Sputnik sa podobá Astre. Nevieme, či aj účinkami

Vakcína Sputnik V je typovo najbližšia vakcíne AstraZeneca, obe sú totiž adenovírusové. Adenovírus sa tu využíva iba ako nákladiak, cudzím slovom vektor, na prepravu vírusovej informácie do imunitných buniek. Tú istú technológiu využíva aj americká vakcína spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá by mala na Slovensko prísť 19. apríla.

10.04.2021 13:00
debata (467)

„AstraZeneca obsahuje šimpanzí adenovírus a Sputnik používa dva ľudské,“ vysvetľuje virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra SAV a dodáva, že sa nedá pri ruskej vakcíne predpokladať, či má podobné nežiaduce účinky, aké sa skloňujú pri vakcíne AstraZeneca.

„Problémom je, že o Sputniku V nevieme nič. O vakcíne AstraZeneca vieme veľa rôznych detailov, niektoré z nich sú znepokojujúce, ale neviem, či je lepšie nevedieť nič, ako vedieť znepokojujúce informácie,“ pýta sa Klempa.

Molekulárny vedec Peter Celec tvrdí, že trombózy – krvné zrazeniny hrozia nám všetkým bez ohľadu na očkovanie a zabíjajú tisíce ľudí ročne na Slovensku.

„Tieto špecifické trombózy sú extrémne zriedkavé a v klinických štúdiách nebolo zistené, že by ich ktorákoľvek vakcína spôsobovala,“ vysvetľuje Celec a dodáva, že teraz pri rutinnom využití na miliónoch ľudí je veľmi ťažké, priam nemožné zistiť, či ide o skutočný vedľajší účinok vakcinácie.

„Sputnik V a AstraZeneca sú technicky podobné, no nelíšia sa len použitými adenovírusovými vektormi, ale najmä tým, že pri vakcíne AstraZeneca Európska lieková agentúra na základe štúdií a poskytnutých údajov mohla vakcínu schváliť.

Na to, aby sa dali vakcíny porovnať, treba podľa vedca buď samostatnú porovnávaciu štúdiu, alebo aspoň detailné údaje o incidencii – výskyte vedľajších účinkov u vakcinovaných. Upozorňuje, že pri AstraZenece sú dáta dostupné.

„Pravdepodobnosť, že vakcína spustí trombózu, je na úrovni prvého alebo druhého poradia výhry v Lotte,“ dodal Celec.

© Autorské práva vyhradené

467 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #AstraZeneca #Sputnik V