Johnson: Philip si získal generácie. Jeho odkaz bude žiť ďalej, odkázal Biden

Britský premiér Boris Johnson uviedol, že princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II., ktorý zomrel v piatok vo veku 99 rokov, si získal náklonnosť generácií nielen v Británii, ale aj po celom svete. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

09.04.2021 14:26 , aktualizované: 21:28
Britain Prince Philip Foto: ,
Princ Philip na archívnom zábere z júla 2020.
debata (14)

Johnson pred svojim londýnskym sídlom na Downing Street uviedol, že krajina spolu s panovníčkou bude smútiť za stratou vojvodu z Edinburghu. Podľa jeho slov princ Philip „pomohol viesť kráľovskú rodinu a monarchiu“ a kráľovnej ponúkol „neochvejnú podporu“.

Vo veku 99 rokov zomrel princ Philip

Video

Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill vyjadrili v mene Spojených štátov úprimnú sústrasť kráľovnej Alžbete II., ako aj celej kráľovskej rodine a všetkým ľuďom žijúcim v Spojenom kráľovstve. Na princa Philipa budú ľudia spomínať pre jeho „desaťročia trvajúcu oddanú verejnú službu“. „Princ Philip sa s potešením zaviazal (k službe) ľuďom v Spojenom kráľovstve, Commonwealthe aj svojej rodine,“ píše sa vo vyhlásení Washingtonu.

„Jeho odkaz bude žiť ďalej nielen prostredníctvom jeho rodiny, detí a vnúčat, ale aj vo všetkých charitatívnych činnostiach, ktoré pomáhal sformovať,“ dodal Biden s manželkou. Vyzdvihli aj Philipovu angažovanosť pri riešení environmentálnych otázok či službu v námorníctve a podporu mladých ľudí.

Zeman: Philipov život bol neuveriteľnou kronikou dejín

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na Twitteri ocenil „príkladný život“ zosnulého vojvodu z Edinburghu. Philip sa podľa jeho slov riadil „statočnosťou, zmyslom pre povinnosť a zasadzoval sa za mladých a životné prostredie“. Britskej kráľovskej rodine zaslal Macron kondolenciu.

Český prezident Miloš Zeman v kondolenčnom liste adresovanom britskej kráľovnej, z ktorého citoval český Deník N, uviedol, že Philipa považoval za výnimočnú osobnosť. „Svojím šarmom, noblesou a intelektom reprezentoval Veľkú Britániu v tom najlepšom zmysle slova,“ napísal.

Zeman tiež pripomenul, že nedávno uplynulo 25 rokov, odkedy britský kráľovský pár navštívil Prahu, pričom on sám sa mal s Philipom i Alžbetou česť stretnúť.

„Jeho celý život je svojím spôsobom neuveriteľnou kroniku moderných dejín nielen Veľkej Británie, ale celej Európy. Som presvedčený, že jeho výnimočný odkaz bude v našich srdciach žiť i naďalej,“ dodal Zeman.

Britskej kráľovnej kondoloval aj poľský prezident Andrzej Duda. „Vojvoda z Edinburgu bol jedným zo symbolov britskej koruny, ktorej mnohé roky verne slúžil,“ napísal Duda v sústrastnom telegrame, ktorého obsah zverejnil prezidentský palác vo Varšave. Dodal, že jeho úmrtie je nenahraditeľnou stratou pre Britániu, Commonwealth a medzinárodné spoločenstvo.

Blair ocenil jeho odhodlanie či snahu

Kondolencie britskej kráľovnej Alžbete II. zaslal aj írsky premiér Micheál Martin. Informovala o tom agentúra AFP. „Naše myšlienky a modlitby sú v tomto čase pri kráľovnej Alžbete a obyvateľoch Spojeného kráľovstva,“ uviedol Martin. Manželská dvojica navštívila Írsko v roku 2011. Išlo o prvú cestu britského monarchu do Írska za posledných 100 rokov, ktorá sa považovala za kľúčový okamih zmierenia medzi oboma krajinami.

Medzi prvými osobami, ktoré kráľovskej rodine kondolovali, bol i šéf britskej Labouristickej strany Keir Starmer. Pripomenul dlhý zoznam princovej činnosti vo verejnej službe – najprv v námorníctve počas druhej svetovej vojny a neskôr desaťročia trvajúcu službu krajine ako vojvoda z Edinburghu.

„Bude sa naňho spomínať predovšetkým za jeho mimoriadnu vernosť a oddanosť kráľovnej,“ uviedol Starmer vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP. „Po jej boku stál viac ako sedem desaťročí. Ich manželstvo bolo symbolom sily, stability a nádeje, a to aj keď sa v poslednom období svet počas pandémie (COVID-19) zmenil,“ dodal s tým, že ich zväzok inšpiroval milióny ľudí nielen v Británii.

Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...
Princ Philip na archívnej snímke.
+21Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na...

Bývalý britský premiér Tony Blair ocenil podľa agentúry AFP Philipa za jeho „predvídavosť, odhodlanie, odvahu“ a tiež úsilie v oblasti ochrany životného prostredia a podpory charitatívnej prá­ce.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová na sociálnej sieti napísala: „Posielam moje osobné a najhlbšie kondolencie – a tiež kondolencie škótskej vlády a obyvateľov Škótska – Jej Veličenstvu kráľovnej a jej rodine“.

Na úmrtie princa Philipa reagovali EÚ, Nemecko, Rusko, Izrael či Kanada

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v piatok uviedol, že zosnulý britský princ Philip sa zaslúžil o demokraciu a mier, keď ako člen Kráľovského vojenského námorníctva bojoval za oslobodenie Európy spod nacistického teroru. Philip zohral podľa Steinmeiera „dôležitú úlohu pri zmierení našich krajín po hrôzach druhej svetovej vojny“. Informovala o tom agentúra AP.

Lojálnym služobníkom Spojeného kráľovstva nazval Philipa nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. „Sme hlboko zarmútení úmrtím Jeho Výsosti princa Philipa. Naše myšlienky a modlitby sú s kráľovskou rodinou, obyvateľmi Commonwealthu a všetkými, ktorí ho vrúcne milovali,“ napísal na Twitteri šéf nemeckej diplomacie. „Prežil dlhý život v službe svojej krajine,“ dodal.

Zármutok nad piatkovým úmrtím princa Philipa vyjadrila na sociálnych sieťach i predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. „V tento smutný deň by som chcela vyjadriť moju úprimnú sústrasť Jej Veličenstvu kráľovnej, kráľovskej rodine a obyvateľom Spojeného kráľovstva,“ napísala šéfka EK na Twitteri.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na sociálnej sieti uviedol, že princ Philip bude veľmi chýbať Izraelu aj celému svetu.

Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že na princa Philipa sa bude „láskyplne spomínať ako na oporu v živote našej kráľovnej“. „Myšlienky všetkých Kanaďanov sú s kráľovnou a celou kráľovskou rodinou, ktorá smúti v dôsledku tejto obrovskej straty,“ napísal na Twitteri.

Tlačová služba Kremľa podľa denníka The Guardian oznámila, že sústrasť kráľovnej Alžbete II. vyjadril v telegrame i ruský prezident Vladimir Putin. Princ Philip bol podľa Putina „spojený s mnohými dôležitými udalosťami v najnovších dejinách Británie“. Philipa rešpektovala britská verejnosť i zahraničie, do­dal.

Úprimnú sústrasť vyjadrili kráľovnej i celej jej rodine a občanom Spojeného kráľovstva aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz, indický premiér Naréndra Módí a ďalší štátni predstavitelia.

Čaputová zaslala britskej kráľovnej sústrastný telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala v piatok sústrastný telegram britskej kráľovnej Alžbete II. v súvislosti s úmrtím princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Prezidentka zdôraznila, že vojvoda z Edinburghu bol nezastupiteľnou oporou britskej monarchie a jeho oddanosť verejnej službe bola vzorom pre občanov Spojeného kráľovstva.

„Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, ktorá vznikla z jeho iniciatívy, inšpirovala mnoho mladých ľudí po celom svete vrátane mnohých Sloveniek a Slovákov. Pomohla im objaviť svoj potenciál, rozvinúť svoj talent a uspieť v dosahovaní svojich snov a cieľov,“ vyzdvihla.

Prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť kráľovnej Alžbete II., smútiacej rodine, blízkym a všetkým občanom Spojeného kráľovstva, a to vo svojom mene, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky.

Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom, a po prepustení 16. marca sa vrátil na Windsorský zámok.

Philip, ktorý sa s budúcou kráľovnou Alžbetou oženil v roku 1947, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II. #Boris Johnson #princ Philip