NCZI podalo trestné oznámenie pre zmluvy bez obstarávania

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v pondelok podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom je podozrenie z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a z machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

12.04.2021 12:46
debata (6)

Tieto podozrenia vyplývajú z kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. Ako informovala hovorkyňa NCZI Veronika Bauch, národnému centru týmto postupom vznikla reálna majetková škoda, ktorú je aktuálne náročné presne vyčísliť.

Koncom decembra 2017 uzavrelo národné centrum dve rámcové zmluvy o poskytnutí verejných služieb. Vtedajšie vedenie NCZI uzatvorilo obe zmluvy napriamo, bez verejného obstarávania. Tým podľa rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie porušilo zákon. Výnimka, na ktorú sa NCZI spoliehalo, vyžadovala, aby bol verejný obstarávateľ telekomunikačným podnikom. Pre tieto dve rámcové zmluvy národné centrum požiadalo a bolo aj k 2. novembru 2017 zapísané na zoznam telekomunikačných podnikov vedených Úradom pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb SR.

Pokuta 5 % z hodnoty plnenia

Existuje podozrenie, že tento „prechod na Tel-Co operátora“ bol len účelovo prispôsobený a plánovaný postup naplnenia výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní. „Tento postup, spoločne so spôsobom uzatvorenia a nevýhodnosťou rámcových zmlúv vzbudzuje určité podozrenie. Národnému centru zdravotníckych informácií tak zo strany Úradu pre verejné obstarávanie pravdepodobne bude vyrúbená pokuta vo výške piatich percent z hodnoty poskytnutého plnenia,“ uviedla Veronika Bauch.

Ako dôsledok tohto postupu pre NCZI v súčasnej dobe vyplývajú mnohé zákonné povinnosti vzťahujúce sa na telekomunikačné podniky a regulované subjekty aj podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti. Národné centrum deklarovalo orgánom činným v trestnom konaní súčinnosť. NCZI je v postavení svedka – poškodeného a plánuje si v neskoršom štádiu tohto trestného konania uplatniť nárok na náhradu škody. „Vzhľadom na podanie trestného oznámenia a očakávaný začiatok konania sa Národné centrum zdravotníckych informácií k prípadu viac nebude vyjadrovať,“ uzavrela hovorkyňa NCZI.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Národné centrum zdravotníckych informácií