OĽANO stojí za Matovičom, expremiér útočí na Baťovú kyticou

Hnutie OĽANO stojí za ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) a odmieta neadekvátne, "až hysterické" reakcie na jeho vyjadrenia. Premiér podľa hnutia vyslovil svoj názor na konanie štátnej inštitúcie.

16.04.2021 16:51
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačového brífingu k ruskej vakcíne Sputnik V, 15. apríla 2021
debata (247)

Hnutie tak reagovalo na Matovičovu štvrtkovú tlačovú konferenciu k vakcíne Sputnik V, na ktorej kritizoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), jeho šéfku Zuzanu Baťovú, ale aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a novinárov.

igor matovič Čítajte viac Matovič obhajuje svoje kroky pri Sputniku, vinu hádže na šéfku ŠÚKL VIDEO: Bittó Cigániková o konaní Matoviča: Nie je hodné psychicky zdravého človeka
Video

„Hnutie OĽANO plne stojí za Igorom Matovičom. Komunikácia každého ministra vychádza z poznatkov, ktorými z titulu svojej funkcie disponuje. Naším cieľom je čo najrýchlejšie očkovať ľudí účinnými a bezpečnými vakcínami. Odmietame neadekvátne, až hysterické reakcie na Igora Matoviča, ktorý len vyjadril svoj názor na konanie štátnej inštitúcie, čo je snáď v demokratickej spoločnosti prirodzené,“ píše hnutie v stanovisku.

Matovič vo štvrtok informoval, že vakcína Sputnik V prešla všetkými testami Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. O stanovisku ŠÚKL v tejto súvislosti hovoril ako o politickom blude a opakovane kritizoval šéfku ŠÚKL. Prezidentku Čaputovú označil za zaujatú. Priznal, že zmluvu k nákupu vakcíny nečítal. Pripustil, že ruská strana žiada vrátiť vakcínu, pretože sme za ňu nezaplatili včas.

Igor Matovič Čítajte viac Podľa opozície by mal Heger Matoviča odvolať. V politike by mal skončiť, mieni Nicholsonová

Na Matovičove slová reagovali viacerí politici. Postavili sa za šéfku ŠÚKL aj za ústav samotný. Podporu Baťovej vyjadrili napríklad strana SaS, ale aj šéfka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Viacerí ľudia jej priniesli počas dňa na ŠÚKL kvety. Poslanci z klubu SaS Ondrej Dostál a Radovan Kazda expremiéra Matoviča vyzvali, aby prestal s útokmi a svojím konaním neznižoval dôveru ľudí vo vládu a v nezávislé inštitúcie našej krajiny.

Matovič v kritike Baťovej pokračoval aj v piatok na sociálnej sieti. „Zakrývať si oči pred krivdou voči výrobcovi vakcíny a zbožťovať páchateľku tejto krivdy dokáže len ten, komu sú pravda, zdravie a životy ľudí úplne ukradnuté,“ napísal a pripojil aj ilustračnú fotografiu kytice.

247 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #Igor Matovič #Zuzana Baťová