Hospitalizovaných opäť výrazne ubudlo, obetí je už takmer 11-tisíc

V utorok laboratória odhalili z 8 593 vykonaných RT-PCR testov 1 069 pozitívnych vzoriek, čo je takmer 12,5 percenta. V pondelok bola pozitivita testov 10,5 % a v nedeľu iba niečo vyše 7 %. Hospitalizovaných s potvrdeným covidom alebo podozrením naň je k predošlému dňu 2 335 pacientov, čo je pokles oproti pondelku o 121.

14.04.2021 10:03 , aktualizované: 19:32
očkovanie zvolen Foto:
Veľkokapacitné krajské očkovacie centrum v priestoroch Doprastavu vo Zvolene.
debata (46)

Z celkového poštu hospitalizovaných má covid 2 164 pacientov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 199 (v pondelok ich bolo 210) a na na pľúcnej ventilácii 289 (bolo 296) pacientov.

Počet úmrtí ochorenia COVID-19 sa zvýšil o 82 už na 10 798. Celkový počet úmrtí „s COVIDom“ stúpol oproti pondelku o 17 už na 2 060.

VIDEO: Heger vysvetľuje pre nechápavých, ako funguje Covid automat.

Video

V očkovacích centrách podali v utorok ďalších 8 814 prvých dávok vakcíny, spolu už takmer 900-tisíc – 891 404. Kompletne zaočkovaných je po predošlom dni na Slovensku už 308 412 osôb, keď sa ich počet zvýšil o 9 949.

Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Najviac pozitívne testovaných odhalili PCR vyšetrenia v utorok v Trenčianskom kraji, kde pribudlo 189 prípadov nákazy. Prešovský kraj eviduje 180 nových infikovaných, Žilinský 171, Banskobystrický 130 a Trnavský 126. V Nitrianskom kraji pribudlo 110 prípadov, Bratislavskom 82 a Košickom 81. Je medzi nimi 514 mužov a 555 žien. Celkovo sa nakazilo 177 997 mužov a 195 110 žien, informoval rezort zdravotníctva.

Igor Matovič Služby Čítajte viac Pandémia ustupuje. Ekonomiku čaká otváranie

Antigénové testovanie v utorok zachytilo 627 pozitívnych z celkových 145 553 testov, čo je 0,43 percenta. Doposiaľ touto formou vykonali 27 122 024 testov, ktoré odhalili 364 007 pozitívnych vzoriek. K utorku vykonali 2 458 340 PCR testov, pozitívny výsledok malo 373 107 vzoriek.

Počet neaktívnych prípadov stúpol o 21 498 na je 630 896. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, či už s klinickým obrazom, alebo bezpríznakovo, a od zistenia pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne u ambulantne liečených pacientov a šesť týždňov u hospitalizovaných pacientov.

Marián Repa Čítajte viac Pridrahé vakcíny z druhej ruky

Citlivejšie informovanie o obetiach

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vyhovelo požiadavke príbuzných a priateľov obetí nového koronavírusu a po novom o nich informuje citlivejšie. Ako vysvetlila iniciátorka „Výzvy za zastavenie nehumánneho označovania obetí COVID-19 za bezmenné úmrtia“ Lenka Straková, štát aj verejnosť žiadajú, aby sa vyjadrovali o obetiach pandémie s ohľadom na to, že ide o ľudské životy, a nie štatistiky.

Straková si myslí, že hovoriť o zosnulých na ochorenie COVID-19 ako o „úmrtiach“ považuje za „cynické a nehumánne“. Vysvetlila, že keď médiá či politici opisujú teroristický útok či záplavy, tak hovoria o obetiach a ľudských životoch. „Ale keď ide o naše mamy, otcov, sestry, bratov, dcéry, synov či priateľov, ktorí zomreli v súvislosti s ochorením COVID-19, tak vo veľkej miere používajú označenie úmrtie. A pritom sú to skutočné obete, skutoční ľudia,“ povedala.

koronavírus, Marek Krajčí Čítajte viac Obete vírusu nie sú len čísla, majú svoje mená a príbeh

NCZI k uvádzaniu „počtu úmrtí osôb“ pristúpilo spoločne s Ministerstvom zdravotníctva SR aj na základe iniciatívy, ozrejmila Bauch. „Veríme, že túto zmenu si osvojí aj verejnosť, ktorá preberá štatistické údaje z NCZI,“ reagovala Bauch.

Straková dodala, že cieľom iniciatívy nie je samoúčelná hra so slovami, ale celková spoločenská zmena v nazeraní na tisíce obetí. Zdôraznila, že ochorenie COVID-19 má devastujúce následky na tisícky rodín na Slovensku.

Ministerstvo: Prehodnotenie COVID automatu a testovania si vyžaduje ešte odbornú diskusiu

Prehodnotenie COVID automatu a testovacej stratégie si vyžaduje ešte odbornú diskusiu. Také je stanovisko po stredajšom zasadnutí pandemickej komisie pod vedením ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), ktorá rokovala o aktuálnej situácii v súvislosti s novým koronavírusom. Zároveň súhlasila s niekoľkými zmenami. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Prehodnotenie COVID automatu a testovacej stratégie si ešte vyžaduje odbornú diskusiu, finálny materiál bude predmetom rokovania najbližšieho zasadnutia Pandemickej komisie vlády SR,“ priblížila Eliášová.

Pandemická komisia zároveň vyjadrila súhlasné stanovisko k niekoľkým zmenám. Testovanie na ochorenie COVID-19 v zmysle platného COVID automatu sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna) alebo štyri týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (AstraZeneca). „Uvedené návrhy ešte musia prejsť rokovaním a následne schválením vládou SR,“ poznamenala Eliášová.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus