Otvoria sa obchody, kostoly či hotely. Matovič opäť zaútočil na ŠÚKL

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) informoval, že od pondelka 19. apríla prejde celé Slovensko na covid automate do bordovej fázy a dôjde k avizovanému uvoľňovaniu opatrení.

13.04.2021 15:37 , aktualizované: 16:54
debata (391)

Otvoria sa všetky obchody a služby, na jednu osobu bude vyhradených 15 m2 a bude povinný negatívny test nie starší ako 7 dní. Podobne tomu bude aj v kostoloch.

Covid automat - čierne okresy zmizli

epidemická situácia, ministerstvo zdravotníctva

Fotogaléria
+10

Bude umožnený aj pohyb v prírode mimo okresu trvalého pobytu. Podmienkou bude takisto test.

Rovnako sa otvoria knižnice, kde bude môcť byť maximálne šesť osôb, pod podmienkou negatívneho testu. Zelenú dostanú hotely a penzióny, ale bez otvorenia reštaurácií. Bude tiež možné športovať v exteriéri v maximálnom počte šiestich ľudí, rovnako pod podmienkou negatívneho testu. Umožní sa aj návšteva botanických a zoologických záhrad a múzeí.

„Uvedomujem si, na akom tenkom ľade sa spoločne pohybujeme. Keď tú zodpovednosť od budúceho pondelka neunesieme, budeme tam, kde sme boli,“ uviedol Matovič.

VIDEO: 19. apríla sa na Slovensku výrazne uvoľnia opatrenia
Video

Opäť zaútočil na ŠÚKL

Podľa Matoviča bolo rozhodnutie ŠÚKL k Sputniku V politicky motivované, hoci podľa jeho slov bol na Slovensku verejný dopyt po Sputniku. „Správa, ktorú ŠUKL zverejnil, obletela svet. Podľa nej je vakcína v 40 krajinách iná a dokopy má iba spoločný názov. Potrebujeme dostať papier od registrovaného laboratória, ktoré vakcínu potvrdí,“ povedal.

„Slovensko žije lynčom Matoviča. Vulgárne ma stále uráža napríklad Rado Baťo, manžel šéfky ŠÚKL,“ uviedol Matovič s tým, že nemá chuť robiť tlačovky. Na druhej strane ale avizoval, že možno už v stredu zorganizuje jednu k téme Sputnik. Novinárom takisto vytkol štýl a spôsob, akým o ňom píšu. „Keď nenávisť troška opadne, veľmi rád zodpoviem vaše otázky,“ dodal a odišiel z tlačovky.

VIDEO: Vicepremiér o Sputniku, ŠÚKL aj o sebe: Slovensko žije lynčom Matoviča
Video

Bez čiernych okresov

Premiér Eduard Heger (OĽANO) uviedol, že od 19. apríla už nebude na Slovensku ani jeden čierny (štvrtý stupeň varovania) okres. V aktuálnom týždni sú takéto okresy dva. V bordovej farbe (tretí stupeň varovania) bude 27 okresov, v červenej (druhý stupeň varovania) 48 a v ružovej farbe (prvý stupeň varovania) štyri okresy.

Podľa premiéra sme v posledných týždňoch zasadili pandémii covidu rozhodujúce údery. „Postupne klesáme z kopca,“ uviedol a zároveň dodal, že po Veľkej noci začína na Slovensku opäť rásť reprodukčné číslo. „Momentálne sme na úrovni okolo 0,95, pred sviatkami to bolo 0,8,“ uviedol premiér.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Otvorí sa čakáreň pre všetkých?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) uviedol, že rezort by mohol zrušiť vekové obmedzenie na očkovanie proti COVID-19. Aktuálne je očkovanie umožnené osobám od 40 rokov. „Zvažujeme možnosť otvorenia čakárne bez vekového obmedzenia," povedal šéf rezortu zdravotníctva. Doplnil, že fungovať by na Slovensku mohli aj mobilné očkovacie tímy, ktoré by zabezpečovali podanie očkovacej látky napríklad imobilným pacientom.

