Aj vo februári zomrelo výrazne viac ľudí, každý piaty nemal ani 65

Už piaty mesiac po sebe zomiera viac na Slovensku viac ľudí ako je priemer za predošlých päť rokov. Vo februári zomrelo 7 555 ľudí, čo je približne o 2 800 viac ako vlani alebo predvlani. Príčinou je pandémia.

13.04.2021 10:56 , aktualizované: 11:07
debata (55)

„Na celoslovenskej úrovni bola februárová nadúmrtnosť nižšia ako v januári, ale len nepatrne,“ hovorí riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR Zuzana Podmanická. Podľa nej však treba počkať na výsledky v ďalších mesiacoch.

testovanie, zvolen Čítajte viac Január v počte úmrtí na COVID-19 predbehol celý minulý rok

Pred pandémiou sa februárový počet zomretých na Slovensku pohyboval medzi 4 300 až 5 100, teraz je to vyše 7 500 ľudí.

Štatisticky podľa predbežných výsledkov ukazujú zvýšenú nadúmrtnosť vo vekovej skupine do 64 rokov (vrátane), čo ukazovali aj januárové výsledky. Vo februári mal každý piaty zomretý menej ako 65 rokov, za celý mesiac štatistici zaznamenali 1 625 mŕtvych v tejto vekovej kategórii. Podľa Podmanickej nadúmrtnosť v iných vekových kategóriach vo februári klesla, ale v skupine do 65 rokov sa udržala na januárovej výške.

+1

Najhoršia situácia u mladších seniorov

Nadúmrtnosť sa však prejavuje aj medzi seniormi od 65 rokov vyššie. Tak ako v decembri, januári, tak aj vo februári osem z desiatich úmrtí tvorili ľudia starší ako 65 rokov. Vo februári zomrelo takmer šesťtisíc seniorov.

Najhoršia situácia bola v kategórii mladších seniorov, teda vo vekovom rozpätí 65 až 74 rokov, keď zomrelo 2 035 ľudí v tomto veku, priemer za predošlých päť rokov (2016–2020) je pritom 1 060.

nemocnica covid Čítajte viac Nemáte covid? Čakajte

Z regionálneho hľadiska je miera nadúmrtnosti veľmi rôznorodá, vo februári tohto roka sa pohyboval rast počtu úmrtí v jednotlivých krajoch oproti priemerom predošlých rokov od 15 do 91 percent. V porovnaní s januárom nastal pokles dynamiky rastu počtu úmrtí vyjadrený v percentách v piatich krajoch, ale súčasne v troch krajoch sa situácia zhoršila a došlo k nárastu, teda k zvýšeniu miery nadúmrtnosti, a to v Trnavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Najvýraznejší negatívny skok sa prejavil v Košickom kraji, zvýšenie rastu o 13 percentuálnych bodov (z januárového rastu + 64,5 na februárový rast + 77,5 percenta).

Najhoršia situácia v Trnavskom kraji

Výrazne najhoršia situácia bola v Trnavskom kraji, kde zomieralo tento rok vo februári o vyše 90 percent viac ľudí viac ako v predošlých rokoch. Tento región prevzal smutnú úlohu lídra v regionálnej nadúmrtnosti od Nitrianskeho kraja, ktorý mal extrémne vysoké čísla percentuálneho nárastu počtu úmrtí v januári.

Nasledoval Nitriansky kraj s vyššou úmrtnosťou vo februári o 86,4 percenta voči priemeru. Nitriansky kraj súčasne dosiahol aj najpozitívnejšiu zmenu – pokles miery nadúmrtnosti voči januáru až o 71 percentuálnych bodov (z januárového rastu počtu zomretých na úrovni + 158 na februárový rast + 86 percent).

Johnson & Johnson / Covid / Čítajte viac J&J odkladá distribúciu svojich vakcín proti covidu v Európe

Nasledoval Košický kraj (nárast o 78 percent zomretých) a za nimi Banskobystrický a Bratislavský kraj s rastom nad úrovňou 50 percent. Najnižší rast počtu zomretých dosiahol vo februári, podobne ako v januári, Žilinský kraj, navyše s výrazným poklesom dynamiky rastu až na úroveň 15 percent (v januári to bolo o 41 percent).

Údaje spracováva Štatistický úrad SR z doručených formulárov „List o prehliadke mŕtveho a štatistické hlásenie o úmrtí“, ktoré vypĺňajú obhliadajúci lekári. Definitívne údaje za rok 2021 budú k dispozícii až po skončení kalendárneho roka.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #úmrtnosť #koronavírus