O dva týždne by sa do škôl mohli vrátiť všetci žiaci

Ôsmaci a deviataci zo základných škôl mimo čiernych okresov sa budú môcť od pondelka 19. apríla vrátiť do školských lavíc. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

12.04.2021 11:20 , aktualizované: 16:15
zvolen, škola Foto:
Materské školy a prvý stupeň základných škôl sú od pondelka 12. apríla otvorené pre deti všetkých rodičov. Na snímke rodičia s deťmi prichádzajú do Materskej školy Hrnčiarska vo Zvolene.
debata (26)

Dodal, že neskôr, od pondelka 26. apríla, sa celé školstvo oficiálne preklopí do „regionálneho COVID automatu“. To by znamenalo, že v okresoch s najlepšou epidemickou situáciou by sa mohli vrátiť do škôl všetci žiaci základných a stredných škôl. Naďalej platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu a žiaka na druhom stupni ZŠ.

VIDEO: Minister Gröhling o otváraní škôl.

Video

Tiež platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR zatvoriť školu či triedu, v ktorej sa objaví pozitívny prípad. Postupovať tak budú podľa COVID školského semaforu.

Upustite od skúšania a písomiek, vyzval minister

Ako priblížil Gröhling, uvoľňovanie opatrení v školstve v postupných krokoch je dôležité nielen z dôvodu ochrany zdravia žiakov, rodičov a zamestnancov škôl, ale tiež pre postupnú adaptáciu škôl na prílev žiakov. Školy by tak mohli získať čas na prípravu potrebných ochranných a preventívnych opatrení. „Chcel by som poprosiť školy aj pedagógov, aby v prvých týždňoch po návrate žiakov do škôl upustili od skúšania či písania písomiek. Naším spoločným cieľom je, aby si žiaci postupne zvykli na návrat do štandardného režimu prezenčnej výučby,“ uviedol.

Od pondelka 19. apríla 2021 sa môžu s výnimkou čiernych okresov do školských lavíc okrem doposiaľ otvorených škôl aj ôsmaci a deviataci.

Školstvo sa do „regionálneho COVID automatu prepne“ 26. apríla. Farbu okresov bude naďalej ohlasovať Ministerstvo zdravotníctva SR v utorky, a to na základe vývoja epidemickej situácie. Platiť bude vždy od ďalšieho týždňa. Informácie bude pre uľahčenie zverejňovať aj ministerstvo školstva vždy v stredu na svojom webe.

VIDEO: Otváranie škôl – ZŠ v Žiari nad Hronom, ul. M. R. Štefánika.

Video

Podľa „regionálneho COVID automatu“ ostanú čierne okresy v režime, ktorý platil plošne doposiaľ, teda do 11. apríla. Otvorené v nich budú iba materské školy, prvý stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy. Ostane v nich aj možnosť prezenčnej výučby v malých skupinách, teda päť žiakov a jeden učiteľ. V bordových okresoch, čo je tretí stupeň varovania, budú navyše otvorené aj ôsme a deviate ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy pre individuálnu výučbu. Celý druhý stupeň ZŠ a tiež prvé štyri ročníky osemročných gymnázií sa otvoria v prípade červených okresoch, teda tých v druhom stupni varovania. V okresoch prvého stupňa varovania, takzvaných ružových, budú otvorené stredné školy, jazykové školy, centrá voľného času a základné umelecké školy pre skupinovú výučbu.

Otváranie škôl od 26. apríla

  • Čierne okresy ostanú v režime, ktorý platil plošne do 11. apríla 2021 (otvorené v nich budú v zásade len materské školy, 1. stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy a ostane tiež možnosť prezenčnej výučby v malých skupinách 5 + 1).
  • V bordových okresoch budú nad rámec už otvorených škôl a školských zariadení v čiernych okresoch otvorené aj 8. a 9. ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy pre individuálnu výučbu.
  • V červených okresoch bude otvorený aj celý 2. stupeň ZŠ (teda aj 5., 6. a 7. ročníky) a tiež prvé štyri ročníky 8-ročných gymnázií, ktoré zodpovedajú 2. stupňu ZŠ.
  • V ružových okresoch budú otvorené aj stredné školy, jazykové školy, centrá voľného času a ZUŠ pre skupinovú výučbu.

