Paksi sa dohodol na vine a treste. Spolupracuje Kováčik s vyšetrovateľmi?

Bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Paksi uzatvoril v piatok s dorozorým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dohodu o vine a treste.

16.04.2021 14:25 , aktualizované: 16:39
paksi, kováčik Foto: ,
NAKA eskortuje Norberta Paksiho a Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v nedeľu 25. okóbra 2020.
debata (6)

Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Upozornila na to televízia JOJ.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes na Špecializovaný trestný súd návrh na schválenie dohody o vine a treste s Norbertom P. obvineným zo zločinu brania úplatku a inej súvisiacej trestnej činnosti,“ uviedla Tökölyová.

Podľa informácií Joj by si Paksi v prípade schválenia dohody súdom mal odsedieť päťročný trest odňatia slobody v prvej nápravnovýchovnej skupine. Zároveň súhlasil aj s prepadnutím majetku.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Psksiho spolu so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom vlani v októbri. Stíhaný bol väzobne. Jeho advokát následne informoval, že sa k trestnej činnosti priznal a chce spolupracovať s políciou.

Paksi pôsobil ako zástupca riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností.

Milan Lučanský Čítajte viac Lučanský: Nemal som dôvod od tých 'zmrdov' brať peniaze

Spolupracuje Kováčik s políciou?

Generálna prokuratúra v piatok potvrdila, že Kováčik, ktorý je v prípade Očistec stíhaný pre činnosť v zločineckej skupine Norberta Bödöra, Tibora Gašpara a ďalších osôb, bol dozorovým prokurátorom ÚŠP vylúčený na samostatné konanie.

„Môžeme potvrdiť, že trestná vec obvineného D. K. bola vylúčená na samostatné konanie. K ďalším skutočnostiam sa Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ nebude vyjadrovať,” povedal pre portál noviny.sk hovorca GP SR Dalibor Skladan. Zatiaľ nie je známe, či sa bývalý špeciálny prokurátor rozhodol po mesiacoch väzobného stíhania spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a priznať sa ku skutkom, z ktorých je obvinený.

Na samostatné konanie vylúčili podľa portálu noviny.sk aj bývalého funkcionára Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. Ten bol pôvodne obvinený v rámci prípadu Judáš. „Podľa informácií TV Joj došlo k odčleneniu stíhaného námestníka SIS zo skupiny obvinených začiatkom tohto týždňa, čím sa zrejme napĺňajú očakávania obhajoby, ktorá za priznanie Borisa Beňu k braniu úplatkov a ďalšej trestnej činnosti chce dostať klienta z väzby na slobodu,” uvádza portál.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Norbert Paksi