Z 30 kandidátov na sudcov NSS uspeli deviati

V prvom kole výberového konania na sudcov Najvyššieho správneho súdu SR (NSS SR) uspeli deviati uchádzači.

15.04.2021 16:00 , aktualizované: 16:05
NSS SR, trenčín Foto:
Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka by budova Krajského súdu v Trenčíne mohla byť sídlom tvoriaceho sa Najvyššieho správneho súdu SR.
debata

Sú nimi Juraj Vačok, Pavol Naď, Marián Fečík, Kristína Babiaková, Anita Filová, Juraj Vališ a sudcovia správneho kolégia Najvyššieho súdu SR (NS SR) Zdenka Reisenauerová, Marián Trenčan a Viola Takáčová. Kandidáti postúpili do druhej časti výberového konania, ktorým je overenie ich sudcovskej spôsobilosti. Rozhodla o tom vo verejnom hlasovaní Súdna rada SR ako výberová komisia pre výber kandidátov na NSS SR. Spomedzi sudcov správneho kolégia NS SR neuspela iba uchádzačka Viera Nevedelová.

Úspešným uchádzačom vo verejnom vypočutí je ten, za ktorého hlasovalo najmenej desať členov Súdnej rady a umiestnil sa v poradí uchádzačov najviac do poradového miesta zodpovedajúceho maximálnemu počtu voľných miest.

Richard Rybníček Čítajte viac Najvyšší správny súd chceme v Trenčíne, uviedol Rybníček

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou, ktorá je v tomto prípade výberovou komisiou, a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti. Kandidátov, ktorí uspejú v celom výberovom konaní a nie sú sudcami, bude musieť ešte vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. U kandidátov, ktorí sú už sudcami rôznych stupňov je situácia pomerne nejasná. „Stávajú sa totiž sudcami nového najvyššieho súdneho orgánu, a preto by malo existovať rozhodnutie, ktoré ich tam preloží alebo pridelí. Súdna rada to nemôže urobiť, lebo Súdna rada ako výberová komisia navrhuje len kandidátov. Nemá kompetenciu prideliť alebo preložiť týchto kandidátov, ktorí sú sudcami rovno na Najvyšší správny súd SR,“ spresnil Mazák.

Pokračovanie v máji

Do výberového konania sa mohol prihlásiť sudca, ale aj nesudca, ktorý vykonával právnickú prax najmenej po obdobie desiatich rokov a dosiahol vek 30 rokov k dňu výberového konania. V prípade nesudcu je okrem právnického vzdelania podmienkou aj zloženie odbornej justičnej skúšky. Za odbornú justičnú skúšku sa považuje aj advokátska skúška, prokurátorská skúška, notárska skúška a odborná skúška komerčného právnika.

Celkovo je na NSS SR potrebné obsadiť 29 voľných miest sudcov. Počas šiestich dní vypočúvali členovia súdnej rady spolu 30 kandidátov na sudcov NSS SR. Druhé kolo výberového konania bude v dňoch 11., 12., 18. a 19. mája 2021 so začiatkom o 9:00 v sídle Súdnej rady SR. Prihlásilo sa do neho 13 uchádzačov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada SR #Najvyšší správny súd