Od 19. apríla by sa mohli otvoriť prevádzky, v ktorých nebude nutné dať si dole respirátor

Vlani na jar prišla po 42 dňoch lockdownu, uzatvorenia krajiny, prvá fáza uvoľňovania epidemiologických opatrení.

11.04.2021 14:28 , aktualizované: 12.04.2021 08:00
Vianoce, nákupy, OC, obchodné centrum, Eurovea, Foto:
Ilustračné foto
debata (124)

V stredu 22. apríla sa otvorili obchody a reštaurácie mohli otvoriť predajné okienka. Tento rok je prvé uvoľňovanie pandemických opatrení naplánované na pondelok 19. apríla. Je to presne 108 dní, odkedy vláda po nedostatočnom vianočnom lockdowne opatrenia sprísnila.

Otvoriť by sa mali kaderníctva či nechtové štúdiá aj obchody. "Ak vieme zaručiť, že je to prevádzka, kde si nemusíte dávať dole respirátor, čiže budete ho mať na nose a ústach, tak tie môžeme otvoriť,“ povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) v nedeľu v relácii televízie Markíza.

Slovensko ako celok by sa malo z čiernej prefarbiť nabordovo. Dôvodom je znižujúci sa počet pacientov s koronavírusom v nemocniciach, už niekoľko dní neprekračuje hranicu tritisíc. Dokonca v ostatných piatich dňoch neprekračuje ani hranicu 2 500. To otvára debaty o rýchlejšom otváraní prevádzok.

Covid automat od 12/4 - len dva čierne okresy

ministerstvo zdravotníctva - epidemická situácia

Fotogaléria
+7

Počet pacientov v nemocniciach je kľúčový faktor vplývajúci na uvoľňovanie opatrení. Zvyšné dva faktory, priemerný denný počet novoinfikovaných za sedem dní a reprodukčné číslo vírusu to umožňujú už dlhšie.

Reprodukčné číslo je na hodnote 0,8, čo znamená, že jeden infikovaný môže nakaziť 0,8 ďalších ľudí. Sedemdňový priemer novoinfikovaných, ktorých odhalil PCR alebo antigénové testovanie, je 2 071. Na prechod do bordovej fázy stačí, aby sa toto číslo udržalo pod hranicou troch tisícok.

„Rozmýšľame, že ak pôjdu čísla dole, mohli by sme uvoľňovať aj rýchlejšie,“ skonštatoval Heger.

Ak by mali hospitalizácie aj naďalej klesajúci trend a najbližšie dva týždne by bolo v nemocniciach menej ako 2 500 pacientov, tak by to znamenalo aj isté otvorenie terás v reštauráciách, kín, divadiel, koncertov a zrušil by sa aj zákaz vychádzania. Neznamená to však, že 19. apríla sa všetky tieto prevádzky otvoria, no medzi jednotlivými fázami by sa nemalo čakať až 14 dní na vyhodnotenie situácie.

Analytik Ivan Bošňák z iniciatívy Dáta bez pátosu tiež hovorí o tom, že na Slovensku už nastal čas uvoľňovať pandemické opatrenia. Začať by sa malo otvorením obidvoch stupňov základných škôl, povolením kolektívneho športovania v menších skupinách.

Podľa výsledkov

Heger tvrdí, že aktuálne nastavené opatrenia sú mätúce, a preto vláda chystá zmeny a po novom by mali platiť jednoduchšie pravidlá. Dôležité však bude podľa neho dodržiavať „hustotu“ ľudí v priestoroch. Tam, kde sa respirátor skladá z tváre, sa podľa neho dáva priestor na šírenie vírusu.

Hoci pôvodne Covid automat, ktorý vláda prijala vlani v polovici decembra a platiť začal 8. februára, predpokladá, že zmeny farieb by mali trvať mesiac, teraz odborníci hovoria o dvoch týždňoch.

Znamenalo by to napríklad, že do reštaurácie na terasu budú môcť chodiť hostia len s negatívnym testom, táto povinnosť sa zruší, až keď bude dlhodobo v nemocniciach menej ako 1 500 pacientov s koronavírusom. Detaily by mali byť podľa Hegera známe v stredu 14. apríla. Práve v stredu to budú dva týždne odvtedy, čo Slováci cestovali na oslavy veľkonočných sviatkov. Epidemiológovia budú môcť podľa Hegera vyhodnotiť, či ľudia dodržali opatrenia. Podľa výsledkov by prípadné uvoľnenie mohlo prísť od pondelka 19. apríla.

Covid automat a testovanie

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO) tiež žiada zmenu doterajšieho systému a predstaviť by ju chcel v utorok. Aj podľa neho by otváranie malo prichádzať rýchlejšie.

Konzílium odborníkov o tom diskutuje už tretí týždeň. Navrhuje, aby sa otváranie urýchlilo a nový semafor zohľadňoval aj očkovanie rizikových skupín.

Zároveň sa má meniť testovacia stratégia. Od prvého plošného testovania ubehlo 162 dní. Odvtedy bolo na Slovensku použitých 26 miliónov testov, ktoré odhalil 361-tisíc pozitívnych pacientov. Aktuálne je potrebný nie starší ako sedemdňový test aj na cestu do práce. Isté zmeny v testovacej stratégii sľubuje aj nový dokument od ministerstva zdravotníctva.

Masívne by sa malo rozšíriť domáce samotestovanie. Dôvodom je nákup 35 miliónov testov, ktoré sa štát chystá rozdať domácnostiam. Heger prisľúbil, že už v stredu by malo byť známe, ako sa proces testovania zmení. Rezort zdravotníctva tvrdí, že mobilné odberové miesta budú fungovať aj naďalej.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #respirátor #uvoľnenie opatrení