Koalícia ide riešiť znižovanie trestov za marihuanu

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) je otvorené debate o zmierňovaní „drakonických“ trestov za držbu marihuany. Poslanci Juraj Krúpa, Kristián Čekovský, Monika Kozelová a Anna Mierna to uviedli na dnešnej tlačovej besede.

13.04.2021 13:17
debata (52)

„Nie je možné, aby väčšinou mladým ľudom za nejakú nerozvážnosť hrozil trest odňatia slobody tak dlhý, že sa to rovná trestu za ťažké delikty,“ povedal Krúpa. Podľa poslanca je potrebné rozlišovať medzi ľudmi, ktorí marihuanu využívajú na osobnú potrebu a jeho dílermi.

marihuana drogy joint Čítajte viac Viac ako polovica opýtaných Slovákov je proti zmene trestu za fajčenie marihuany

Poslanec Kristián Čekovský informoval, že sa o téme trestov za držbu marihuany budú rozprávať na poslaneckom klube a v rámci koalície. „Aby sme tie naše jednotlivé návrhy, na ktorých pracujeme, čím skôr zjednotili a predložili buď už na túto schôdzu, alebo najneskôr na tú ďalšiu,“ dodal Čekovský.

„Na stole je jeden návrh, o ktorom sa budeme rozprávať. Ten v podstate zníži tieto tresty niekde na úroveň troch rokov a zvyšuje množstvo pre osobnú spotrebu na 15 násobok toho čo máme dnes. Je to na diskusiu. Pretože, ak to máte na osobnú spotrebu, stále vám hrozia tri roky,“ vysvetlil Krúpa.

Monika Kozelová pripomenula, že marihuana má aj liečivé účinky. „Často sa stávalo, že v prípade, ak niekto mal pri sebe cigaretu s marihuanou a zastavili ho príslušníci polície, tak ho odsúdili napriek tomu, že ju mal len preto, lebo mu pomáhala prekonať chorobu,“ doplnila.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana