Žilinka sa zaoberá vyhrážkami šéfke ŠÚKL Baťovej a jej rodine

Generálna prokuratúra sa zaoberá výhražnými správami, ktoré boli adresované riaditeľke Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzane Baťovej a jej rodine.

12.04.2021 12:23
Zuzana Baťová Foto:
Zuzana Baťová
debata (59)

Ako informoval hovorca prokuratúry Dalibor Skladan, prokurátorka GP SR Barbora Hubertová, ktorá je poverená vedením oddelenia násilnej a všeobecnej kriminality, dnes uložila Krajskej prokuratúre Bratislava zabezpečiť v trestnom konaní dôsledné preverenie obsahu medializovaných správ. Podľa nich sa mali neznámi ľudia Baťovej a jej rodine vyhrážať prostredníctvom mailovej komunikácie smrťou.

„V uvedenej veci sa bude konať ako o podozrení z trestného činu nebezpečného vyhrážania podľa paragrafu 360 Trestného zákona. V trestnom konaní bude vykonávať dohľad Generálna prokuratúra SR,” uviedol Skladan.

Viaceré osobnosti z vedeckého a univerzitného prostredia kritizovali vyhlásenie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) z piatka 9. apríla. Ten v ňom potvrdil, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcín Sputnik V, ktoré sú šesť týždňov uskladnené na Slovensku. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič.

Vedci žiadajú ospravedlnenie

V pondelok vedci v otvorenom liste vyzvali premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby sa v mene vlády za „nevhodné a neprijateľné vyjadrenia“ Matoviča na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií ospravedlnil.

Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) sa voči tvrdeniu dôrazne ohradilo. Uviedlo, že osem zo 14 skúšok sa vykonalo v laboratóriách, ktoré sú registrované v európskej databáze EudraGMP a certifikované na vykonávanie mikrobiologických, chemických a biologických skúšok liekov. Ďalších šesť skúšok sa má uskutočniť vo vedeckých laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV. O tom bolo podľa centra vopred upovedomené Ministerstvo zdravotníctva SR aj ŠÚKL.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #Zuzana Baťová