Lučanského smrť v komisii uzavreli. Proti verdiktu boli dvaja členovia

Špeciálna komisia na kontrolu okolností smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského prijala záverečnú správu. Konštatuje sa v nej, že komisia nenašla žiadne dôkazy podporujúce pochybnosti o spoluzodpovednosti inej osoby za Lučanského smrť či jeho predchádzajúce zranenie oka.

16.04.2021 15:11 , aktualizované: 19:29
kolíková Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (v popredí) počas tlačovej konferencie po záverečnom zasadnutí Kontrolnej komisie na prešetrenie úmrtia bývalého prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského.
debata (378)

VIDEO: Špeciálna komisia o smrti Lučanského.

Video

Zároveň však členovia priznávajú, že mali len obmedzené možnosti a definitívu môžu dať až orgány činné v trestnom konaní. Oficiálne vyšetrovanie ešte prokuratúra neskončila.

Nie všetci zo 17 členov komisie sa so správou stotožnili. Dvaja poslanci, Denisa Saková (nez., Hlas) a Marian Kotleba (ĽS NS), boli proti a Marián Saloň (Smer) nehlasoval. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vyjadrila s činnosťou komisie a jej závermi spokojnosť.

„Určite má zmysel zriaďovať takéto komisie, aby sme v rámci priestoru, ktorý máme, mohli prešetriť, čo sa vlastne stalo. Bola tu úprimná snaha z mojej strany dať priestor porozumieť a odkryť, čo sa stalo, a myslím, že to sa zriadením komisie splnilo,“ vyhlásila Kolíková.

Komisia skúmala, či štát, resp. Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a jeho príslušníci, dodržal pri zaobchádzaní s Lučanským všetky svoje zákonné povinnosti a mohlo zabrániť jeho smrti. Okrem celkových pomerov, v ktorých Lučanského držali, sa komisia zamerala najmä na dve udalosti – na jeho zranenie oka z noci na 9. december a následne na udalosť z 29. decembra, ktorá viedla k jeho smrti.

Po celkovo siedmich stretnutiach komisie vrátane návštevy ústavov v Trenčíne a Prešove, dospela väčšina členov k záveru, že väzenská stráž v oboch prípadoch postupovala správne a povinnosti nezanedbala.

Mária Kolíková, Róbert Mudronček Čítajte viac Lučanského prípad rozhýbal väzenstvo. Kolúznu väzbu čakajú zmeny

Práve prvé zranenie oka bolo už krátko po operácii, ktorú Lučanský podstúpil 9. decembra vo vojenskej nemocnici v Ružomberku, interpretované aj ako možný pokus o samovraždu. Zároveň sa však objavili aj podozrenia, že bývalý policajný prezident mohol byť zbitý.

Kontrola komisie ani jednu z týchto interpretácií nepotvrdila. Lučanského pád z nemocničného vozíka, pri ktorom utrpel pomliaždeniny hlavy, boli komisii zo strany prítomných príslušníkov ZVJS prezentované ako pochybenie zdravotníckeho personálu.

„Komisia po vyhodnotení výsledkov vypočutia príslušníkov ZVJS, ako aj na základe vzhliadnutia kamerových záznamov spred cely 131 vylučuje, že by na vzniku tohto úrazu oka obvineného aktívne participovala iná osoba, resp. že by k úrazu oka došlo priamym aktívnym konaním inej osoby či osôb proti osobe Milana Lučanského,“ uvádza záverečná správa. „Komisia sa zhodla, že pri prešetrení tejto udalosti nezistila žiadny taký aspekt, ktorý by umožňoval interpretovať túto udalosť inak alebo napr. ako nevydarený pokus o samovraždu,“ spresňuje správa.

Ani pri udalostiach z 29. decembra vedúcich k Lučanského smrti cudzie pričinenie komisia nezistila. „Zo zistených podkladov sa jej nepodarilo zistiť také skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú verziu udalosti, v zmysle ktorej došlo v uvedený deň k pokusu o samovraždu a následnému úmrtiu Milana Lučanského v zdravotníckom zariadení,“ uvádza sa v záverečnej správe.

lučanský Čítajte viac Lučanský údajne úplatky nielen bral, ale aj rozdával. Angažoval sa vo viacerých kauzách

Komisia k záveru dospela na základe vyhodnotenia písomných podkladov, kamerových záznamov, výpisov zo systému zaznamenávania otvárania ciel, vyjadrení príslušníkov ZVJS. Vo správe ale členovia komisie priznávajú aj limity, ktoré ich zistenia majú.

„Komisia pri svojich záveroch vychádzala z tých podkladov, ktoré mala k dispozícii. Komisia nemala možnosť oboznámiť sa so zdravotnou dokumentáciou Milana Lučanského ani s tými podkladmi, ktoré tvorili súčasť vyšetrovacieho spisu. Komisia pri prešetrovaní nedisponovala takými možnosťami, aké majú orgány činné v trestnom konaní. Najvážnejším limitom komisie pri objektivizácii skutkového stavu bola nemožnosť preskúmať zdravotnú dokumentáciu a predbežnú správu z pitvy,“ konštatuje záverečná správa.

V súvislosti s úrazom a neskoršou smrťou bývalého policajného prezidenta sú vedené dve trestné stíhanie, ktoré zastrešujú Úrad inšpekčnej služby a Krajská prokuratúra Prešov. Ešte minulý týždeň informovali, že závery vyšetrovania by mali byť známe do leta.

© Autorské práva vyhradené

378 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský