Matovič ponížil slovenskú diplomaciu ako nik iný, napísali exdiplomati

Bezprecedentné poníženie a zneváženie slovenskej diplomacie, ignorovanie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, nerešpektovanie kompetenčného zákona a porušovanie pravidiel a diplomatických zvyklostí v medzinárodných stykoch i poškodenie povesti a dobrého obrazu SR v zahraničí. Aj takto vnímajú bývalí slovenskí diplomati udalosti okolo zahraničných ciest ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) v uplynulom týždni.

12.04.2021 13:04
kukan Foto: ,
Pod spoločné stanovisko bývalých diplomatov kritizujúce Igora Matoviča sa podpísal aj Eduard Kukan.
debata (127)

„My bývalí diplomati, ktorí sme v minulosti prispievali k budovaniu úspešného obrazu nášho štátu a presadzovaniu jeho záujmov v zahraničí, veríme, že vláda ako celok bude spoločne s ostatnými ústavnými činiteľmi dbať o to, aby nedochádzalo k poškodzovaniu dobrého mena Slovenska v zahraničí, a, naopak, v oblasti vnútornej a zahraničnej politiky bude konať v prospech národných a štátnych záujmov Slovenskej republiky a jej občanov. V tomto vidíme ďalšiu perspektívu pre Slovensko ako rešpektovaný členský štát medzinárodného spoločenstva,“ uviedli v spoločnom stanovisku.

Hovoria o bezprecedentnom ponížení a znevážení slovenskej diplomacie pri organizácii a realizácii Matovičových ciest do Moskvy a do Budapešti. Tvrdia, že v oboch prípadoch bol ignorovaný rezort diplomacie a došlo k nerešpektovaniu kompetenčného zákona a k hrubému porušeniu v medzinárodných stykoch zavedených pravidiel a diplomatických zvyklostí.

Svojvoľné konanie Matoviča

„Navyše sa pán minister financií veľmi ponižujúco vyjadril voči rešpektovaným odborným inštitúciám nášho štátu. Nepochybne bol v zahraničí poškodený obraz a povesť Slovenskej republiky ako štátu a zvlášť jej výkonnej moci. Od Slovenska ako člena EÚ a NATO sa očakáva štandardné vystupovanie a súladné konanie všetkých členov vlády, ktorí majú v zahraničí reprezentovať jednotnú politiku štátu,“ poznamenali. Zdôraznili, že zodpovednosťou každého predstaviteľa štátu je prispievať k budovaniu dobrého mena vlastnej krajiny. „Čo nie je možné zabezpečiť svojvoľným konaním a neštandardným vystupovaním, ako sa to stalo v týchto prípadoch,“ dodali.

Pod stanovisko sa podpísali bývalí diplomati Pavol Demeš, Igor Furdík, Peter Holásek, Mária Krásnohorská, Eduard Kukan, Stanislav Vallo, Magdaléna Vášáryová, Ján Voderadský, Peter Weiss.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Sputnik V