Doposiaľ na Slovensko prišlo viac ako 1,48 milióna vakcín, z toho 920 790 bolo od spoločnosti Pfizer/BioNTech, 159 600 od spoločnosti Moderna a 403 800 vakcín od spoločnosti AstraZeneca.

Do konca apríla by na Slovensko malo prísť celkovo 304 250 vakcín proti ochoreniu COVID-19. Z nich 146 250 by malo byť od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Ďalej by malo prísť 40 800 vakcín od spoločnosti Moderna, 90 8000 vakcín od spoločnosti AstraZeneca. Počíta sa aj s dodávkou 26 400 jednora­zových vakcín od spoločnosti Johnson&Johnson. Tento výrobca ale už oznámil, že na neurčito odkladá dodávku svojich vakcín do Európy.

Johnson & Johnson / Covid / Čítajte viac J&J odkladá distribúciu svojich vakcín proti covidu v Európe

Povolenie vydali pre inú šaržu

Lengvarský takisto informoval, že povolenie, ktoré k Sputniku V vydal jeho predchodza Marek Krajčí, nebolo vydané k vakcíne, ktorá sa nachádza na Slovensku. U nás sa podľa jeho slov nachádza jednodávkové balenie, no povolenie od Krajčího sa vzťahovalo na trojdávkové balenie. Lengvarský tiež doplnil, že prezidentku Zuzanu Čaputovú oboznámil so zmluvou od výrobcu ruských vakcín.

Šéf rezortu zdravotníctva tiež víta názor hlavy štátu, že žiadna vakcína nesmie rozdeľovať občanov Slovenska. „Súčasne vyslovila podporu v snahe ministerstva zdravotníctva a celej vlády zabezpečiť túto vakcínu a zabezpečiť jej používanie tak, aby žiadnym spôsobom neohrozila zdravie a bezpečnosť občanov,“ dodal s tým, že Slovensko dostane k ruskej vakcíne Sputnik V ohľadom jej bezpečnosti stanovisko z niektorého certifikovaného laboratória alebo od Európskej liekovej agentúry. Kedy, minister neuviedol. „Stanovisko ŠUKL nebolo dobre odkomunikované, budeme to ešte riešiť,“ uzavrel bez ďalšieho vysvetlenia Lengvarský a ďalšie otázky k Sputniku nedovolil.

čaputová, lengvarský Čítajte viac Čaputová už má zmluvu k Sputniku, s ministrom témou aj očkovanie

Situácia je krehká

Ako priblížil šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík, aktuálne je hospitalizovaných 2456 pacientov, kým minulý týždeň to bolo 2944. Klesol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii z 340 na 296 osôb. Celková zaočkovanosť na Slovensku je 19,6 percenta, druhou dávkou je zaočkovaných 6,7 percenta osôb. V zariadeniach sociálnych služieb je prvou dávkou zaočkovaných 80 percent a 52 percent druhou dávkou.

Bratislava Očkovanie NFŠ Centrum Koronavírus Čítajte viac Pribudlo opäť takmer 90 obetí, pozitivita stúpla nad 10 %

Naďalej pokračuje pokles výjazdov k pacientom s novým koronavírusuim. Stále viac pacientov sa z nemocníc prepúšťa domov. Obsadených je 75 percent intenzivistických lôžok. Do konca mesiaca by malo na Slovensko prísť ďalších 300 000 vakcín, počíta sa aj s dodávkou jednorazových očkovacích látok od spoločnosti Johnson&Johnson.

Do druhého stupňa by sa SR malo dostať 26. apríla, ak bude pozitívny trend pokračovať. Mišík pripomenul, že situácia je veľmi krehká a vyžaduje si dodržiavanie opatrení zo strany občanov.

odkaz
financie príloha promo
391 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus