Matovič obhajuje svoje kroky pri Sputniku, vinu hádže na šéfku ŠÚKL

Vakcína Sputnik V prešla vo všetkých 14 testoch Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV). Vo štvrtok o tom informoval minister financií Igor Matovič (OĽANO). Dodal, že ak by Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nespochybnil reputáciu vakcíny, mohli sme ňou začať "zajtra" očkovať. Počas tlačovej konferencie expremiér útočil na vedcov, riaditeľku ŠÚKL Zuzanu Baťovú, novinárov i prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Hlava štátu je podľa neho zaujatá a robí alibi Baťovej.

15.04.2021 17:57 , aktualizované: 22:07
debata (789)

VIDEO: Expremiér Matovič hodinu a trištvrte bránil svoje kroky pri Sputniku V.

Video

„Aj štrnásty test zo štrnástich, ktoré robilo Biomedicínske centrum SAV, dopadol na jednotku,“ vyhlásil Matovič. Záver ŠÚKL, že vakcíny v 40 krajinách spája len názov, komentoval ako „úmyselné poškodenie vakcíny“ a narušenie dôvery ľudí. „Vzhľadom na to, že takéto hrubé klamstvo, znevažujúce túto vakcínu, bolo zo strany šéfky ŠÚKL pustené do sveta, ktoré v podstate hovorí o tom, že Rusi si balia čokoľvek do tých ampuliek a vždy tam dajú iba nálepku Sputnik V, musíme potvrdiť tieto výsledky v maďarskom OMCL laboratóriu,“ doplnil.

Rusi požiadali o vrátenie vakcín pre neuhradenie dodávky, povedal expremiér. Prezentoval to však ako zámienku. Tvrdí, že nešlo o peniaze, ale Rusom malo prekážať stanovisko ŠÚKL. Žiadali preto testy v OMCL laboratóriu, nie v „nepriateľskej organizácii“. Stanovisko ŠÚKL označil minister za „politický blud“.

K zaplateniu vakcín došlo podľa Matoviča 6. apríla, prvých 200.000 dávok doviezli na Slovensko začiatkom marca. Po zaplatení ruská strana podľa ministra platbu za vakcínu vrátila. „Obávam sa, že to gesto, že nám vrátili platbu, znamená, že o Sputnik definitívne prídeme,“ povedal. Nevie o tom, že by o vrátenie platby požiadal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Expremiér priznal, že zmluvu nečítal. „Myslí si“, že ju podpísal exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Na zverejnenie podľa neho musia súhlasiť obe strany, posúdia ho právnici. Do Moskvy podľa svojich slov išiel, aby SR definitívne neprišla o Sputnik. Ako vicepremiér bol podľa neho poverený predsedom vlády. Nežiadal žiadne dokumenty, keďže požiadavka vychádzala z Baťovej stanoviska, ktorému neverí. Na rokovanie v Budapešti si nezobral slovenských diplomatov, lebo chceli „maximalizovať možnosť úspechu“.

Dôvodom, prečo sa ešte neočkuje Sputnikom V na výnimku ministra, ako bolo pôvodne zamýšľané, sú podľa neho novinárske články. Vypočul sa podľa neho verejný dopyt a dali látku najprv otestovať. Odmieta, že by urážal vedcov. Sám by sa dal zaočkovať čímkoľvek.

ŠÚKL odsudzuje emocionálny a politický nátlak Matoviča a označuje ho za mediálny lynč riaditeľky organizácie aj samotného ústavu (podrobné stanovisko ŠÚKL nádete nižšie).

VIDEO: Otázky denníka Pravda Igorovi Matovičovi – aj o tom, či si žiadal od ruskej strany chýbajúcu dokumentáciu.

Video

Ruská strana svoju žiadosť o vrátenie vakcín odôvodnila aj tým, že Slovensko za ne nezaplatilo. Platba podľa Matoviča odišla v deň, keď došla listom žiadosť o ich vrátenie. Rusi platbu vrátili. Na Twitteri sa ruská strana už skôr však sťažovala aj na spomínané stanovisko ŠÚKL a označila to za cielenú dezinformáciu.

čaputová Čítajte viac Matovič o dôvode požiadavky na vrátenie Sputniku klamal. Kolíková potvrdila slová Čaputovej

Igor Matovič priznal, že stanovisko ŠÚKL sťažilo jeho rokovanie v Moskve. Podľa neho v stanovisko išlo o blud, lebo riaditeľka ŠÚKL nemohla overiť, že by sa v 40 krajinách využívala rozličná vakcína pod názvom Sputnik V. Ako dodal, ruskí partneri mu povedali, že za tejto situácie Sputnik V na Slovensku nenechajú a chcú, aby bol posúdený v laboratóriu, ktoré nebude robiť politiku. Matovič počas rokovania s Kirillom Dmitrievom, CEO Ruského fondu pre priame investície dostal prísľub, že ruská strana bude rešpektovať akýkoľvek výsledok, ktorý vyjde z akéhokoľvek ONCL laboratória.

VIDEO: Prezident Finančnej správy Žežulka k Sputniku.

Video

ŠÚKL odsudzuje nátlak od Matoviča

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií Igora Matoviča voči ŠÚKL-u, jeho riaditeľke a jej rodine. V stanovisku to uviedla hovorkyňa štátneho ústavu Magdaléna Jurkemíková. Vyjadrenia Matoviča podľa nej spochybňujú prácu ŠÚKL-u ako regulačného orgánu v oblasti kontroly liekov, spochybňujú jeho nestrannosť a vyvolávajú útoky voči predstaviteľom ŠÚKL-u z určitej strany verejnosti. Štátny ústav pre kontrolu liečiv zároveň odmieta, že vydal svoje stanovisko s politickým motívom. Štvrtkovú tlačovú konferenciu ministra financií považuje za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu ako aj voči inštitúcii samotnej.

Jurkemíková zopakovala, že hodnotiaca správa k vakcíne Sputnik V bola vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, ktorého povinnosťou je dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť a tiež dokázať rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách. Posúdenie vakcíny bolo od ŠÚKL-u vyžiadané Ministerstvom zdravotníctva SR, pre používanie vakcíny sa však nevyžaduje. Bez ohľadu na stanovisko ŠÚKL-u sa vakcína môže používať na základe povolenia ministerstva.

„Štátny ústav nemôže zmeniť odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia v médiách zo strany určitej časti spoločnosti podnecujú,“ uviedla jeho hovorkyňa s tým, že ŠÚKL vydáva stanoviská na základe odborných dôkazov. O procese posudzovania vakcíny bolo priebežne informované ministerstvo zdravotníctva a ŠÚKL si nie je zo svojej strany vedomý žiadnych chybných krokov v tomto procese. „Naopak, zo strany ministra financií opakovane zaznievajú nepravdivé tvrdenia. K laboratórnej kontrole znovu opakujeme, že OMCL laboratóriá prepúšťajú vakcíny registrované v EÚ, pričom vakcína Sputnik V medzi ne nepatrí,“ dodala Jurkemíková.

VIDEO: Čaputová o Sputniku: Uvedený dôvod vrátenia vakcíny nie je pravdivý
Video

© Autorské práva vyhradené

789 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #Sputnik V