Lipšic sa zastal Fica. Zrušil jeho obvinenie z extrémizmu

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic pomohol svojmu dlhoročnému politickému sokovi Robertovi Ficovi (Smer).

09.04.2021 19:55
debata (48)

VIDEO: Lipšic zrušil obvinenie Fica.

Video

K jeho obvineniu z extrémizmu, ktorého sa mal dopustiť v roku 2019 schvaľovaním rasistických rečí poslanca Milana Mazureka (vtedy ĽS NS), sa Lipšic postavil rovnako ako jeho trestne stíhaný predchodca Dušan Kováčik. Ten obvinenie zrušil, keď ho však polícia zadržala a obvinila vlani v októbri, bolo opäť obnovené. No Lipšic vyšetrovanie teraz opäť zastavil.

„K obvineniu R. F. došlo na rovnakom skutkovom základe ako v decembri 2019. A to uznesením vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic toto obvinenie z úradnej moci ako nezákonné zrušil postupom podľa paragrafu 230 odsek 2 písmeno e Trestného poriadku s tým, že v danej veci vykonal úkon podriadeného dozorového prokurátora v zmysle zákona o prokuratúre,“ uviedol hovorca prokuratúry Dalibor Skladan.

Fico bol trestne stíhaný za svoje vyjadrenia k rozsudku Najvyššieho súdu, ktorý v septembri 2019 odsúdil exposlanca Národnej rady za ĽS NS Milana Mazureka na peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. Mazurek bol uznaný vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

Dôvodom boli jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v živom vysielaní žilinského regionálneho Rádia Frontinus. Mazurek vo svojom vystúpení povedal výroky, ktorými hrubo a z rasových motívov znevažoval rómske etnikum a vyvolával voči príslušníkom tejto etnickej skupiny nenávisť.

Po vynesení rozsudku predseda Smeru uverejnil na sociálnej sieti videopríhovor, kde verdikt Najvyššieho súdu nad Mazurekom kritizoval a dodal, že „je popravou za pravdu“. Fico tvrdil, že Mazurek povedal len to, čo si myslí „takmer celý národ“, a ak niekoho popravia za pravdu, urobia z neho národného hrdinu.

Na základe tohto videa bol na začiatku decembra 2019 Fico obvinený z trojice trestných činov. Podľa polície sa dopustil hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Obvinenie však prišlo z pokynu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza, ktorý prikázal vyšetrovateľovi konať. Neskôr však bolo obvinenie zrušené. Rozhodol o tom dnes už stíhaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý vyhovel Ficovej sťažnosti voči obvineniu. Po jeho zadržaní a obvinení z korupcie začal vyšetrovateľ v prípade opäť konať a trestné stíhanie voči Ficovi obnovil. Napokon ho zrušil až Lipšic.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Daniel Lipšic