Kotlebovec Grňo musí za nacistický pozdrav zaplatiť pokutu 5-tisíc eur

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zamietol odvolanie Antona Grňa, ktorý v máji 2018 pred pojednávacou miestnosťou na NS SR zvýšeným hlasom zakričal gardistický pozdrav "Na stráž!". NS SR tak potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, ktorý obžalovaného odsúdil koncom januára minulého roka na peňažitý trest 5000 eur. Informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

15.04.2021 14:03
grňo Foto: ,
Anton Grňo v budove Najvyššieho súdu na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 27. januára 2020.

Pôvodne samosudca uznal Grňa za vinného v skrátenom konaní formou trestného rozkazu. Obvinený podal voči tomu odpor, preto musel súd vytýčiť hlavné pojednávanie, ale ani to neprispelo k oslobodeniu Antona Grňa spod obžaloby.

Podľa obžaloby sa skutok stal po skončení odvolacích konaní týkajúcich sa rozhodovania o sťažnostiach voči uzneseniu o nevzatí do väzby troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov. Grňo vtedy v prítomnosti novinárov a iných osôb vrátane prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zvýšeným hlasom vyslovil pozdrav „Na stráž". Tým verejne a na mieste verejnosti prístupnom prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Verejne teda podľa prokurátora prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť.

sudca, kladivko, zákony Čítajte viac Za pozdrav 'Na stráž!' dostal člen ĽSNS peňažný trest päťtisíc eur

Ani NS SR podľa dnešného verdiktu nemal pochybnosť o úmysle obžalovaného prejaviť sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, konkrétne k ľudáckemu režimu na Slovensku z rokov 1938 až 1945 a k Hlinkovej garde. Ako súd vysvetlil, pozdrav bol vyslovený po skončení verejných zasadnutí, na ktorých súd prejednával podozrenia z extrémistickej trestnej činnosti. „Súd tiež poukázal na politické aktivity obžalovaného, vrátane množstva jeho ďalších verejných vyjadrení, ktoré vykazujú znaky antisemitizmu, rasizmu, etnickej nenávisti a náboženskej neznášanlivosti," zdôraznila Važanová

Ak by neúspešný kandidát na primátora Bánoviec nad Bebravou a tiež kandidát na poslanca parlamentu za stranu Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) uložený peňažný trest nezaplatil, musel by ísť do väzenia na pol roka.

chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #ĽSNS #Anton Grňo