Matovič o dôvode požiadavky na vrátenie Sputniku klamal. Kolíková potvrdila slová Čaputovej

Prezidentka Zuzana Čaputová po naštudovaní si utajovanej zmluvy k nákupu ruskej vakcíny Sputnik V skonštatovala, že táto zmluva by mala byť zverejnená.

15.04.2021 10:53 , aktualizované: 14:41
čaputová Foto:
Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V by mala byť zverejnená. Prezidentka Zuzana Čaputová to vyhlásila vo štvrtok po preštudovaní si zmluvy s ruskou stranou.
debata (557)

„Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomuto urobil všetky kroky,“ dodala prezidentka bez toho, aby z titulu utajenosti zmluvy menovala toho, kto zmluvu reálne podpísal.

VIDEO: Čaputová o Sputniku: Uvedený dôvod vrátenia vakcíny nie je pravdivý
Video

Čaputová si zároveň vyžiadala list zo 6. apríla 2021, v ktorom mala ruská strana žiadať vrátenie zásielky 200-tisíc vakcín Sputnika. „Verejnosť bola informovaná, že dôvodom tejto požiadavky mala byť skutočnosť, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal testovať Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá príslušnú certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov ale konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé a teda dôvodom požiadavky na vrátenie vakcín bola iná skutočnosť,“ dodala.

Zo slov prezidentky teda vyplýva, že expremiér Igor Matovič (OĽANO) minulý týždeň klamal, keď tvrdil, že ruská strana vypovedala so Slovenskom zmluvu a požiadala o vrátenie už dodaných vakcín pre spôsob testovania zo strany ŠÚKL. Týmto krokom sa podľa Matoviča Rusi cítili byť mimoriadne poškodení a výsledky ŠÚKL-u podľa Matoviča narušili reputáciu očkovacej látky po celom svete. Matovič vtedy zároveň odkázal neznámym ľuďom, ktorí „bludmi“ kontrakt skazili: Gratulujem, idioti!

Sputnik V Čítajte viac Rusko žiada Slovensko o vrátenie Sputniku. Matovič domov odkázal: Gratulujem, idioti! VIDEO: Matovič o ceste do Moskvy
Video

Pomôcť ozrejmiť celú situáciu má podľa prezidentky práve zverejnenie zmluvy zo strany rezorty zdravotníctva. „Očakávam, že kým sa tak stane, verejnosť nebude ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny,“ uviedla Čaputová.

Prezidentka vníma pozitívne, že agendu okolo Sputniku prevzal Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), nový minister zdravotníctva. „Oceňujem jeho prísľub, že riešenie zmluvných vzťahov, proces povoľovania vakcíny a s tým súvisiaca komunikácia už bude prebiehať štandardným spôsobom,“ uviedla vo štvrtok.

Lengvarský, Matovič, Heger Čítajte viac Lengvarský sľubuje veľké upratovanie, zaobíde sa bez Matoviča

Cieľ vlády zabezpečiť pre občanov ďalšiu vakcínu považuje hlava štátu za úplne legitímny a správny. „Nesmie však byť ďalej prezentovaný v protiklade so snahou kompetentných inštitúcií overiť jej bezpečnosť a účinnosť,“ zdôraznila. Ako doplnila, o sprístupnenie zmluvy požiadala pre správy o porušení zmluvy zo strany Slovenska, čo môže mať vplyv na našu reputáciu, prípadne mať za následok povinnosť vakcínu vrátiť.

Holý zmluvu ešte nemá

Minister Lengvarský v stredu avizoval, že zmluvu s Rusmi k Sputniku podrobí analýze, ktorú na vláde dostali za úlohu vypracovať ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina).

Holý pre Pravdu vo štvrtok uviedol, že zmluvu a list zo 6. apríla ešte nemá k dispozícii. Dostať by ju mal ešte dnes a posúdi ju do budúceho týždňa.

Podľa ministerky Kolíkovej tiež nie je dôvod na utajenie zmluvy. „Predbežne môžem povedať, že po preštudovaní zmluvy aj príslušných dokumentov prichádzam k záveru, že tu nie je dôvod na to, aby sa daná zmluva nepovažovala za zmluvu, ktorá je povinne zverejňovaná podľa § 5a infozákona. Ohľadom ďalšieho postupu a rizík, ktoré s tým súvisia budem informovať členov vlády a je k tomu pripravený komplexnejší materiál," povedala Kolíková.

"Čo sa týka otázky, či je pravdivá informácia, že ruská strana namietala v liste zo 6. apríla preverovanie šarží v laboratóriu, táto informácia je nepravdivá. Z daného listu vyplývajú iné skutočnosti. Bližšie ohľadom všetkých týchto skutočností si myslím, že je najviac kompetentný informovať minister zdravotníctva,“ dodala šéfka rezortu spravodlivosti.

Zmluvu momentálne analyzuje aj rezort zdravotníctva.

Bývalý premiér Igor Matovič (OĽaNO) bude o 17. hovoriť o dovoze Sputnika na osobitnej tlačovej besede. Uskutoční sa na pôde Úradu vlády SR a jej názov je „Sputnik V. Dosť bolo klamstiev“.

VIDEO: Vicepremiér o Sputniku, ŠÚKL aj o sebe: Slovensko žije lynčom Matoviča
Video

Zaplatili sme včas?

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini sa pýta, či ruská strana nežiadala vrátiť vakcíny Sputnik V preto, že Slovensko za ne až do výzvy nezaplatilo. Tiež sa pýta, či cieľom cesty Matoviča do Moskvy nebolo „rýchlo ísť uhladiť spory a rýchlo dohodnúť úhradu tejto transakcie".

„Ak si niečo kúpime a je to naše vlastníctvo, tak si s tým môžeme robiť, čo chceme,” povedal Pellegrini. „Preto sa chcem spýtať veľmi jasne a verejne, či náhodou dôvodom výzvy ruskej strany na vrátenie vakcín nebolo to, že sme nezaplatili až do tejto výzvy za vakcíny,” dodal. Vyjadril vážne podozrenie, že v čase výzvy z ruskej strany nebolo za vakcíny vôbec zaplatené a pýta sa, „kedy sme za ne zaplatili.”

Pellegrini žiada predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby verejnosti odpovedal na otázky, „kto podpísal zmluvu o dodávke týchto vakcín, v ktorom dátume bola podpísaná, kedy boli uhradené vakcíny, koľko sme za ne zaplatili a k čomu ďalšiemu nás táto zmluva zaväzuje.” Ak parlament vysloví novej vláde dôveru a bude v nej naďalej sedieť Matovič, poslanci okolo Pellegriniho budú iniciovať ako jednu z prvých schôdzí návrh na odvolanie Matoviča z pozície ministra financií.

© Autorské práva vyhradené

557 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #Sputnik V