Francúzi predĺžia čas na podanie druhej vakcíny

Vo Francúzsku predĺžia interval medzi podaním dvoch vakcín Pfizer/BioNTech či Moderna na šesť týždňov.

11.04.2021 07:55 , aktualizované: 21:33
debata (21)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:33 Poľsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín do nedeľňajšieho rána 21 703 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 a 245 úmrtí súvisiacich s covidom. Vyplýva to z informácií poľského ministerstva zdravotníctva. Predchádzajúca denná bilancia prírastku infikovaných predstavuje 24 856 prípadov.

Krajina momentálne eviduje v súvislosti s koronavírusom 33 460 hospita­lizovaných vrátane 3 459 pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, uviedol rezort zdravotníctva. Ministerstvo tiež oznámilo, že v karanténe sa nachádza 394 193 ľudí. Dosiaľ sa z choroby vyliečilo 2 171 301 osôb. Celkovo bolo proti covidu zaočkovaných už 7 635 264 Poliakov, z ktorých 2 105 550 dostali obe potrebné dávky vakcíny.

V boji proti šíreniu koronavírusu sú v krajine do 18. apríla dočasne zatvorené kiná, divadlá a koncertné haly. Do toho istého dátumu je v celej krajine pozastavené aj konanie všetkých kultúrnych podujatí. (pap, tasr)

18:24 Po dvesto päťdesiatich dňoch sa v Česku končí núdzový stav. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa po novom budú riadiť pandemickým zákonom. Zmena prináša koniec zákazu cestovania medzi okresmi alebo nočného vychádzania. Do škôl sa vrátia žiaci prvého stupňa a do škôlok predškoláci. Mnohé opatrenia ale zostávajú pre vážnu epidemickú situáciu aj naďalej v platnosti. (Viac v článku: Česi dali bodku za núdzovým stavom)

17:15 Irán v uplynulých 24 hodinách zaznamenal 258 úmrtí na covid, čo je najviac od 10. decembra, vyplýva z údajov iránskeho ministerstva zdravotníctva. Irán je koronavírusom najpostihnutejšou krajinou na Blízkom východe. Od začiatku pandémie krajina s takmer 83 miliónmi obyvateľov zaznamenala 64 490 úmrtí. Novo nakazených v Iráne za uplynulý deň podľa ministerstva zdravotníctva pribudlo 21 063, čím celková bilancia infikovaných vystúpila na 2,07 milióna.

Iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí na tlačovej konferencii varoval Iráncov, že bilancia mŕtvych bude v nadchádzajúcom týždni ďalej narastať, ak nebudú dodržiavať protipandemické opatrenia. Od soboty v značnej časti Iránu platí desaťdňový lockdown, ktorý má pomôcť spomaliť už štvrtú vlnu epidémie. Najnovšie sa lockdown týka 23 z 31 iránskych provincií. Obchody, školy, divadlá a športoviská boli uzavreté a zhromažďovanie počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, ktorý v Iráne začína v stredu, bude zakázané. (reuters, čtk)

15:23 Thajsko zaregistrovalo rekordný denný nárast potvrdených prípadov koronavírusu. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva, podľa ktorého za uplynulých 24 hodín pribudlo 967 nakazených, čím sa celkový počet infikovaných od januára minulého roka zvýšil na 32 625. Takisto pribudlo aj 97 úmrtí.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že ak budú čísla počas nasledujúcich dvoch týždňov narastať, budú musieť sprísniť opatrenia. Zástupca úradov Sophon Iamsirithaworn povedal, že by bolo vhodné, aby ľudia pracovali z domu.

Väčšina nových prípadov súvisí s ohniskom, ktoré vzniklo po tom, ako minulý mesiac otvorili niekoľko nočných klubov v Bangkoku. Po otestovaní týchto ľudí zistili, že sa mnohí nakazili britským variantom vírusu. Súd v sobotu poslal manažérov dvoch klubov na dva mesiace za mreže za porušenie opatrení.

