Heger: Kto sú idioti? Asi koaliční partneri

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) nahneval vedcov. Vo štvrtok na sociálnej sieti oznámil, že vakcína Sputnik V, ktorú Slovensko doviezlo 1. marca, má nepriateľov. Potom spresnil, že ruská strana chce 200-tisíc dávok vakcíny späť. Matovič nazval všetkých, ktorí upozorňovali, že očkovacia látka musí prejsť posudzovaním, idiotmi.

12.04.2021 07:00
Eduard Heger Foto: ,
Predseda vlády SR Eduard Heger
debata (234)

VIDEO: Matovičov pozdrav od Orbána z Budapešti: „Verím, že dobre bude“.

Video

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v relácii televízie Markíza pripustil, že Matovič svoju kritiku nemieril na vedcov, ale skôr na koaličných partnerov. „Z telefonátu, ktorý som mal, potvrdil, že škaredými menami nenazýva vedcov. Máme na Slovensku kvalitných vedcov a som rád, že to tak vníma aj Igor Matovič," dodal Heger.

V piatok, počas tlačového vyhlásenia, Matovič povedal, že ruská strana sa cíti „mimoriadne poškodená tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu“.

To podľa neho bolo porušením zmluvných podmienok. Samotná zmluva je však v utajovanom režime. Prvá zásielka Sputnika V prišla 1. marca. Po tlačovej besede Matoviča, ešte ako premiéra, a vtedajšieho ministra zdravotníctva Marka Krajčího (OĽaNO) na letisku v Košiciach pred vojenským lietadlom plným očkovacej látky sa začala nielen koaličná kríza.

Krajčí vtedy vyhlásil, že očkovaciu látku posúdi a skontroluje Štátny ústav pre kontrolu liečiv a predpokladal, že o dva, tri týždne sa začne očkovať.

VIDEO: Matovič: Sputnik použili ako hybridnú zbraň voči mne a Krajčímu.

Video

Vyháňame vedcov do zahraničia

Štátny ústav ešte minulý týždeň upozornil, že zmluva je tajná, a teda nepoznajú jej konkrétnosti. Ani tú o podmienke, že Slovensko má dať Sputnik V posúdiť certifikovanému laboratóriu, ktoré patrí k sieti európskych laboratórií na posudzovanie liečiv.

Napriek tomu však oslovil tridsiatku takýchto laboratórií po Európe, odpoveďou však bolo zamietnutie. Laboratóriá boli vyťažené. Štátny ústav tak dal očkovaciu látku posúdiť Biomedicínskemu ústavu SAV. Okrem toho, že je to medzinárodne uznávané pracovisko, od začiatku pandémie úzko spolupracuje tak s Pandemickou komisiou, ako aj Konzíliom odborníkov. Jeho zástupcovia boli aj na viacdňovom stretnutí s premiérom Matovičom vo februári, ktoré malo navrhnúť nové opatrenia na zastavenie rastu počtu novoinfikovaných i pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach.

Statusy a Matovičovo vyhlásenie, no i piatkové oznámenie, že Sputnik V nakoniec posúdi maďarské laboratórium, sa dotkli slovenskej vedeckej komunity.

„Tieto úbohé útoky na odborníkov, vedcov a nezávislé inštitúcie, ktoré musia dbať o bezpečnosť liekov a vakcín, aby chránili naše zdravie a životy, musia navždy skončiť," vyhlásil biochemik Pavol Čekan. Najlepších vedcov tak podľa neho vyháňame do zahraničia, kde majú pokoj, finančné zázemie, dôstojný život, postavenie a kredit pre svoju prácu.

Hlavný hygienik Ján Mikas tiež odsúdil Matovičove slová, ktoré adresoval ľuďom, ktorí mali podľa Matovičových slov brániť povoleniu očkovania Sputnikom V na Slovensku.

VIDEO: Heger o Sputniku, vykrúcal sa: Som premiér, nie hovorca, pýtajte sa ministrov.

Video

Analýzu si objednal Krajčí

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Juraj Kopáček žiada Matoviča o verejné ospravedlnenie.

„Matovič ponížil prácu vedcov. Vedcov, ktorí v tejto pandémii od samého začiatku dobrovoľne pomáhajú našej krajine pri testovaní, vývoji a validácii testov, pilotných štúdiách, sekvenovaní, poskytovaní odborných rád a informácií,“ uviedol vedecký riaditeľ virologického ústavu. Ako dodal, robia to práve preto, že vnímajú obrovský dosah pandémie na spoločnosť a na životy ľudí.

Kopáček zdôraznil, že o vykonanie analýz vakcíny Sputnik V ich požiadalo ministerstvo zdravotníctva listom z dňa 5. marca. Tvrdí, že sú inštitúciou, ktorá má certifikáciu a odbornú kvalifikáciu na ich vykonanie. „Bez tejto ‚žiadosti o spoluprácu‘ by sme sa do analýz nepúšťali,“ dodal.

Učená spoločnosť Slovenska, ktorá pôsobí pri SAV, pripomenula, že „slovenskí vedci, zdravotníci a odborníci v oblasti kontroly liekov sú mimoriadne dôležitou súčasťou vyspelej spoločnosti“. „Prispievajú nielen k rozvoju poznania, ale aj k záchrane ľudských životov. Zaslúžia si úctu a uznanie,“ vyhlásil šéf učenej spoločnosti Peter Moczo.

Vedu musíme chrániť

Na sociálnej sieti sa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv zastala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). „Je potrebné ho chrániť, pretože sa správa zodpovedne, odborne a nezávisle,“ dodala.

Kolíková upriamila pozornosť priamo na šéfku ústavu Zuzanu Baťovú, ktorá dostáva výhražnú poštu. „Chráňme našich ľudí zo Slovenska, ktorí sú odborne zdatní. Nemáme ich priehrštia. Chráňme ich, aby sme ako krajina boli úspešní, aby sme aktuálne dnes boli i zdraví,“ dodala Kolíková s tým, že len pár týždňov dozadu mali koaliční lídri na stole Memorandum dobrého vládnutia.

© Autorské práva vyhradené

234 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Sputnik V #Hegerova vláda