Rakúsko chce od Ruska nakúpiť milión vakcín Sputnik V

Rakúsko-ruské rokovania o vakcíne proti covidu Sputnik V sú de facto ukončené, vyhlásil v sobotu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Viedeň si podľa neho môže od Ruska kúpiť milión dávok tejto vakcíny. Pre rakúsku očkovaciu kampaň to bude znamenať "dodatočné urýchlenie", uviedol Kurz.

10.04.2021 07:30 , aktualizované: 20:41
debata (80)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:41 Poľsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín do sobotňajšieho rána 24 856 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 a 749 úmrtí súvisiacich s covidom. Vyplýva to z údajov poľského ministerstva zdravotníctva. Predchádzajúca denná bilancia prírastku infikovaných predstavuje 28 487 prípadov.

Krajina momentálne eviduje v súvislosti s koronavírusom 34 167 hospita­lizovaných vrátane 3 373 pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, pričom poľský systém zdravotnej starostlivosti disponuje 4 386 kusmi takýchto zariadení, uviedol daný rezort. Ministerstvo tiež oznámilo, že v karanténe sa nachádza 430 830 ľudí. Dosiaľ sa z choroby vyliečilo zhruba 2,1 milióna osôb.

Celkovo bolo proti covidu zaočkovaných už 7,5 milióna Poliakov, z ktorých vyše dva milióny dostali obe potrebné dávky vakcíny. Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok opätovne potvrdilo svoju dôveru v očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca. Podľa jeho hovorcu je táto vakcína účinná i bezpečná a v Poľsku po jej podaní nikto nezomrel. V Poľsku nie je potvrdené žiadne úmrtie súvisiace s akoukoľvek vakcínou. Zaznamenávajú sa úmrtia ľudí po očkovaní, ale analýza ukazuje, že nemajú priamy vzťah k očkovaniu. (pap, tasr)

20:15 Polícia v sobotu vo Viedni zasahovala proti agresívnym účastníkom niekoľikatisícového protestu proti reštriktívnym opatreniam prijatým na zastavenie šírenia covidu. Polícia pri tom použila paprikový sprej a zadržala prinajmenšom desať ľudí. Podobná akcia, ktorá skončila zatýkaním, sa konala aj vo fínskom hlavnom meste Helsinky.

Protest pod heslom „Park volá“, na ktorom sa podľa odhadu polície zišlo okolo 3-tisíc ľudí, začal pokojne v parku Schweizergarten. Medzi účastníkmi sa objavilo niekoľko transparentov napríklad s dvojzmyselným nápisom „Kurz je cesta k diktatúre“. Nemecké slovo kurz v slovenčine znamená krátky. Na rozdiel od niektorých predošlých podobných podujatí s prejavom nevystúpil žiadny rečník.

Neskôr sa časť účastníkov pokúsila preraziť ohradenie, ktorým polícia chcela znemožniť, aby protestujúci vyšli na ulicu a robili problémy v doprave. Následne došlo ku konfliktu, pri ktorom niektorí demonštranti hádzali plechovky na policajtov, ktorí potom použili paprikový sprej. Protestujúci sa potom pokúsili prekonať bariéru na inom mieste, kde opäť nastal konflikt, pri ktorom lietali plechovky od piva a vo vzduchu sa objavil paprikový sprej. Okolo 16:00 sa situácia upokojila.

Podobná protestná akcia sa v sobotu konala aj v Helsinkách. Podľa oznámenia tamojšej polície sa na nej zišlo okolo 300 ľudí, z ktorých 20 polícia zadržala kvôli neuposlúchnutiu výzvy na ukončenie akcie, ktoré je porušením protipandemických reštrikcií. Vo Fínsku sa momentálne na verejnosti môže zísť najviac šesť osôb. (apa, čtk)

20:00 „Neviem, či prídeme, nepripadá nám to rozumné.“ Novo sa tomu nehovorí klamstvo, ale sanitárna vyberavosť. Po roku života s obmedzeniami sociálnych kontaktov treba priznať, že pravidlá aplikujeme, ako nám to práve príde vhod. Covid nám priniesol veľa zlého, tak prečo to nevyužiť, keď nám pre raz môže s niečím pomôcť. (Viac v článku: Z koronavírusu sa stala skvelá výhovorka takmer pre všetko)

19:04 Rumunsko zaregistrovalo od minulého roka už viac ako milión ľudí infikovaných novým koronavírusom. Tento míľnik dosiahlo v čase, keď sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti nachádza rekordných približne 1500 pacientov.