Riziko šírenia nákazy predstavujú aj oslavy príchodu nového roka – Songkran, počas ktorého ľudia väčšinou odchádzajú z hlavného mesta za príbuznými. Aj napriek tomuto riziku premiér nezakázal cestovať medzi provinciami. Vláda však nariadila na 14 dní zatvoriť zábavné strediská vo všetkých provinciách. Obavy spôsobuje aj pomalé očkovanie v krajine, kde žije 69 miliónov ľudí. Do piatku dostalo vakcínu celkovo 537 380 osôb. (ap, sita)

13:45 Zdravotnícke úrady v Nemecku nahlásili Inštitútu Roberta Kocha (RKI) za posledný deň 17 855 nových prípadov SARS-CoV-2 a 104 súvisiacich úmrtí. Údaje však nie sú úplne vypovedajúce kvôli menšiemu počtu vykonaných testov počas víkendu a z dôvodu prebiehajúcich školských prázdnin.

Celonemecký počet nových prípadov infekcie na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní sa zvýšil na 129,2, v sobotu bol 120,6 a pred týždňom 127. Od začiatku epidémie RKI v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, zaznamenal takmer tri milióny prípadov covidu, 78 353 pacientov komplikáciám spojeným s covidom podľahlo.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn už v piatok varoval, že koronavírus sa v Nemecku šíri príliš rýchlo. K zastaveniu tretej vlny sú podľa ministra nevyhnutné celoštátne obmedzenia vrátane možného zákazu nočného vychádzania. (dpa, rki, čtk)

11:49 Vzhľadom na to, že účinnosť čínskych vakcín proti koronavírusu je nízka, vláda uvažuje o kombinácii viacerých očkovacích látok. Uviedol to šéf Čínskeho centra na kontrolu a prevenciu chorôb (CCDC) Kao Fu, v medzinárodných vedeckých kruhoch známy pod menom George Fu Gao, ktorého v nedeľu citovala agentúra AP.

Kao Fu na sobotnej konferencii v meste Čcheng-tu na juhozápade Číny povedal, že čínske vakcíny neposkytujú „veľmi vysokú mieru ochrany“. Peking distribuoval do ďalších krajín stovky miliónov dávok svojich vakcín a zároveň sa snažil podporiť pochybnosti o účinnosti západných očkovacích látok.

Kao Fu uviedol, že vláda práve zvažuje, či by mala použiť rôzne vakcíny vyvinuté rôznymi technológiami. Šéf CCDC síce ďalšie podrobnosti neuviedol, avšak spomenul experimentálnu technológiu mRNA, na základe ktorej sú vyvinuté očkovacie látky spoločností Pfizer/BioNTech či Moderna. Čínski výrobcovia používali tradičnú technológiu. „Každý by mal zvážiť, aké výhody môžu mať vakcíny (vyvíjané na základe technológie) mRNA pre ľudstvo,“ uviedol Kao. „Musíme to dôsledne sledovať a neignorovať to len preto, že už máme niekoľko druhov vakcín,“ dodal.

Kao predtým podnecoval otázky o bezpečnosti vakcín vyrobených na základe mRNA technológie. Bezpečnosť a účinnosť vakcíny od Pfizeru spochybňujú aj čínske štátne médiá. Čínska biofarmaceutická spoločnosť Sinovac uvádza, že skúšky vykonané v Brazílii ukázali približne 50-percentnú účinnosť jej vakcíny CoronaVac pri všeobecnej prevencii koronavírusovej infekcie. Spoločnosti Pfizer a BioNTech v apríli oznámili, že ich vakcína má približne 91-percentnú účinnosť. Žiadnu zo západných vakcín Peking na použitie v krajine zatiaľ neschválil. (ap, tasr)

11:04 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 6 296 nakazených koronavírusom, čím počet aktuálne infikovaných stúpol na 270 353. Od vypuknutia pandémie potvrdili v krajine už 720 164 prípadov nákazy, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v nedeľu na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