Prijímačky v úvode mája a prezenčne

Prijímacie skúšky na stredné školy majú podľa slov ministra Gröhling byť počas prvých dvoch májových týždňov v prezenčnej forme. Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová požiadala učiteľov, aby sa nechali očkovať druhou dávkou vakcíny, keďže nastáva obdobie, keď sa viacero učiteľov má ísť dať druhýkrát zaočkovať. Dodala, že vedľajšie účinky by po druhej dávke očkovania mali byť menšie.

VIDEO: Deti 1. stupňa ZŠ sa vracajú do škôl (ZŠ Marcelyho v Bratislave).

Video

Minister upozornil, že ak nechá rodič dieťa doma, neplynie mu tzv. pandemická OČR. Rodič má na ňu nárok vtedy, ak sa zatvorí trieda alebo škola rozhodnutím regionálneho úradu verejného zdravotníctva alebo riaditeľa so súhlasom zriaďovateľa.

Minister takisto informoval, že v školskom roku 2020/2021 dostali definitívnu stopku školy v prírode. „Týmto krokom chceme zabrániť zbytočnému kontaktu medzi žiakmi z rôznych škôl a prechádzaniu medzi okresmi,“ odôvodnil rozhodnutie minister.

Nastúpila veľká väčšina detí

Do základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice nastúpilo v pondelok dokopy viac ako 14 000 detí. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že počet žiakov na prezenčnej výučbe na prvom stupni ZŠ dosiahol 87,5 percenta. Do MŠ prišlo 72 percent zo všetkých škôlkarov. Podľa mesta nastúpilo v pondelok na prvý stupeň ZŠ celkovo 8635 žiakov a do MŠ 5537 detí.

Z 2 786 žiakov prvého stupňa nastúpilo do 11 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskej Bystrice 2 439 žiakov, čo je 88 percent. Z 2 113 detí v materských škôlkach nastúpilo 77 percent, čo je 1 626 škôlkarov.

V Poprade nastúpili porovnateľné počty žiakov – na prvý stupeň základných škôl 82 percent z celkového počtu žiakov a do materských škôl 73 percent z celkového počtu detí.

Vo Svidníku ale nastúpilo až 95 percent z celkového počtu žiakov základných škôl a do materských škôl prišlo 232 detí, čo je asi 85 percent.

V Bardejova v pondelok otvorili 15 škôl. Nastúpilo do nich 1 495 žiakov z celkového počtu 1955, čo predstavuje približne 76 percent. V dvoch ZŠ a v štyroch MŠ majú po jednej triede, ktorá je v súvislosti s ochorením COVID-19 v karanténe.

Národná stratégia testovania v najbližších dňoch

Gröhling zároveň zopakoval, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) by mal prezentovať národnú stratégiu testovania v nasledujúcich dňoch alebo budúci týždeň. Začlenené do nej má byť aj školstvo, sústrediť sa chcú na samotesty. Školy mohli podľa slov Gröhlinga do konca marca objednať kloktacie testy, informoval, že objednané sú tak, aby postačovali pre žiakov ôsmych a deviatych ročníkov ZŠ.

Bližšie informácie o otváraní škôl vrátane rozhodnutia ministra školstva, manuálu Návrat do škôl 2021, mapy okresov či metodického usmernenia k výučbe počas návratu do škôl majú zverejniť na webe ministerstva školstva.

Covid automat od 12/4 - len dva čierne okresy

ministerstvo zdravotníctva - epidemická situácia

Fotogaléria
+7

Poďakoval Hegerovi

Školy sa podľa ministra môžu pri návrate detí oprieť aj o rozbehnutý projekt doučovania „Spolu múdrejší“, na ktorý nadviaže projekt „Letné školy“. K dispozícii majú aj online hodiny vytvorené v projekte EduTv, v počte 506 hodín – lekcií pre druhý stupeň ZŠ a 138 videí „Khanovej akadémie“, v ktorých učitelia v krátkej a hravej forme vysvetľujú učivo. Hodiny sú doplnené aj o pracovné listy.

Gröhling zároveň vyzdvihol zhodu na tom, že fungovanie škôl a ich otváranie je prioritou. „Otvorenie škôl je nevyhnutné tak pre vzdelávanie detí, ako aj pre štandardné fungovanie rodín,“ zdôraznil šéf rezortu a poďakoval za pomoc a spoluprácu premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO), ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nom. OĽaNO) aj tímu epidemiológov. Zaočkovaných ej momentálne 50 700 pedago­gických a nepedagogických zamestnancov škôl.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #stredné školy #základné školy #koronavírus