš veľa mimoriadne vysokopostavených nepriateľov, ktorí robili všetko preto, aby zabránili jej použitiu v SR,“ povedal Matovič. Sputnik V využili podľa jeho slov „títo ľudia“ aj na to, aby z kresla ministra zdravotníctva odišiel Marek Krajčí (OĽANO), ale aj on z postu premiéra.

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Bývalý minister zdravotníctva Krajčí udelil následne na používanie vakcíny, ktorá nie je registrovaná Európskou liekovou agentúrou, výnimku. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

ŠÚKL tento týždeň informoval, že mu výrobca Sputnika V približne nedodal 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie. Šéfka ústavu Zuzana Baťová spresnila, že prijatie záveru o pomere prínosov a rizík neumožnili nedostatok a nekonzistentnosť údajov.

ŠÚKL zároveň deklaruje, že nebol nikým zodpovedným za dovoz ruskej vakcíny upozornený na to, že by malo testovanie v Slovenskej akadémii vied (SAV) údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Ústav poznamenal, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín registrovaných v EÚ, pričom vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu.

Kremeľ: Odmietnutie Slovenska neovplyvní dôveryhodnosť vakcíny Sputnik V

Kremeľ sa domnieva, že odmietnutie Slovenska zaregistrovať vakcínu Sputnik V nijakým spôsobom nenarúša dôveryhodnosť ruskej vakcíny v Európskej únii. Uviedol to v piatok na brífingu v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Je to jedna z najlepších vakcín na svete, jedna z najspoľahli­vejších a najefektívnejších vakcín na svete. To už ukazujú big data, ktoré sú k dispozícii,“ vyhlásil Peskov citovaný agentúrou Interfax.

Interné diskusie o vakcíne na Slovensku nie sú podľa Peskova záležitosťou Ruska. Poznamenal, že ak Slovensko Sputnik V nepotrebuje, poteší to mnoho iných krajín, ktoré majú o túto vakcínu záujem. „Ako sa hovorí: zostane viac iným“.

Spravodajský portál Meduza.io pripomenul, že slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo štvrtok oznámil, že ruská vakcína dodaná do SR sa líši od vzoriek Sputniku V, o ktorých napísal vedecký časopis The Lancet a ktoré skúma Európska agentúra pre lieky (EMA).

Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý dohliada na výrobu vakcíny Sputnik V, v reakcii na to požiadal Slovensko, aby vrátilo už dodaných 200.000 dávok vakcíny. Ako dôvod RFPI uviedol mnohonásobné porušenie zmluvy. Tvrdí, že vakcína bola testovaná v laboratóriu, ktoré nie je akreditované Európskou úniou, aj keď také boli k dispozícii, napísal Interfax.

Podľa Peskova vznikla „nejasná kauza s laboratóriom, ktoré predložilo určité závery“.

646 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Igor Matovič #Sputnik V