V uplynulých 24 hodinách v súvislosti s ochorením zomrelo 206 pacientov, počet obetí tak stúpol na 23 417. Hospi­talizovaných je 10 484, umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 1 290 z nich. Vakcínou proti koronavírusu zaočkovali už 28 percent obyvateľstva. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

11:00 V nedeľu napoludnie sa na desať minút rozoznejú zvony katolíckych kostolov na celom Slovensku. Cieľom je, aby zvuk zvonov pozval veriacich k modlitbe za tých, ktorí zomreli na covid i za všetky ostatné obete pandémie. Počas dňa slávia veriaci katolíckej cirkvi Nedeľu Božieho milosrdenstva, ktorá završuje Veľkonočnú oktávu a zdôrazňuje tajomstvo Božieho milosrdenstva. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Práve túto nedeľu biskupi vybrali, aby prosili o Božie milosrdenstvo pre zosnulých a o Božiu pomoc pre pozostalých. „Dohodli sme sa so všetkými otcami biskupmi, že v tento deň zvonením zvonov vo farnostiach jednotlivých diecéz pozveme veriacich k spoločnej modlitbe za všetky obete pandémie. Budeme prosiť za viac než 10-tisíc ľudí, ktorí podľahli ochoreniu covid-19, ale aj za všetkých, čo zomreli v dôsledku situácie, ktorú pandémia spôsobila a tiež za ich blízkych a pozostalých,“ vysvetlil predseda KBS Stanislav Zvolenský. (tasr)

10:51 Viac ako sto hostí v jednej parížskej reštaurácii dostalo pokutu a manažér podniku skončil vo väzbe za porušenie reštriktívnych opatrení proti šíreniu covidu. Policajti sa do podniku v hlavnom meste vydali v piatok večer po tom, čo sa obyvatelia v okolí sťažovali na hluk. Zistili, že sa tam v rozpore s platnými patreniami zišlo 110 ľudí. Prípad sa stal len niekoľko dní potom, čo francúzska polícia začala vyšetrovať správy o údajnom konaní tajných večierkov v metropole.

Minulý týždeň súkromná televízna stanica M6 odvysielala nahrávku vyhotovenú skrytou kamerou, na ktorej si hostia v dvoch nóbl podnikoch užívajú kaviár, šampanské a hľuzovky. V reakcii na túto správu nariadil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vyšetrovanie s tým, že podobné stretnutia porušujúce pravidlá proti covidu, sú „absolútne neprijateľné“.

Francúzska televízna stanica M6 vo svojej reportáži uviedla, že v prípade porušenia proepidemických nariadení hrozí rok vo väzení a pokuta až 15-tisíc eur za ohrozenie života iných osôb, a každému z hostí hrozí pokuta 135 eur za porušenie zákazu nočného vychádzania a 135 eur za to, že nemali rúško.

Narastajúci počet prípadov nákazy vo Francúzsku prinútil úrady sprísniť protikoronavírusové opatrenia: uzavreté sú všetky školy a obchody s výnimkou tých, ktoré poskytujú nevyhnutný tovaru. Od 19:00 do 06:00 platí zákaz vychádzania. Francúzsko, ktoré má 68 miliónov obyvateľov, podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa doteraz zaznamenalo vyše päť miliónov nakazených a viac ako 98 200 úmrtí v súvislosti s covidom. (čtk)

10:38 India za uplynulý deň zaznamenala rekordných 152 879 nových prípadov koronavírusu a 839 úmrtí na covid, čo je najviac za uplynulých viac ako päť mesiacov. Vyplýva to z údajov indického ministerstva zdravotníctva.

India sa teraz stretáva s druhou vlnou epidémie covidu a panujú obavy z preťaženia zdravotníckeho systému. V uplynulom týždni krajina evidovala najvyššie nárasty nových prípadov koronavírusu na svete, pričom rekordné počty nakazených a zomrelých za deň prekonala opakovane.

Najpostihnutejší štát Maháraštra kvôli obavám z preplnenia nemocníc zaviedol víkendový plošný lockdown. V Bombaji, ktorý je hlavným mestom Maháráštry a finančným centrom Indie, sa mnoho chudobných robotníkov pred lockdown rozhodlo mesto opustiť vlakom, čo vyvoláva obavy z rozšírenia nákazy do menších miest a obcí.

