Preukazovanie pôvodu majetku nefunguje. Stačí jednoduchý trik

V súčasnosti platný Zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý pochádza z roku 2005, sa dá jednoducho obísť.

15.04.2021 06:30
debata (47)

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku je nefunkčný a prakticky neaplikovateľný. Tvrdí to generálny prokurátor Maroš Žilinka s odkazom na skúsenosti prokuratúry z aplikačnej praxe. Požiadal preto ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) o vytvorenie expertnej pracovnej skupiny, ktorej cieľom by bola príprava legislatívnej zmeny, umožňujúcej efektívne a účinné odčerpávanie majetku nadobudnutého z nelegálnych príjmov.

„Generálna prokuratúra považuje odoberanie výnosov a majetku nadobudnutého z nelegálnych zdrojov za jednu z najvyšších priorít. Preto je pripravená aktívne participovať na príprave takého zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý bude efektívny a splní sledovaný účel. V záujme toho Generálna prokuratúra Slovenskej republiky poskytne expertné kapacity, poznatky a skúsenosti z aplikačnej praxe, nevyhnutné pre prípravu legislatívnych zmien potrebných na sfunkčnenie systému odčerpávania majetku nadobudnutého z nelegálnych príjmov,“ zdôraznil Žilinka.

V súčasnosti platný Zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý pochádza z roku 2005, sa dá jednoducho obísť. Stačí napríklad získať od rodinného príslušníka zo zahraničia fiktívne darovacie zmluvy. Za legálny príjem sa tiež považuje kúpa akcií a ich následný predaj s niekoľkonásobným ziskom. Viacerí advokáti priznali, že k dokazovaniu príjmov v praxi vôbec nedochádza.

Jediný známy prípad, keď sa zákon vymáhal na súde, pochádza ešte z roku 2014, keď okresný súd Košice II rozhodoval o žalobe na nadobudnutie majetku nelegálnym príjmom. Dozorujúca prokurátorka ale musela obžalobu stiahnuť pre zmenu dôkaznej situácie. Tá spočívala v tom, že obžalovaný medzičasom svoj majetok rozdelil. Nedosahoval tak už zákonnú výšku 1 500-násobku minimálnej mzdy (pre rok 2019 je to 750-tisíc eur), pretože zákon prihliadal len na aktuálny majetok.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o preukazovaní pôvodu majetku