Lengvarský sľubuje veľké upratovanie, zaobíde sa bez Matoviča

Po dvoch týždňoch na čele rezortu chce minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) začať robiť poriadky. Jeho úlohou je upratať chaos okolo vakcíny Sputnik V, prepracovať testovaciu stratégiu, zlepšiť očkovaciu kampaň.

15.04.2021 06:00
Lengvarský, Matovič, Heger Foto: ,
Zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), minister financií SR Igor Matovič a premiér SR Eduard Heger (obaja OĽaNO).
debata (143)

VIDEO: Minister Lengvarský o Sputniku V a čo s ním.

Video

Informácie týkajúce sa epidemiologickej situácie, sprísňovania či uvoľňovania opatrení už bude oznamovať Lengvarský len s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Minister tak reagoval na situáciu z utorka, keď uvoľňovanie opatrení od pondelka 19. apríla oznamoval bývalý premiér a aktuálne minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Podľa Lengvarského si účasť financmajstra vyžiadal Heger a on to len akceptoval.

O nákupe nových vakcín proti ochoreniu COVID-19 bude vyjednávať už bez Matovičovej pomoci. „Na základe dohody si myslím, že to budem iba ja," dodal Lengvarský.

Chaos okolo Sputnika V rieši nový minister už dva týždne. „Musím to celé zanalyzovať. Veľa ľudí sa vyjadruje k veciam, ktoré nie sú odborne podložené,“ posťažoval sa.

Očkovanie na Slovensku

ministerstvo zdravotníctva, 13. 4. 2021

Fotogaléria
+7

Zverejneniu bráni Rusko

Bude zmluva na nákup ruskej vakcíny zverejnená? Časť ministrov je tomu naklonená. Prvý vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) povedal, že ak by sa na vláde hlasovalo, bol by za zverejnenie.

Zatiaľ však má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) pripraviť pre ministrov analýzu zmluvy. Kolíková potvrdila, že zmluvu zatiaľ nevidela. Podľa Sulíka je to asi 20 strán anglického textu.

„Porozumela som, že tam má byť klauzula, ktorá hovorí o dôvernosti,“ dodala Kolíková s tým, že na rokovaní vlády nadniesla aj informáciu, že zmluva medzi Maďarskom a Ruskou federáciou o nákupe vakcíny je zverejnená.

Okrem toho by sa jej mal dostať do rúk aj list zo 6. apríla, ktorým mala ruská strana vypovedať zmluvu a žiadať späť dvestotisíc dávok.

Aj Lengvarský potvrdil, že zmluva má doložku, ktorá znemožňuje jej zverejnenie. "Nahliadnutie tretím osobám alebo zverejnenie môže povoliť len druhá strana,“ objasnil Lengvarský. Z jeho slov teda vyplýva, že Rusi musia schváliť, kto bude môcť do zmluvy nazrieť.

Od utorka má v rukách zmluvu aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá si ju chce tiež najskôr preštudovať a potom sa k nej vyjadrí.

Podľa Kolíkovej je v hre aj možnosť, že zmluva môže byť zverejnená a až zverejnením nadobudne platnosť.

VIDEO: Vicepremiér o Sputniku, ŠÚKL aj o sebe: Slovensko žije lynčom Matoviča.

Video

Smer Maďarsko?

V stredu mal Lengvarský podpísať oficiálnu žiadosť, aby maďarské laboratóriá posúdili kvalitu Sputnika, ktorý je na Slovensku od 1. apríla. Lengvarský na margo výsledku maďarského skúmania povedal: „Neočakávam nič. Očakávam odborný názor, nič viac.“

Predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík v pondelok pre Pravdu povedal, že výsledky z Maďarska by sa nemali odlišovať od výsledkov Biomedicínskeho centra SAV.

Podľa Kolíkovej je možné, že k maďarským výsledkom sa bude musieť vyjadriť slovenský Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Pričom práve jeho stanovisko popudilo ruskú stranu a Matoviča. Ústav na otázky Pravdy do uzávierky neodpovedal.

V tejto súvislosti minister Lengvarský pripomenul, že preverí, prečo nikto z ministerstva neupozornil ŠÚKL, že preskúmanie Sputnika V v Biomedicínskom centre SAV je v rozpore so zmluvou. Matovič najskôr ŠÚKL obviňoval, že mal dať vakcínu preskúmať v laboratóriu s európskym certifikátom, centrum však nakoniec potvrdilo, že skúmanie si v tom čase objednal ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Lengvarský ďalej povedal, že v stredu sa na vláde nehovorilo o možnosti, že by Slovensko vrátilo doteraz privezených 200-tisíc vakcín ruskej strane. Potvrdil, že Slovensko za ne už aj zaplatilo. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO), naopak, bolo Slovensko vyzvané, aby si prevzalo ďalšie dodávky Sputnika V.

Ani Heger, ktorý bol v čase dovozu vakcíny ministrom financií, ani Lengvarský však nespresnili, koľko Sputnik V vlastne stál.

Rusko pritom tvrdí, že Slovensko patrí medzi 60 krajín, kde Sputnik schválili, a v marci mali poslať ešte druhú várku 200-tisíc vakcín. Tie sa však na Slovensku nenachádzajú a Lengvarský si myslí, že za tým môže byť aj to, že ním neočkujeme.

Vakcína bez povolenia

Spusteniu očkovania Sputnikom bráni teda chýbajúca certifikácia. Ale aj povolenie, ktoré ešte 1. marca podpísal vtedajší šéf rezortu zdravotníctva Krajčí. To sa totiž týka terapeutického použitia iného druhu vakcín, ako nám boli privezené. Na Slovensku sa totiž nachádza jednodávkové balenie, no povolenie od Krajčího sa vzťahovalo na trojdávkové balenie.

Ivan Humeník, ktorý sa špecializuje na medicínske právo, vysvetľuje, že povolenie na terapeutické využitie lieku je titulom na jeho použitie na Slovensku a ten Sputnik V na našom území nemá.

„Ak je špecifikácia lieku v povolení iná, ako je liek samotný, tak to značí, že povolenie nie je spôsobilé byť zákonným titulom na použite dovezeného lieku," ozrejmil Humeník. Právnik však dodáva, že „tento defekt sa dá zhojiť vydaním nového povolenia“.

Pôvodne o použitie lieku žiadal profesor Ivan Schréter, hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre infektológiu a tropickú medicínu. Na otázky Pravdy, ako sa môže stať, že minister zdravotníctva dá na papier iné údaje, ako sú dovezené, však nepozná odpoveď. „Moje informácie sú obmedzené len na podanie žiadosti," tvrdí Schréter a čo sa týka ďalších otázok, odkazuje na rezort zdravotníctva.

Problém s dovozom nelegálnych liekov v minulosti riešila aj Finančná správa. Minister Krajčí v januári podpísal obdobné povolenie na dovoz a terapeutické použitie lieku ivermektín. No liek, ktorý si objednali súkromné osoby, colníci na hraniciach zhabali. Dôvod: liek sa smie používať len v nemocniciach a na predpis.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Sputnik V