India, ktorá má 1,3 miliardy obyvateľov, od začiatku pandémie zaznamenala vyše 13,35 milióna prípadov covidu, čo ju radí na tretie miesto v celkovom počte nakazených po USA a Brazílii. Celkovo India eviduje 169 275 úmrtí na covid. (reuters, čtk)

10:08 Za sobotu pribudlo na Slovensku 589 prípadov koronavírusu, pozitivita PCR testovania dosiahla 7,88 percenta. Pribudlo ďalších 78 úmrtí na pľúcnu formu covidu, hospitalizácie pacientov s covidom, resp. podozrením naň klesli za uplynulý týždeň o vyše 500, v nemocniciach momentálne leží 2 243 pacientov s koronavírusom. (Viac tu)

9:47 Stovky ľudí v sobotu protestovali v Nemecku za sprísnenie protiepidemických opatrení v rámci hnutia Zero Covid (Nula Covidu). Demonštrujúci požadovali, okrem iného, aj vyhlásenie trojtýždňového plateného voľna. Kancelárie a iné pracoviská sú podľa nich ohniskami nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Túžba po zisku by nemala mať prednosť pred verejným zdravím, uviedli organizátori. „Nie je možné, že súkromný život je úplne oklieštený, zatiaľ čo stále nie je prikázaná práca z domu,“ píše sa v letáku hnutia.

Spoluorganizátorka Sonja Raddeová uviedla pre verejnoprávnu stanicu RBB, že hnutie žiada obmedzený, avšak dôsledný lockdown s cieľom zamedziť šíreniu nákazy, čo v konečnom dôsledku povedie k skoršiemu uvoľneniu opatrení. V meste Potsdam protestovali desiatky ľudí za viac bezpečnostných opatrení v školách a škôlkach, pričom žiadali aj prerušenie prezenčnej výučby.

V Hamburgu demonštranti proti epidemiologickým opatreniam sadli do aut a vytvorili kolónu, ktorú následne ohadzovalo vajíčkami a rajčinami približne 300 ľudí na bicykloch, protestujúcich za sprísnenie opatrení. V sobotu proti obmedzeniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu protestovali ľudia aj v Dánsku, Nórsku, Fínsku a Rakúsku. (dpa, tasr)

9:15 V Česku pribudlo v sobotu 2 198 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 40 viac než pred týždňom. Vyplýva to z nedeľňajších údajov českého ministerstva zdravotníctva. V sobotu klesol počet hospitalizovaných pacientov s covidom na 5 271, pričom 1 220 z nich je v ťažkom stave.

V ČR podľa ministerstva zdravotníctva od začiatku pandémie potvrdili 1 580 189 prípadov nákazy koronavírusom a 27 808 úmrtí v spojitosti s covidom. V sobotu zomrelo 37 ľudí, počet býva ešte aktualizovaný. V priebehu soboty zaočkovali v ČR proti covidu 27 979 osôb. V krajine celkovo podali 2 068 878 dávok vakcín. Obe dávky dostalo 707 878 ľudí.

Reprodukčné číslo v Česku stúplo podľa údajov ministerstva zdravotníctva na úroveň 0,9. Táto hodnota ukazuje, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný. Podľa tohto ukazovateľa sa môže odvodiť, ako by sa epidémia mohla v budúcnosti šíriť. Pokiaľ sa dlhší čas drží pod úrovňou jeden, epidémia je na ústupe.

