Lengvarský stále ráta so Sputnikom, zmluvu s Rusmi preverí

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) po rokovaní vlády informoval, že Slovensko stále ráta s tým, že výrobca ruskej vakcíny Sputnik V podá oficiálnu žiadosť o registráciu v EÚ.

14.04.2021 13:34 , aktualizované: 15:21
Lengvarský Foto:
Vladimír Lengvarský prichádza na rokovanie vlády.
debata (164)

„Stále rátame aj s tým, že vzhľadom na záujem o očkovanie Sputnikom na Slovensku, u nás ruskú vakcínu budeme mať,“ uviedol minister s tým, že ešte v stredu by mal podpísať oficiálnu žiadosť pre maďarskú stranu ohľadom dodatočného testovania vakcíny. Dodal, že zásielka do Maďarska na testovanie šarží, ktoré máme na Slovensku, je už pripravená.

„Neočakávam nič. Očakávam odborný názor, nič viac,“ odpovedal na otázku, aký názor očakáva od maďarských laboratórií.

VIDEO: Minister zdravotníctva Lengvarský o Sputniku.

Video

„Keď budem vnútorne presvedčený a aj odborníkmi, že je Sputnik V bezpečný, tak to podpíšem,“ uviedol k otázke, kedy podpíše možnosť očkovania Sputnikom.

Podľa ministra sa na stredajšom rokovaní vlády nebavili o možnosti vrátiť 200-tisíc už dodaných dávok Sputnika späť Rusom. Spor ohľadom požiadavky z ruskej strany podľa neho nebol o tom, že Slovensko neskoro zaplatilo za vakcínu, ale o tom, že mimoriadne povolenie, ktoré podpísal ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, podliehalo schváleniu v laboratóriu, čo sa po zamietavom stanovisku zo strany Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv nestalo.

Lengvarský sa vyjadril aj k utajovanej zmluve medzi rezortom zdravotníctva a ruskou stranou k nákupu dvoch miliónov dávok. „Zmluva nebola zverejnená pre doložku, ktorá to znemožňuje. Nahliadnutie tretím osobám alebo zverejnenie môže povoliť len druhá strana,“ povedal Lengvarský. Z jeho slov vyplýva, že Rusi musia schváliť, kto bude môcť do zmluvy nazrieť.

Sputnik V Čítajte viac ŠÚKL: Ruská strana nedodala všetky dokumenty k Sputniku V

Nahliadne do nej aj Kolíková

Zmluvu k Sputniku dostane k nahliadnutiu aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Informovala o tom po rokovaní vlády. Pri jej posúdení sa bude zameriavať na to, či by zmluva nemala byť zverejnená a na podmienky pre zmluvné strany. Dodala, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) by nemal byť úplne vylúčený z procesu registrácie ruskej vakcíny na Slovensku, mal by sa vyjadriť aj po prípadnom posúdení maďarským laboratóriom. Kolíková tvrdí, že takto porozumela informáciám na vláde.

„Dospeli sme k dohode, že mi bude sprístupnená zmluva vo veci Sputnika a rovnako list zo 6. apríla, o ktorom verejne informovala aj ruská strana,“ priblížila Kolíková. Pozrieť sa podľa nej pri zmluve treba najmä na dve veci, a to na otázku jej zverejnenia, či by nemal aj na ňu platiť mechanizmus v zmysle infozákona, ako aj na podmienky pre zmluvné strany. Ministerka poznamenala, že v zmluve by mala byť i nejaká klauzula o dôvernosti. Zatiaľ však dokument nevidela, preto sa nevie bližšie vyjadriť.

Michaľany Vakcína Sputnik Šarža Kontrola Čítajte viac Zmätky s vakcínami pokračujú. Aký Sputnik máme v skladoch?

Lengvarský informoval, že dostal za úlohu spraviť podrobnú a komplexnú analýzu o celej histórii s podpisom zmluvy, dodávkou aj skúšaním vakcíny. Veľa subjektov sa totiž podľa neho vyjadruje k rôznym veciam, ktoré nie sú vždy odborne podložené.

Minister takisto uviedol, že odteraz bude na základe dohody s premiérom Eduardom hegerom o ďalšom nákupe vakcín rozhodovať už iba on a rokovaní by sa už nemal zúčastňovať expremiér a momentálne minister financií Igor Matovič.

Lengvarský takisto bude po novom informovať každý týždeň v utorok o aktuálnej epidemickej situácii. V utorok tomu tak nebolo a o uvoľnení opatrení informoval Matovič. „Stalo sa ta na základe rozhodnutia premiéra,“ uviedol Lengvarský. „Som súčasťou vlády, vzal som to na vedomie,“ dodal Lengvarský.

VIDEO: Vicepremiér o Sputniku, ŠÚKL aj o sebe: Slovensko žije lynčom Matoviča
Video

Vakcíny od neoverených výrobcov nenakúpime

Minister predpokladá, že Slovensko nebude nakupovať od neoverených výrobcov vakcíny, ktoré nie sú prepustené na európsky trh. Reagoval tak na informáciu nemeckej stanice ZDF, podľa ktorej sa Slovensko ako jediná krajina EÚ usiluje cez prostredníkov rýchlejšie získať vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Ceny takýchto vakcín bývajú často omnoho drahšie, než na akých sa dohodli farmaceutické spoločnosti s EÚ.

Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Čítajte viac Sprostredkovatelia kšeftujú s drahými vakcínami, prilákali aj Slovensko

Lengvarský priznal, že k tejto téme nepozná všetky detaily. Uviedol, že ponuky na nákup vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech dostali z rôznych spoločností už predtým. Na ponuku reagoval ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Podľa Lengvarského však malo ísť iba o diskusiu. „Bol som utvrdený v tom, že rokujeme s každým, kto prejaví záujem predať nám akúkoľvek vakcínu,“ uviedol.

Podľa reozrtu k uzavretiu žiadnej zmluvy zatiaľ nedošlo, no „rokovania už prebiehajú. Spoločnosť AstraZeneca v reakcii uviedla, že v súčasnosti neexistuje "nijaká dodávka, predaj, ako ani odbyt pre privátny sektor“. „Ak niekto privátne ponúka vakcíny, ide pravdepodobne o falošné vakcíny,“ dodal výrobca.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Sputnik V #Vladimír Lengvarský