V nemocniciach je aj ďalších 12-tisíc nakazených. „S takouto situáciou sme sa v Rumunsku ešte nestretli,“ povedala Beatrice Mahler z nemocnice v Bukurešti. Dodala, že počet lôžok je obmedzený. V krajine s viac ako 19 miliónmi obyvateľov už podali viac ako 3,5 milióna vakcín. Doteraz tam evidujú zhruba 25-tisíc mŕtvych. (sita, ap)

18:55 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 17 463 na celkovo 1 841 137. Vyplýva to zo sobotňajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Covidu podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 398 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 36 779. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 10 722 ľudí; od začiatku pandémie už 1 405 826. (tasr)

18:46 Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) Juraj Kopáček žiada ministra financií Igora Matoviča o verejné ospravedlnenie. Kopáček tvrdí, že šéf rezortu financií v piatok počas tlačového vyhlásenia mimoriadne nevhodným spôsobom poškodil meno Virologického ústavu, znevážil jeho prácu a ponížili vedcov ústavu. (Viac tu)

17:36 V súvislosti s očkovaním proti koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv k 9. aprílu eviduje 3 050 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín. Z celkového počtu hlásení je 134 závažných, čo predstavuje 4,4 percenta hlásení.

Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce účinky patrili pretrvávajúci zvýšený krvný tlak, a to najmä u pacientov liečených na hypertenziu. Ďalšími tiež boli prekolapsový stav, kolaps, trombóza, alergické reakcie, dočasná paralýza či krátkodobá strata vedomia.

„Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku, pričom všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne, tiež od iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka,“ pripomenul ŠÚKL.

Celkovo bolo na Slovensku k piatku (9. 4.) podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii prvou dávkou zaočkovaných 811 508 osôb, druhou dávkou 246 629 osôb. (sukl.sk, tasr)

Prázdne viacdávkové injekčné liekovky, ktoré... Foto: SITA/AP, Attila Balazs
Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Prázdne viacdávkové injekčné liekovky, ktoré obsahovali vakcíny proti covidu: zľava AstraZeneca, Moderna, A a B spoločnosti Sputnik V, Sinopharm a Comirnaty od BioNTech

16:46 Rok potom, čo honduraská vláda zaplatila 47 miliónov dolárov za sedem mobilných nemocníc, ktoré mali rozšíriť počet lôžok pre pacientov s covidom, fungujú len dve. A dvaja bývalí vládni činitelia zapojení do ich nákupu skončili v piatok vo väzbe kvôli obvineniu z podvodu.

Zriadenie nemocníc v podobe prepravných kontajnerov vybavených na lekárske využitie, ktoré by bolo možné prevážať z miesta na miesto a po zapojení používať ako poľné nemocnice, sa stal najväčším škandálom v Hondurase spojeným s pandémiou. Odborníci dospeli k záveru, že nákupná cena bola značne nadhodnotená. Všetky náklady boli uhradené vopred bez záruky dodania, ktoré sa oneskorilo o celé mesiace, a navyše vláda zbytočne použila prostredníka, kvôli ktorému náklady ešte stúpli.

Keď prenosné nemocnice konečne dorazili, nespĺňali požiadavky na bezpečné uloženie pacientov s covidom a väčšina z nich bola v tak zlom stave, že boli nepoužiteľné. To všetko v krajine, ktorá sa snaží o nákup vakcíny proti covidu, aby mohla zaočkovať svojich obyvateľov.

V súvislosti s nákupom poľných nemocníc boli v piatok zadržaní a formálne obvinení Marco Antonio Bográn a Alex Alberto Moraes, výkonný riaditeľ a správny manažér vládnej agentúry pre rozvojové projekty Invest-H. Obaja muži, ktorí sa majú v sobotu postaviť pred súd, požiadali, aby boli zadržiavaní na vojenskej základni, pretože dostali vyhrážky smrťou. Obaja boli obvinení z podvodu a porušenia oficiálnych povinností, ale akékoľvek pochybenia popierajú.

Úrady tiež pátrajú po Axelovi Gamalielovi Lópezovi, guatemalskom občanovi, ktorý fungoval ako prostredník pri nákupe poľných nemocníc z Turecka. Podľa obžaloby sa skončilo viac ako 20 miliónov dolárov z tejto vládnej zákazky v jeho vrecku. Na Lópeza bol vydaný medzinárodný zatykač.

Podľa riaditeľky Národnej protikorupčnej rady Gabriely Castellanosovej bola skutočná hodnota nemocníc zhruba 15 miliónov dolárov. „Celá tá investícia bola nanič, pretože tie nemocnice nefungujú,“ povedala a dodala, že zodpovedných osôb je podstatne viac – a sedia na vyšších postoch, než je vedenie agentúry Invest-H.

V Hondurase, ktorý má asi 9,1 milióna obyvateľov, sa podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa zatiaľ koronavírusom nakazilo 194 548 ľudí, z ktorých 4 766 zomrelo. (ap, čtk)

16:33 Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyjadruje plnú podporu stanovisku Biomedicínskeho centra (BMC) SAV. Upozorňuje na jeho dôležitú úlohu v boji proti pandémii. Informovala o tom hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Vo svojom stanovisku Predsedníctvo SAV vyhlasuje, že BMC SAV je vysoko rešpektovaná vedecká inštitúcia, o čom svedčí aj jej zapojenie do testovania občanov SR na covid, jej účasť na vývoji vakcíny a aj vyžiadaná pomoc Slovenskej republike pri sekvenovaní pozitívnych PCR testov na nové mutácie vírusu.

„BMC SAV má expertízu v oblasti virológie a používa výlučne vedecké postupy overené v praxi a uznané medzinárodnou vedeckou komunitou, vyhlasuje, že vedecká práca a jej výsledky nie sú a nemôžu byť ovplyvniteľné politickými alebo ideologickými požiadavkami vonkajšieho prostredia, a aj preto SAV patrí medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie na Slovensku,“ zdôrazňuje vedenie SAV vo svojom vyhlásení.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý vo štvrtok rokoval v Moskve v piatok povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav na kontrolu liečiv zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete. BMC SAV však toto tvrdenie zásadne odmieta. Hovorkyňa SAV informovala, že BMC SAV realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Ten o to požiadal 5. marca. (tasr)

15:30 Rakúsko-ruské rokovania o vakcíne proti covidu Sputnik V sú de facto ukončené, vyhlásil v sobotu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Viedeň si podľa neho môže od Ruska kúpiť milión dávok tejto vakcíny. Pre rakúsku očkovaciu kampaň to bude znamenať „dodatočné urýchlenie“, uviedol Kurz.

Po skončení epidémie sa Kurz chystá v Európe zisťovať, čo sa dalo robiť inak, aby kontinent postupoval pri zháňaní vakcín aj pri ich schvaľovaní rovnako rýchlo ako Spojené štáty a Izrael. Iniciatívu ohľadom zháňania ruskej vakcíny bránil aj predseda parlamentnej frakcie kancelárovej strany rakúskych ľudovcov (ÖVP) August Wöginger. V tejto veci by nemali existovať žiadne „klapky na očiach“, povedal rozhlasovej stanici ORF-Radio Ö1. Rakúsko by podľa neho malo nakupovať to, čo je možné. Dodal tiež, že Rakúsko sa v Rusku informovalo už pred časom a teraz sa to isté chystá urobiť aj Nemecko a Francúzsko.

Wöginger však zdôraznil, že vakcínu treba preveriť. Rakúsko však podľa neho nemusí nutne čakať na schválenie od Európskej agentúry pre lieky (EMA), ale môže si látku skontrolovať samo. Kancelár Kurz minulý mesiac ostro kritizoval systém prideľovania covidových vakcín v rámci Európskej únie, ktorý podľa neho nie je spravodlivý. Ako príčinu označil postranné rokovania, pri ktorom členské krajiny uzatvárali dodatočné dohody s farmaceutickými firmami. (čtk)

14:52 Premiér Eduard Heger v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol, že epidemická situácia sa na Slovensku neustále zlepšuje. Od 19. apríla by sa mali uvoľniť opatrenia. Malo by to znamenať návrat žiakov vyšších ročníkov do škôl či otváranie interiérových prevádzok, kde je možné nosiť rúško.

V stredu (14. 4.) by mala zasadnúť pandemická komisia a nasledujúci deň by sa verejnosť mohla dozvedieť, ako bude spoločnosť fungovať v najbližšej budúcnosti. Uviedol to (Viac tu)

14:49 Video: O dobrú náladu pri očkovaní proti covidu sa na Slovensku starajú i Clowndoctors z o.z. Červený nos.

Video

14:31 Odborníci na Ministerstve zdravotníctva budú v blízkej budúcnosti online rokovať so zástupcami nemocníc o aktuálnej situácii. Postupne by mohlo prísť k uvoľňovaniu opatrení v zdravotníckych zariadeniach. Uviedla to hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Reagovala tak na stanovisko Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP), ktorá uviedla, že pacienti s inými ochoreniami ako covid sú stále odsúvaní na vedľajšiu koľaj.

„Faktom je, že aktuálne nám vďaka spoločnej zodpovednosti a dodržiavaniu opatrení postupne klesajú čísla hospitalizovaných v nemocniciach,“ odôvodnila Eliášová. Postupne by sa tak mohla obnoviť odložená zdravotná starostlivosť či operácie. „Ministerstvo zdravotníctva sa rozhoduje zodpovedne v nadväznosti na aktuálnu epidemiologickú situáciu s cieľom ochrany zdravia a životov ľudí,“ dodala Eliášová.

MZ SR v čase, keď bola situácia na Slovensku veľmi vážna, fakultným, univerzitným a všeobecným okresným nemocniciam, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie, nariadilo poskytovať pacientom v nemocniciach len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Výnimkou boli onkologickí pacienti alebo tí, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba, kde liečba pokračuje v štandardnom režime.

Odložená zdravotná starostlivosť mala podľa AOPP za následok nielen nárast počtu zbytočných úmrtí, ale aj zhoršenie zdravotného stavu či oneskorenie diagnostiky závažných ochorení. AOPP upozornilo, že je najvyšší čas uvoľniť opatrenia a zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých. (tasr)

13:16 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa postavila v spore v súvislosti s kauzou okolo ruskej vakcíny Sputnik V. na stranu odborníkov a osobitne zamestnancov Štátneho ústav pre kontrolu liečiv. „Chráňme našich ľudí – zo Slovenska – ktorí sú odborne zdatní. Nemáme ich priehrštia,“ uviedla ministerka na Facebooku. Podľa nej ústav pre kontrolu liečiv treba chrániť, „lebo sa chová zodpovedne, odborne a nezávisle, chráni zdravie nás všetkých, robí tak preto, lebo má zdatnú šéfku,“ dodala.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý vo štvrtok rokoval o vakcínach Sputnik V v Moskve, v piatok povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie ich vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

ŠÚKL deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Biomedicínske centrum SAV uviedlo, že realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (Viac tu)

13:13 Zisky kasín v americkom meste Atlantic City sa v minulom roku pre pandémiu koronavírusu prepadli o viac ako 80 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil úrad štátu New Jersey pre reguláciu hazardných hier. Napriek týmto nepriaznivým údajom sedem z deviatich kasín v meste dokázalo v roku 2020 dosiahnuť malý zisk.

Regulačný úrad informoval, že kasína v Atlantic City v roku 2020 spoločne dosiahli hrubý prevádzkový zisk v sume 117,5 milióna dolárov. V predchádzajúcom roku bol tento zisk v objeme takmer 594 miliónov dolárov. Pre pandémiu sa vlani museli kasína na 3,5 mesiaca zatvoriť a obmedziť svoju činnosť po opätovnom otvorení.

„Mesto Atlantic City a jeho kasína zažili najhorší rok vo svojej histórii," povedal James Plousis, šéf Komisie pre kontrolu kasín v štáte New Jersey. Hoci sa mohli v júli opäť otvoriť, zisky kasín boli obmedzené cestovnými reštrikciami, menším pohodlím a zrušením zábavných podujatí, dodal. (sita, ap)

13:09 Najnovšie obmedzenia a zákazy vychádzania, ktoré začali v sobotu platiť v mnohých krajinách sveta od Indie až po Argentínu, sa dotkli desiatok miliónov ľudí. Dôvodom je vysoký počet nových prípadov koronavírusu, ako aj pomalé očkovanie v dôsledku nedostatku vakcín proti covidu a strachu z vedľajších účinkov.

S nedostatkom vakcín bojuje aj viacero indických štátov vrátane najhoršie postihnutého štátu Maháraštra, kde každý víkend do konca apríla musí zostať doma 125 miliónov obyvateľov.

Zákaz vychádzania sa dotkol aj osem miliónov obyvateľov kolumbijského hlavného mesta Bogota, ktoré bojuje s treťou vlnou šírenia koronavírusu. Toto nariadenie platí už v ďalších štyroch veľkých mestách, kde celkovo žije sedem miliónov ľudí. V ďalšom juhoamerickom štáte Argentína zaviedli v piatok nočný zákaz vychádzania, ktorý bude platiť do 30. apríla, a to v čase od polnoci do 6.00 h.

Určité opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu platia aj na celom území Francúzska. Naopak nemecká vláda sa so spolkovými krajinami síce dohodla na prísnych celoplošných obmedzeniach vrátane zatvorenia prevádzok a možnosti zavedenia nočného zákazu vychádzania v rizikových oblastiach, no niektoré z nich opatrenia nesprísnili.

Oproti tomu niektoré krajiny chcú opatrenia uvoľňovať. Taliansko plánuje od budúceho týždňa ukončiť lockdown v severnej Lombardii, najpostihnutejšom regióne, ako aj v niekoľkých ďalších oblastiach. Zmiernenie obmedzení zavedených v dôsledku pandémie oznámilo aj susedné Slovinsko. (afp, tasr)

12:42 Pacienti s inými ochoreniami ako covid sú stále odsúvaní na vedľajšiu koľaj. Odložená zdravotná starostlivosť mala za následok nielen nárast počtu zbytočných úmrtí, ale aj zhoršenie zdravotného stavu či oneskorenie diagnostiky závažných ochorení. Asociácia na ochranu práv pacientov upozorňuje, že je najvyšší čas uvoľniť opatrenia a zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých. (Viac tu)

12:29 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 24 097 nových prípadov nákazy koronavírusom a 246 úmrtí spojených s covidom. Vyplýva to z dnešnej štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého je dnešná bilancia zrejme nižšia ako v skutočnosti z dôvodu slabšieho testovania počas veľkonočných sviatkov.

Presne pred týždňom zaznamenal RKI 18 129 novo nakazených za predchádzajúci deň a 120 úmrtí po nákaze koronavírusom. Celonemecký počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní sa zvýšil na na 120,6. V piatok činil 110,4 a pred týždňom 130. Krajina s 83 miliónmi obyvateľov od začiatku epidémie zaznamenala vyše 2,98 milióna nakazených, 78 249 pacientov komplikáciám spojeným s covidom podľahlo. (rki, čtk)

12:23 Maltská vláda chce prilákať tento rok v lete turistov tým, že im vyplatí vreckové. Vládny program v sobotu predstavil minister pre cestovný ruch Clayton Bartolo. Najväčší príspevok, až 200 eur na osobu, dostanú turisti, ktorí si objednajú aspoň trojdňový pobyt v päťhviezdičkovom hoteli. Rozpočet programu je ale obmedzený. Cestovný ruch je pre ekonomiku ostrovného štátu ležiaceho v Stredozemnom mori zásadný.

Vládny program tiež počíta s príspevkom 150 eur pre turistov ubytovaných v štvorhviezdič­kovom hoteli a 100 eur pre cestujúcich, ktorí sa ubytujú v trojhviezdičkovom hoteli. Podporu dostanú len návštevníci, ktorí si naplánujú pobyt od 1. júna. Desaťpercentný bonus bude vyplatený turistom, ktorí sa rozhodnú ubytovať mimo hlavný ostrov.

Hotely sa ale musia do vládneho programu prihlásiť a vreckové budú spolufinancovať. Vláda na program podpory zatiaľ vyhradila 3,5 milióna eur. Nie je jasné, či maltská vláda po vyčerpaní prostriedkov rozpočet zvýši.

Cestovný ruch tvorí až 27 percent výkonu maltskej ekonomiky. V roku 2019 Maltu navštívilo 2,7 milióna cestujúcich. Rok potom sa ale turizmus prepadol o 80 percent. Tamojšia vláda, podobne ako iné krajiny na juhu Európy, podporuje zavedenie únijných očkovacích certifikátov. Nalákať ale chce aj turistov z Británie, ktorí tvorili tretiu najväčšiu skupinu zahraničných návštevníkov. Úrady poukazujú, že vyše 40 percent obyvateľov Malty dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19, čo je jeden z najvyšších údajov v Európskej únii. (čtk)

12:12 V piatok pribudlo v Česku 4 791 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, najmenej v pracovný deň od 7. decembra, vyplýva z dát ministerstva zdravotníctva ČR. Oproti štvrtku je denný nárast nových prípadov nižší o približne 500. Počet hospitalizovaných klesol pod 6-tisíc, v piatok ich bolo v nemocniciach 5 861, z toho 1 287 vo vážnom stave. Počet hospitalizovaných je najnižší od 14. februára, od utorka počty neustále klesajú.

V piatok otestovali 107 338 ľudí antigénnymi testami a 22 367 ľudí formou RT-PCR testov, pričom z RT-PCR testov bolo 20,9 percenta pozitívnych. V piatok zomrelo v ČR podľa neúplných údajov 52 nakazených, od 21. decembra však nikdy neklesol počet obetí za deň pod stovku. Celkovo už v Česku zomrelo 27 734 infikovaných pacientov.

Zdravotníci v Česku aplikovali od začiatku očkovania vyše dva milióny dávok vakcíny proti covidu. Aspoň jednu dávku má 1,3 milióna ľudí, obe potrebné dávky dostalo 692 274 obyvateľov ČR, kde žije 10,7 milióna obyvateľov.

Takmer 77 percent doteraz podaných vakcín je od spoločností Pfizer/BioNTech, necelých 13 percent od AstraZenecy a viac ako desať percent od firmy Moderna. V druhej polovici apríla by mali doraziť tiež prvé zásielky vakcín od spoločnosti Johnson & Johnson. Česko sa podľa dávok očkovania proti covidu na 100 ľudí pohybuje pod priemerom Európskej únie. Ľudí s kompletne ukončeným očkovaním je však v ČR mierne nadpriemerne.