V Česku sa o polnoci z nedele na pondelok skončí núdzový stav, ktorý bol vyhlásený vlani 5. októbra v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Od 12. apríla tak prestane platiť zákaz cestovania medzi okresmi, ako aj zákaz nočného vychádzania. (mzcr.cz, novinky.cz, tasr)

8:52 Polícia vo fínskej metropole Helsinki zadržala v sobotu 20 osôb počas protestov proti epidemiologickým opatreniam. Podobné protesty sa odohrali aj v Dánsku, Nórsku a Rakúsku. V centre Helsínk sa zhromaždil dav približne 300 ľudí, ktorých polícia vyzvala na rozchod, pretože v súčasnosti platné pravidlá zakazujú zhromažďovanie sa viac ako šiestich osôb. Mnoho demonštrantov napriek tomu vytvorilo sprievod a začalo pochodovať. Polícia zadržala 20 ľudí za neuposlúchnutie pokynov.

Fínsko patrí naďalej ku krajinám s najnižšou mierou nových nakazených v EÚ, za čo vďačí najmä nízkej hustote obyvateľstva, ktoré zároveň dodržiava epidemiologické opatrenia. Počet nových prípadov nákazy však začal v polovici februára rásť, čo vládu podnietilo predstaviť nové obmedzenia vrátane zatvorenia reštaurácií. Fínska vláda stiahla začiatkom apríla návrh zákona, ktorý by v niektorých častiach krajiny obmedzil pohyb osôb. Dôvodom boli otázky o zákonnosti tejto navrhovanej legislatívnej nor­my.

V dánskej metropole Kodaň sa v sobotu odohrali protesty proti novým covid pasom. Tento preukaz, ktorý môže byť v digitálnej aj papierovej podobe, zahŕňa informácie o tom, že bol jeho nositeľ zaočkovaný proti covidu, alebo má negatívny výsledok testu na covid či potvrdenie o prekonaní tejto choroby.

V nórskej metropole Oslo sa na protestoch proti tamojším opatreniam zhromaždilo približne 200 ľudí, pričom niektorí pálili rúška. V rakúskom hlavnom meste Viedeň sa sobotňajšej demonštrácie proti lockdownu zúčastnilo približne 3-tisíc osôb a polícia zadržala 14 z nich. (afp, tasr)

7:55 Francúzsko predĺži odstupy medzi prvou a druhou dávkou vakcín na báze mediátorovej RNA na šesť týždňov namiesto súčasných štyroch. O zmene platnej od stredy 14. apríla informoval minister zdravotníctva Olivier Verano v rozhovore s periodikom Le Journal du Dimanche, napísala agentúra Reuters. Vo Francúzsku sú používané vakcíny na tomto princípe Pfizer/BioNTech a Moderna. Francúzsko sa týmto krokom snaží urýchliť očkovanie a zabezpečiť aspoň prvú dávku prípravku proti covidu čo najvyššiemu počtu ľudí.

Od pondelka sa môžu vo Francúzsku na očkovanie prihlásiť všetci občania nad 55 rokov, vrátane tých bez zdravotných ťažkostí, oznámil tiež minister Verano. Zdravotníci im budú podávať prípravky od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson. Vakcína AstraZeneca sa vo Francúzsku od 19. marca používa výhradne pre ľudí nad 55 rokov, než lieková agentúry zistí ďalšie podrobnosti k niekoľkým ojedinelým prípadom krvných zrazenín.

Vakcínu Johnson & Johnson francúzsky liekový úrad schválil 12. marca, prvá zásielka 200 000 dávok by do Francúzska mala doraziť v pondelok, píše denník Le Monde. Podľa ministra vakcíny dorazia do Francúzska o týždeň skôr, než sa pôvodne očakávalo.

Vo Francúzsku, ktoré má 67 miliónov obyvateľov, sa od začiatku epidémie vírusom SARS-CoV-2 nakazilo takmer päť miliónov ľudí a takmer 100 000 ich zomrelo. Francúzska očkovacia stratégia začala s vakcináciou u najstarších obyvateľov, najmä rezidentov domovov pre seniorov a podobných zariadení. Medzi ich obyvateľmi už dostalo obe dve dávky očkovania približne 75 percent ľudí. U seniorov nad 75 rokov mimo týchto zariadení je zaočkovanosť len približne 35 percent, píše denník Le Monde. Tento týždeň Francúzsko prekonala hranicu 10 miliónov naočkovaných. (čtk)

21 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus