SaS a Za ľudí stoja za ŠÚKL a aj Zuzanou Baťovou

Koaličné strany SaS a Za ľudí stoja za vedeckými autoritami na Slovensku, konkrétne aj za Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a jeho riaditeľkou Zuzanou Baťovou.

16.04.2021 10:39 , aktualizované: 12:05
Zuzana Baťová Foto:
Zuzana Baťová
debata (24)

Strany to vyhlásili v reakcii na štvrtkovú tlačovú konferenciu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v súvislosti s vakcínou Sputnik V.

„Je nevyhnutné, aby tento úrad (ŠÚKL, pozn. red.) pracoval nestranne. Aj preto odsudzujeme akýkoľvek politický nátlak voči ŠÚKL a nemôžeme súhlasiť ani s osobnými útokmi na pani riaditeľku, ktoré sa dotýkajú jej rodiny,“ uviedla strana SaS.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič je zrelý na očkovanie. Akú vakcínu si vyberie?

Strana Za ľudí zároveň odmieta akékoľvek útoky na adresu vedcov. Uviedla to šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Strana očakáva od nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) návrh riešenia situácie s vakcínou Sputnik V.

„Všetci čakáme na to, že ruská strana dodá potrebné dokumenty, aby sa vakcína mohla rýchlo schváliť,“ skonštatovala v stanovisku strany Remišová. Zopakovala, že pre všetky vakcíny musia platiť rovnaké pravidlá. Nemecko či Česká republika sú podľa nej pripravené očkovať aj Sputnikom hneď po tom, ako ho schváli Európska lieková agentúra a ako bude isté, že vakcína je bezpečná.

baťová, kvety Čítajte viac Desiatky ľudí podporili ŠÚKL, Zuzane Baťovej doniesli kvety

Šéfka Za ľudí podotkla, že o mimoriadnom dočasnom použití vakcíny Sputnik V rozhodol podľa zákona bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) pred viac ako mesiacom. „Z viacerých dôvodov sa však vakcína stále nepoužíva. Nový minister zdravotníctva má našu dôveru a čakáme na jeho návrh na riešenie situácie s vakcínou Sputnik. Riešenie tejto situácie je odbornou a technickou záležitosťou v kompetencii ministra zdravotníctva a nie je potrebné mať k tomu desiatky tlačových konferencií bez prezentácie reálneho riešenia,“ doplnila Remišová.

Matovič vo štvrtok informoval, že vakcína Sputnik V prešla všetkými testami Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. O stanovisku ŠÚKL v tejto súvislosti hovoril ako o politickom blude a opakovane kritizoval šéfku ŠÚKL. Kritizoval novinárov aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorú označil za zaujatú. Priznal, že zmluvu k nákupu vakcíny nečítal. Pripustil, že ruská strana žiada vrátiť vakcínu, pretože sme za ňu nezaplatili včas.

VIDEO: Matovič hodinu a trištvrte bránil svoje kroky pri Sputniku V
Video
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #ŠÚKL #Sputnik V #SASKA