Slovenská diplomacia: Matovič ponížil SR a ohrozil jej štátne záujmy tým najhorším spôsobom

Slovenskí veľvyslanci reagujú na vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a jeho piatkovú návštevu v Budapešti.

12.04.2021 14:32
Igor Matovič Foto:
Podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO)
debata (36)

„Zahraničná služba je strategickým nástrojom štátu na presadzovanie a chránenie jeho záujmov a posilňovanie jeho vonkajšieho postavenia. Naša diplomacia za tri desaťročia svojho jestvovania prešla a zvládla rôzne zložité obdobia. Konala pri tom vždy lojálne, rešpektujúc apolitickosť a dôsledne sa vyhýbajúc zasahovaniu do vnútropolitickej súťaže,“ píšu diplomati vo vyhlásení, ktoré má Pravda k dispozícii.

Prizvukujú, že slovenská zahraničná služba je inštitúcia, ktorú sa podarilo budovať v kontinuite, profesionálne a bez neprimeraných, stranícky motivovaných zásahov. „Boli sme presvedčení, že sa doba, keď sme sa o aktivitách našich ústavných predstaviteľov dozvedali z médií alebo až od partnerov, skončila po roku 1998,“ pokračujú.

„Spochybniť nezávislé a odborné inštitúcie vlastného štátu, zaútočiť na vlastnú zahraničnú službu, spochybňovať autoritu vlastného ministra zahraničných vecí, ignorovať písané a nepísané pravidlá pri výkone ústavnej funkcie – toľkokrát, v takom krátkom čase a takej intenzite – je v našich pomeroch bezprecedentné,“ to je ich reakcia na vyhlásenia ministra financií Matoviča, ktorý bol v piatok spolu s poslancom hnutia OĽaNO Györgyom Gyimesim, na oficiálnom stretnutí s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Sijjártóom. Stretli sa aj s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, videopozdrav zverejnil Matovič na sociálnej sieti.

Diplomati pripomínajú, že Matovič spochybnil autoritu slovenského ministra i slovenskej zahraničnej služby „v hlavnom meste a v prítomnosti lídra krajiny, ktorá je silne kritizovaná pre vážne deficity v oblasti právneho štátu“. Považujú to za „urážku nielen slovenskej diplomacie, ale poníženie Slovenska a ohrozením jeho štátnych záujmov tým najhorším spôsobom“.

„Vyjadrovať sa verejne, takýmto spôsobom, je pre veľvyslancov v aktívnej službe neštandardné a nezvyčajné. Sú však situácie, keď profesionálna diplomatická zdržanlivosť a diskrétnosť musia ísť bokom,“ pokračujú veľvyslanci. „Sme ľudia, ktorí zasvätili svoje životy službe Slovensku a jeho záujmom. Vyzývame preto všetkých politických predstaviteľov našej krajiny, aby konali spôsobom, ktorý neoslabuje naše postavenie, nevyvoláva pochybnosti o našej štátnej zrelosti a ktorý tak nedôstojne neponižuje Slovensko a jeho inštitúcie,“ dodali na záver.

Vyhlásenie podpísali veľvyslankyne Iveta Hricová, Andrea Elscheková Matisová, veľvyslanci Radovan Javorčík, Rastislav Káčer, Peter Mišík, Michal Mlynár, Igor Slobodník, Miroslav Wlachovský.

Matovič bol v stredu v Moskve a priniesol správu, že ruská strana žiada o vrátenie 200-tisíc vakcín Sputnik V. Tie prišli na Slovensko 1. marca. Podľa expremiéra Matoviča sa ruskej strane nepáčilo, že Slovensko nechalo očkovaciu látku posúdiť laboratóriu, ktoré nie je v európskej sieti na posudzovanie liečiv. Preto bol v piatok v Budapešti – Maďarsko prisľúbilo, že očkovaciu látku posúdi.

Na stretnutí v Budapešti nebol zástupca slovenského veľvyslanectva. Podľa poslanca Gyimesiho práve to bol „predpoklad úspechu rokovaní s maďarskou stranou“.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS) na to reagoval slovami, že ide o „hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. "Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa týchto rokovaní nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov,“ vyhlásil Korčok.

Dodal, že vylúšenie diplmatov vedúcim delegácie je „krajne netradičný postup“. „Slovenská diplomacia je profesionálna a lojálna voči záujmom Slovenskej republiky. Preto nevidím dôvod na jej obchádzanie pri pracovných cestách do zahraničia. Za slovenskou zahraničnou službou pevne stojím a verím, že nie som sám spomedzi členov vlády, kto ma voči nej plnú dôveru,“ doplnik Korčok.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #slovenská diplomacia