Kto od pondelka vymení respirátor za rúško a kto ho nosiť nemusí vôbec?

Od pondelka sa uvoľňujú nariadenia, ktoré prikazujú takmer všetkým nosiť respirátory. V prírode bude stačiť rúško alebo šál. V práci to musí povoliť zamestnávateľ.

15.04.2021 16:40 , aktualizované: 17:17
debata (103)

Od 19. apríla nemusia na verejnosti nosiť respirátory už ani zamestnanci, ktorí sa nachádzajú na vnútornom pracovisku sami. Okrem nich je respirátor nepovinný pre deti do šesť rokov, pre deti v materskej škole alebo obdobnom zariadení pre deti, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, so stredným a s ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. Nosiť ich nemusia ani športovci na interiérových športoviskách, ľudia, ktorí sa fotografujú, nevesta so ženíchom pri sobáši, umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárnych filmov, tlmočníci do posunkovej rečí pri výkone svojho povolania.

obchodne domy, obchodne centra, koronavírus, rúško, lockdown Čítajte viac Otvoria sa obchody, kostoly či hotely. Matovič opäť zaútočil na ŠÚKL

Žiaci v škole alebo školskom zariadení, učitelia, osoby vo výkone väzby alebo výkone trestu, zamestnanci, ktorí vykonávajú rizikovú prácu, pri ktorej sú vystavení záťaži teplom alebo fyzickej záťaži, zamestnanci s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých respirátor môže viesť k zhoršeniu stavu, môžu namiesto respirátorov nosiť rúška, prípadne si dýchacie cesty prekrývať šatkou alebo šálom.

To platí aj pre zamestnancov, ktorí sa tak dohodli so svojimi zamestnávateľmi, prípadne majú vyjadrenie pracovnej zdravotnej služby.

V exteriéroch nebude musieť nosiť rúško, šál alebo šatku každý, kto bude od ostatných ľudí, s ktorými nežije v jednej domácnosti, vzdialený viac ako päť metrov. Platí to aj pre deti do šesť rokov a deti v materských školách. Táto výnimka platí aj pre osoby so závažnými poruchami autistického spektra, so stredným a s ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pri športovaní, nevyhnutný čas pri fotografovaní, pri sobáši nemusia mať prekryté horné dýchacie cesty nevesta a ženích, umelci pri podávaní umeleckého výkonu a tlmočníci do posunkovej reči.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #nosenie rúšok