Česko má podľa údajov webovej stránky Ourworldindata.org za uplynulých 14 dní vyše 62-tisíc nových prípadov nákazy, čo je 581 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, a v porovnaní s okolitými štátmi zostáva na druhom mieste. Najhoršia situácia je pritom v Poľsku, ktoré vykázalo za uplynulých 14 dní 807 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov. (mzcr.cz, novinky.cz, ourworldindata­.org, tasr)

11:35 Na sobotu pribudlo v Maďarsku 8 053 nakazených koronavírusu a v súvislosti s covidom zomrelo 245 pacientov, uviedol operačný štáb na svojej stránke Koronavirus.gov.hu. Denný nárast nakazených je najvyšší za posledný týždeň, avšak v tomto období boli veľkonočné sviatky, počas ktorých sa testovalo menej. Kĺzavý medián však naznačuje mierne spomalenie šírenia infekcie. Počet obetí na životoch ale stagnuje.

Počet potvrdených prípadov infikovaných v koronavírusovej pandémii tak stúpol na celkových 713.868 a zomrelo dosiaľ 23.211 ľudí. Hospitalizovaných je 10.921 chorých, z nich 1344 je odkázaných na podporu umelej pľúcnej ventilácie. Počet pacientov v nemocniciach, vrátane tých, ktorí sú v ťažkom stave, mierne klesá. Prvú dávku očkovania proti vírusu SARS-CoV-2 dostalo už 28 percent obyvateľstva tejto desaťmiliónovej krajiny. (koronavirus.gov­.hu, portfolio.hu, tasr)

10:43 India v sobotu ohlásila rekordných 145 384 nových prípadov koronavírusu a takmer 800 ďalších ľudí tam s covidom za posledný deň zomrelo. Najnovšia bilancia mŕtvych je tak najvyššia za viac ako päť mesiacov. V štáte Maháraštra, kde je epidemická situácia najhoršia, vstúpil do platnosti lockdown. Trvať má do pondelka.

Na covid v Indii, ktorá má viac ako 1,3 miliardy obyvateľov, doteraz zomrelo 168 436 ľudí, pričom 794 úmrtí pribudlo za posledný deň. Od začiatku pandémie krajina zaznamenala 13,21 milióna prípadov koronavírusu, čo je tretia najvyššia bilancia po Spojených štátoch a Brazílii. Teraz krajina zápasí s druhou vlnou epidémie.

V uplynulom týždni India evidovala najvyššie nárasty v počtoch nových prípadov koronavírusu na svete. V pondelok denná bilancia novo infikovaných prvýkrát presiahla 100-tisíc, následne krajina túto hranicu prekonala štyrikrát. Prudký nárast infikovaných indické úrady pripisujú zhlukovaniu ľudí a odmietaniu rúšok. Od februára sa podniky takmer plne otvorili, ale následne sa časť z nich kvôli zlej epidemickej situácii musela opäť uzavrieť.

Najviac infikovaných eviduje stáť Maháraštra. Kvôli obavám z preplnenia nemocníc tam úrady zaviedli obmedzenia pohybu a uzavreli reštaurácie, obchodné centrá či svätostánky. Víkendová plošná uzávera tam potrvá do pondelkového rána.

V Bombaji, ktore je hlavným mestom Maháráštry a finančným centrom Indie, sa mnoho chudobných robotníkov pred zavedením uzávery rozhodlo mesto opustiť vlakom, čo vyvoláva obavy z rozšírenia nákazy do menších miest a dedín. Miestne úrady však odmietli, že by ľudia z miest utekali kvôli zlej epidemickej situáciu. Odliv obyvateľov v túto ročnú dobu označili za obvyklý s tým, že sú sviatky a mnohí sa vracajú domov. Mnoho indických štátov sa v uplynulých dňoch sťažuje na nedostatok vakcín proti covidu. (reuters, čtk)

Ľudia prichádzajú do jedného z vakcinačných... Foto: SITA/AP, Manish Swarup
Naí Dillí / Vakcinačné centrum / Ľudia prichádzajú do jedného z vakcinačných centier v indickom hlavnom meste Naí Dillí

10:33 Kríza spojená so šírením pandémie koronavírusu obmedzila fungovanie veľkej časti odvetví a medzi najohrozenejšie patrí aj gastrosektor. Vlani ukončili podnikanie desiatky reštaurácií, no napriek pandémii ďalšie stovky pribudli, vyplýva z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company. Tá porovnávala prevádzky, ktoré podnikali ako spoločnosti s ručením obmedzeným. (Viac tu)

10:07 Za piatok pribudlo na Slovensku 1 080 prípadov koronavírusu pri 11 753 vykonaných PCR testoch (pozitivita 9,18 percenta). Pribudlo ďalších 76 úmrtí na pľúcnu formu covidu, celkovo už ochoreniu podľahlo 10 487 osôb.

