Lengvarský: Na testovanie Sputnika v Maďarsku dohliadať nebudeme

Prípad dvoch maďarských kamiónov súkromnej prepravnej spoločnosti, ktoré chceli z firmy Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch odviezť uskladnenú vakcínu Sputnik V, podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) momentálne preverujú.

16.04.2021 13:35 , aktualizované: 19:19
debata (333)

„Nevieme, na čí pokyn prišli maďarské kamióny do Šarišských Michalian. Veci preverujeme,“ reagoval Lengvarský na otázku denníka Pravda. S novinármi sa stretol pri príležitosti spustenia projektu župnej výjazdovej očkovacej jednotky v trnavskej mestskej časti Modranka. Zástupcovia farmaceutického podniku však očkovaciu látku kamionistom nevydali, pretože na to nemali oficiálny pokyn.

Video: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský o vakcíne Sputnik V.

Video

Do Maďarska už odišlo 46 ampuliek. Ide o definitívny počet, ďalšie vakcíny tam už Slovensko posielať nebude. Tamojšie laboratóriá nepotrebujú podľa šéfa zdravotníckej rezortu všetku vakcínu, ktorá je uskladnená vo farmaceutickej spoločnosti Imuna Pharm.

Nemyslí si, že pri testoch Sputnika V v Maďarsku je nutná účasť zástupcu slovenskej strany. „Keď je laboratórium certifikované, nie je dôvod ho kontrolovať,“ dodal však s tým, že je to skôr otázka na ľudí zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Video: Testovanie Sputniku V v Imune Šarišské Michaľany. (16. 3. 2021)

Video

Prečo rezort zaplatil za vakcínu až po výzve Ruska, Lengvarský nevedel. Argumentoval tým, že v tom čase ešte nebol vo funkcii. Zuzane Baťovej, ktorá je šéfkou ŠÚKL, dôveruje. Stojí tak na opačnej strane ako Igor Matovič, predseda strany OĽaNO, ktorá ho do funkcie nominovala. Expremiér a minister financií na šéfku ŠÚKL opakovane útočí.

Minister zdravotníctva tiež potvrdil, že o nákupe vakcín bude rozhodovať on. Reagoval tým na Matovičovo vyhlásenie, že ak bude mať príležitosť, bude sa snažiť získať pre Slovensko vakcíny. Pokiaľ ide o zverejnenie dosiaľ utajovanej zmluvy o nákupe ruskej vakcíny, ministerstvo zdravotníctva už požiadalo ruskú stranu o súhlas.

„Žiadosť, aby sme mohli zmluvu zverejniť, odišla do Ruska dnes. V tej žiadosti je napísané, ktoré veci nechce ruská strana, aby boli zverejnené,“ povedal minister s tým, že proces konzultoval s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí). Tá nevidí problém v tom, aby sa zmluva odtajnila.

Ruská strana žiada od Slovenska, aby vrátilo zakúpené vakcíny Sputnik V. Ako dôvod uviedla, že za ne Slovensko nezaplatilo. Expremiér a minister financií Igor Matovič priznal, že platba ruskej strane za vakcíny odišla 6. apríla. To bol deň, keď prišiel z Ruska list, v ktorom žiadajú o vrátenie vakcín. Napriek tomu, že Slovensko za vakcíny hneď zaplatilo, platba sa vrátila, pretože ju ruská strana odmietla.

Video: Matovič hodinu a trištvrte bránil svoje kroky pri Sputniku V. Uviedol okrem iného, že sme za vakcínu zaplatili až 6. apríla a že zmluvu s ruskou stranou nečítal.

Video

© Autorské práva vyhradené

333 debata chyba
Viac na túto tému: #Imuna Pharm #Sputnik V #Vladimír Lengvarský