Sprostredkovatelia kšeftujú s drahými vakcínami, prilákali aj Slovensko

Keď stratégia EÚ pri nákupe vakcín proti covidu pre výpadok dodávok nefunguje tak, ako by mala, dieru sa pokúšajú zaplátať rôzni podnikavci. Na trhu sa vo veľkom rozmohol obchod s vakcínami, ktoré predajcovia ponúkajú za oveľa vyššiu cenu, ako dohodla Európska únia priamo s ich výrobcami.

13.04.2021 13:06
debata (40)

O rozpracovanej zmluve slovenského ministerstva zdravotníctva s nemeckým sprostredkovateľom na nákup milióna dávok vakcíny Biontech/Pfizer informoval nemecký investigatívny magazín Frontal 21 verejnoprávnej televízie ZDF. Upozornil na to v utorok poludňajší Rádiožurnál RTVS.

O pravosti nemajú pochýb

Nedostatok vakcín na európskom trhu vedie vlády členských štátov únie k tomu, aby hľadali svoje cesty ako sa dostať k očkovacím látkam. „Svoju príležitosť zacítili sprostredkovatelia nákupov, ktorí majú zmluvy s veľkoobchodnými firmami, napríklad s americkou Akers Nanotechnology. Práve cez ňu ponúkajú vakcíny štátom aj nemecká firma CS Diagnostics i lekár zo Stuttgartu pôvodom z Bosny,“ informoval spravodajca Tibor Macák. Podľa ZDF sa do ich siete chytili viaceré krajiny ako Barbados, Líbya, Dominikánska republika ale aj Slovensko.

čaputová, lengvarský Čítajte viac Čaputová už má zmluvu k Sputniku, s ministrom témou aj očkovanie

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre RTVS potvrdila, že o zmluve sa stále rokuje a slovenská strana nemá žiadne pochybnosti o pravosti vakcíny. Primárne podľa nej existuje snaha získať očkovacie látky cez centrálny nákup Európskej komisie, ale keďže všetko dlho trvá a Slovensko chce zvýšiť tempo očkovania, ponúka sa iná alternatíva.

Jeden mlčí, druhý to odmieta

Biontech zatiaľ mlčí o predaji cez sprostredkovateľov a firma AstraZeneca odmietla, žeby robila kontrakty s tretími predajcami. Spoločnosť Akers Nanotechnology pre ZDF však potvrdila, že má rozpracovanú zmluvu aj s britsko-švédskym koncernom. Ten varuje, že privátne ponuky jej vakcíny na trhu mimo priamej zmluvy s výrobcom môžu byť falzifikátom a tým aj ohrozením života.

Sputnik V, San Marino, očkovanie Čítajte viac Sputnik sa podobá Astre. Nevieme, či aj účinkami

Firma AstraZeneca vyvinula svoju očkovaciu látku proti koronavírusu spolu s Oxfordskou univerzitou. Vakcínu vyrába popri Európe aj v Indii v spolupráci s tamojšou partnerskou firmou. Pre chýbajúce európske povolenie vakcín vyrobených v Indii České ministerstvo zdravotníctva predminulý mesiac odmietlo nákup milióna vakcín AstraZeneca, ktoré Prahe ponúkli sprostredkovatelia zo Spojených arabských emirátov.

„Išlo o šaržu, ktorá nemá v EÚ povolenie,“ napísal začiatkom marca na Twitteri vtedajší český minister zdravotníctva Jan Blatný. „Vakcíny musíme nakupovať tak, aby bola zaistená bezpečnosť,“ dodal.

Denník Pravda oslovil ministerstvo zdravotníctva, aby zaujalo k tejto správe stanovisko. Správu budeme aktualizovať.

VIDEO: Minister zdravotníctva Lengvarský navštívil prezidentku Čaputovú, hovorili aj o očkovaní.

Video
odkaz
financie príloha promo

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #koronavírus