Vedci píšu Hegerovi: Žiadajú o ospravedlnenie a ochranu pred Matovičom

"Vyzývame vás, aby ste sa v mene Vlády SR ospravedlnili za nevhodné a neprijateľné vyjadrenie člena vlády, ministra financií, na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií, ktoré sa dotýkajú nielen ich cti, ale aj dobrého mena Slovenskej republiky," žiadajú premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) v otvorenom liste vedci z iniciatívy Veda pomáha.

12.04.2021 12:00
Igor Matovič / Eduard Heger / Foto:
V popredí zľava minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger (obaja OĽaNO)
debata (268)

Video: Vedci a ospravedlnenie od Matoviča. Hovoria virológ Klempa a predseda SAV Šajgalík.

Video

Žiadajú aj o verejnú ochranu vedcov, „ktorí sa v dôsledku vystupovania ministra financií stali terčom nenávistných, agresívnych a život ohrozujúcich prejavov“.

Pripomínajú, že v dlhom a ťažkom období pandémie spoločnosť závisí od vedy a od slovenskej vedeckej a odbornej komunity. „Prináša potrebné nové poznatky o vakcinácii, liečbe, medicínskej diagnostike, šírení infekcie, sociálnych a ekonomických dopadoch krízy, či prognózach vývoja. Pomáha tak zmierňovať dopady pandémie na zdravie občanov, bolestivé straty blízkych, stratu sociálno-ekonomického zázemia či živobytia, a nemožnosť plnohodnotného vzdelávania,“ pokračuje list.

Video: Čaputová skritizovala Matoviča a chce vidieť zmluvu k Sputniku.

Video

Moderné technológie pomáhajú vykonávať prácu z domu. "Sú výsledkom práce vedcov, výskumníkov, inžinierov a informačných technikov. Vďaka spoločenským vedcom vieme, ako sa mení záujem našich obyvateľov o očkovanie a ako pandémiu prežívajú naši obyvatelia. Pri liečbe a ochrane zdravia a života sa spoliehame na lekársky a zdravotnícky personál, na medicínske a prírodné vedy.

Prečítajte si komentár šéfredaktora Jakuba Prokeša Koho obabral Matovič.

Bez vedy a vedcov by sme nemali k dispozícii očkovacie látky, ktoré sú najúčinnejším nástrojom v boji proti pandémii. Veda nás posúva dopredu, pomáha nám žiť a chrániť zdravie, pomáha nám zvládať sociálne, psychologické a zdravotné dôsledky pandémie," upozorňuje iniciatíva Veda pomáha.

„Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich. Od začiatku pandémie vedci nad rámec svojich pracovných povinností reagovali na aktuálnu situáciu a nové výzvy, pripravovali podklady pre opatrenia, vyhodnocovali ich efekty a navrhovali riešenia. Slovenskí vedci postupovali vždy profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy.“

Video: Prezidentka Čaputová prišla na návštevu ŠÚKL, vedcom vyjadrila podporu v ich spore s Matovičom.

Video

„…Tak, ako je to štandardné vo všetkých moderných, kultivovaných a politicky vyspelých krajinách. Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny,“ pokračuje otvorený list.

Na celom svete je zvykom, že rokovania o zdravotnej stránke pandémie sa vedú doma aj v zahraničí za prítomnosti zástupcov na to kompetentných rezortov. „Rozumieme delikátnosti deľby kompetencií, ale uvítali by sme, keby ste sa svojou autoritou zasadili o všeobecné akceptovanie novej situácie a nového rozdelenia úloh vo vláde. Žiadame vás zároveň, aby ste z pozície predsedu vlády urobili všetko pre to, aby sa dodržiavali pravidlá pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a bola zabezpečená ich kontrola. Žiadny pragmatizmus nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania,“ dodáva iniciatíva.

Celé znenie otvoreného listu premiérovi Hegerovi

Vážený pán predseda vlády,

pandémia vstúpila do života každého z nás. V tomto ťažkom a dlhom období naša spoločnosť bytostne závisí od vedy a od slovenskej vedeckej a odbornej komunity, ktorá prináša potrebné nové poznatky o vakcinácii, liečbe, medicínskej diagnostike, šírení infekcie, sociálnych a ekonomických dopadoch krízy, či prognózach vývoja. Pomáha tak zmierňovať dopady pandémie na zdravie občanov, bolestivé straty blízkych, stratu sociálno-ekonomického zázemia či živobytia, a nemožnosť plnohodnotného vzdelávania.

Aj prácu z domu môžeme vykonávať vďaka moderným technológiám, ktoré sú výsledkom práce vedcov, výskumníkov, inžinierov a informačných technikov. Vďaka spoločenským vedcom vieme, ako sa mení záujem našich obyvateľov o očkovanie a ako pandémiu prežívajú naši obyvatelia. Pri liečbe a ochrane zdravia a života sa spoliehame na lekársky a zdravotnícky personál, na medicínske a prírodné vedy. Bez vedy a vedcov by sme nemali k dispozícii očkovacie látky, ktoré sú najúčinnejším nástrojom v boji proti pandémii.

Veda nás posúva dopredu, pomáha nám žiť a chrániť zdravie, pomáha nám zvládať sociálne, psychologické a zdravotné dôsledky pandémie. Slovenské vedkyne a vedci, doma aj v zahraničí, dobrovoľne pomáhajú pri riešení výziev, ktoré kríza priniesla do našich životov a to aj napriek tomu, že veda a výskum nie sú na Slovensku financované rovnako štedro ako vo väčšine krajín EÚ.

Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich. Od začiatku pandémie vedci nad rámec svojich pracovných povinností reagovali na aktuálnu situáciu a nové výzvy, pripravovali podklady pre opatrenia, vyhodnocovali ich efekty a navrhovali riešenia.

Slovenskí vedci postupovali vždy profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy. Tak, ako je to štandardné vo všetkých moderných, kultivovaných a politicky vyspelých krajinách. Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny.

Vážený pán predseda vlády, v tomto otvorenom liste Vás vyzývame, aby ste sa v mene Vlády Slovenskej republiky ospravedlnili za nevhodné a neprijateľné vyjadrenia člena Vašej vlády, ministra financií, na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií, ktoré sa dotýkajú nielen ich cti, ale aj dobrého mena Slovenskej republiky. Žiadame Vás zároveň o verejnú ochranu vedcov, ktorí sa v dôsledku vystupovania ministra financií stali terčom nenávistných, agresívnych a život ohrozujúcich prejavov.

Na celom svete je zvykom, že rokovania o zdravotnej stránke pandémie sa vedú doma aj v zahraničí za prítomnosti zástupcov na to kompetentných rezortov. Rozumieme delikátnosti deľby kompetencií, ale uvítali by sme, keby ste sa svojou autoritou zasadili o všeobecné akceptovanie novej situácie a nového rozdelenia úloh vo vláde. Žiadame Vás zároveň, aby ste z pozície predsedu vlády urobili všetko pre to, aby sa dodržiavali pravidlá pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a bola zabezpečená ich kontrola. Žiadny pragmatizmus nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania.

Vážený pán predseda vlády, veríme, že svojou autoritou pomôžete aj naďalej udržať úspešnú spoluprácu štátnej správy a vedeckej komunity v prospech spoločného cieľa. V neposlednom rade Vás tiež žiadame, aby ste naplnili prísľub pokojného a zodpovedného vládnutia, ktorý si do vienka vložila Vaša nová vláda.

Iniciatíva Veda pomáha – COVID-19

© Autorské práva vyhradené

268 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Eduard Heger #Veda na Slovensku