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom, resp. podozrením naň je momentálne 2 504. Za posledné štyri dni klesol počet hospitalizovaných o 440. Proti covidu zaočkovali ďalších 14 950 osôb. (Viac tu)

9:48 Dodávky vakcíny proti koronavírusu od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) sa v Spojených štátoch tento týždeň výrazne znížia. Oznámili to v piatok americké zdravotnícke úrady, čo vyvolalo pochybnosti o tom, či tento farmaceutický gigant bude schopný produkovať požadované množstvo vakcín.

V priebehu týždňa pred 5. aprílom firma J&J distribuovala do rôznych štátov USA celkovo 4,9 milióna dávok svojej vakcíny. Počas aktuálneho týždňa (do 12. apríla) tieto dodávky poklesnú na 700-tisíc dávok, vyplýva z údajov, ktoré zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Johnson & Johnson pritom prisľúbil, že do konca mája dodá Spojeným štátom približne 100 miliónov dávok svojej jednodávkovej očkovacej látky. Tento svoj prísľub je firma stále odhodlaná naplniť. J&J dodal v marci štátom USA 20 miliónov dávok svojej vakcíny, čím splnil stanovený cieľ. „V priebehu apríla sa spoločnosť zaviazala dodať 24 miliónov,“ uviedol minulý týždeň koordinátor Bieleho domu pre boj s koronavírusom Jeff Zients.

Minulý týždeň sa však objavili správy, že nedopatrením došlo k znehodnoteniu približne 15 miliónov dávok tejto vakcíny v závode partnerskej spoločnosti Emergent BioSolutions v americkom štáte Baltimore. Podľa denníka The New York Times sa totiž látky určené na použitie vo vakcíne vyrobenej spoločnosťou J&J nedopatrením zmiešali s tými, ktoré boli určené pre vakcínu od firmy AstraZeneca. Znehodnotené dávky vakcíny, ktoré boli odhalené pri výstupnej kontrole kvality, a fabriku v Baltimore nikdy neopustili.

Výroba vakcíny od AstraZenecy sa medzitým z tejto továrne presunula na iné miesto. Spoločnosť Johnson & Johnson v sobotu uviedla, že za incident „preberá plnú zodpovednosť“ a zaviazala sa k plnej spolupráci s americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Do závodu v Baltimore J&J vyslal svojich expertov. (afp, nytimes.com, tasr)

8:51 Americké zdravotnícke úrady v piatok oznámili, že zatiaľ nenašli nijakú „kauzálnu“ spojitosť medzi vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) a veľmi zriedkavou tvorbou krvných zrazenín u zaočkovaných osôb.

Európska agentúra pre lieky (EMA) predtým (taktiež v piatok) oznámila, že skúma možnú súvislosť medzi vakcínou J&J a krvnými zrazeninami. S preverovaním začala po štyroch hlásených výskytoch trombóz, ku ktorým došlo po očkovaní touto látkou, pričom jeden z týchto prípadov bol smrteľný.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) uviedol, že má informácie o „niekoľkých osobách“ v USA, u ktorých boli po zaočkovaní vakcínou J&J zaznamenané krvné zrazeniny a nízke hladiny krvných doštičiek. Obe tieto zdravotné komplikácie však môžu mať podľa FDA „mnoho rozličných príčin“ a ich spojitosť s očkovaním sa zatiaľ nepreukázala.

„Nateraz sme neobjavili kauzálnu súvislosť s vakcináciou a naďalej pokračujeme vo vyšetrovaní a vyhodnocovaní týchto prípadov,“ uvádza sa vo vyhlásení FDA, ktorý prisľúbil, že bude verejnosť pravidelne informovať o svojich zisteniach. Vakcína od J&J funguje na podobnom princípe ako očkovacia látka od spoločnosti AstraZeneca. (afp, tasr)

Vakcína proti covidu od americkej spoločnosti... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
Johnson & Johnson Vakcína proti covidu od americkej spoločnosti Johnson & Johnson

7:54 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neodporúča očkovať proti covidu dvoma odlišnými vakcínami v prípadoch, keď sú pre zaistenie optimálnej ochrany pred nákazou potrebné dve dávky očkovacej látky. Hovorkyňa WHO Margaret Harrisová v piatok uviedla, že zatiaľ nie je dostatok údajov o možných rizikách v prípadoch, keď je jednotlivec po prvej dávke vakcíny od spoločnosti AstraZeneca preočkovaný inou vakcínou.

Harrisová vo svojich vyhláseniach odkázala na predbežné odporúčanie skupiny odborníkov WHO z februára tohto roku. Podľa neho by sa mala pri očkovaní prvou aj druhou dávkou podávať rovnaká očkovacia látka. Odborníci vyzvali na ďalší výskum s cieľom posúdiť v takýchto prípadoch použitie dvoch rôznych vakcín.

Nemecká Stála komisia pre očkovanie (STIKO) odporučila minulý štvrtok ľuďom mladším ako 60 rokov, ktorým už bola podaná prvá dávka vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, aby v rámci druhej dávky dostali očkovacie látky od firiem Pfizer/BioNTech alebo Moderna. Nemecké ministerstvo zdravotníctva koncom marca preventívne pozastavilo očkovanie proti covidu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v prípade osôb mladších ako 60 rokov pre podozrenia z jej možných vedľajších účinkov, konkrétne tvorby krvných zrazenín.

Podobné odporúčanie vydalo v piatok aj Francúzsko: ľudia vo veku menej ako 55 rokov, ktorým dali prvú dávku vakcíny od AstraZenecy, by podľa tamojších úradov mali dostať druhú dávku inej očkovacej látky. (dpa, tasr)

7:35 Nemeckí zdravotníci doposiaľ zaznamenali 42 prípadov zriedkavých krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli po zaočkovaní vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Oznámil to v piatok večer nemecký Inštitút Paula Ehrlicha (PEI). Do 2. apríla bolo u osôb zaočkovaných vakcínou od Astrazenecy hlásených 42 prípadov veľmi zriedkavého druhu cerebrálnej venóznej trombózy. V 23 prípadoch bol podľa PEI okrem toho diagnostikovaný aj nedostatok krvných doštičiek.

S výnimkou siedmich prípadov išlo o ženy vo veku od 20 do 63 rokov. Postihnutí muži mali 24 až 58 rokov. Vakcínou Vaxzevria od AstraZenecy sú v Nemecku častejšie očkované práve ženy. Osem osôb na uvedené komplikácie zomrelo, päť žien a traja muži, uviedol Inštitút Paula Ehrlicha, ktorý je zodpovedný za bezpečnosť vakcín.

V kategórii žien vo veku 20–59 rokov bol počet zaznamenaných trombóz výrazne vyšší, než by sa mohlo bežne očakávať. Nemecké ministerstvo zdravotníctva koncom marca preventívne pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v prípade osôb mladších ako 60 rokov. Dôvodom sú práve podozrenia z jej možných veľmi zriedkavých vedľajších účinkov v podobe tvorby krvných zrazenín.

V súčasnosti sa očkovacia látka od AstraZenecy v Nemecku aplikuje len vo vekovej skupine 60–70 rokov, pre ktorú nateraz nie je dostupná iná alternatíva. V Nemecku do 2. apríla podali približne 14,38 milióna dávok vakcín proti covidu. (dpa, tasr)

7:30 V Grécku bude pokračovať očkovanie osôb starších ako 30 rokov vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na rozhodnutie tamojšej očkovacej komisie.

„Vakcinačná komisia po overení dostupných údajov odporúča pokračovať v očkovaní všetkými dostupnými vakcínami pre osoby vo veku nad 30 rokov, vrátane tej od AstraZenecy,“ píše sa v stanovisku. Riziko vážneho priebehu ochorenia COVID-19 alebo dokonca úmrtia je podľa komisie vyššie ako to, že sa u zaočkovanej osoby vytvorili veľmi zriedkavé krvné zrazeniny.

Grécko zdravotnícke úrady tak reagovali na vyjadrenie Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá v stredu oznámila, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako „veľmi zriedkavý vedľajší účinok“ vakcíny od AstraZenecy. EMA však zároveň trvá na tom, že výhody očkovania touto vakcínou naďalej prevažujú nad možnými rizikami.

Doteraz v Grécku podali takmer 379-tisíc dávok vakcíny od AstraZenecy. Celkovo má grécka vláda zazmluvnených 1,35 milióna dávok. V Grécku sa očkuje aj vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna – týmito vakcínami tam zaočkovali už viac ako dva milióny ľudí.

Grécko viackrát za posledné týždne zaznamenalo rekordné počty nových prípadov nákazy, zároveň však bolo vykonaných aj rekordné množstvo testov. Od začiatku pandémie tam zaznamenali takmer 290-tisíc prípadov nákazy a takmer 8 700 úmrtí. V Grécku platia karanténne opatrenia už od začiatku novembra – napriek tomu sa tam v poslednom čase zvýšil počet hospitalizovaných, pričom jednotky intenzívnej starostlivosti sú v mnohých častiach krajiny plne obsadené. (ap, tasr)

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus