V súvislosti s udalosťami v Česku zvolal Heger bezpečnostnú radu

V súvislosti s udalosťami v Českej republike, ktorá vyhostila 18 ruských diplomatov, zvolal premiér Eduard Heger (OĽANO) na utorok Bezpečnostnú radu SR s cieľom vyhodnotiť aktuálne informácie. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

19.04.2021 14:12 , aktualizované: 16:29
minister financií, eduard heger Foto: ,
Eduard Heger.
debata (139)

Český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček v sobotu večer oznámili, že Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti.

Podporu Českej republike vyjadrili prezidentka SR Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽANO) aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Korčok sa počas rokovania šéfov diplomacií krajín EÚ zastal Česka

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok vyjadril počas pondelkového zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli v reakcii na udalosti v Českej republike podporu českým partnerom. TASR o tom informoval Komunikačný odbor MZVEZ SR.

„S Českou republikou máme dlhodobo nadštandardné vzťahy a o to viac nás znepokojuje, ak sú jej občania vystavení aktivitám, ktoré majú zásadný dopad na ich bezpečnosť. Informácie, ktoré prichádzajú z Českej republiky v súvislosti s explóziou v bezprostrednej blízkosti slovenských hraníc, sú bezprecedentné,“ zdôraznil Korčok, ktorý sa na zasadnutie pripojil prostredníctvom telemostu.

Šéf slovenskej diplomacie podporil ČR, ktorá, ako avizovala, bude podrobne informovať svojich spojencov v NATO a EÚ, keďže bezpečnosť je nedeliteľná a týka sa nás všetkých.

V4 pripravuje deklaráciu na podporu Česka v kauze Vrbětice

Slovensko bude konať až potom, keď bude mať „na stole“ všetky fakty týkajúce sa udalostí v Českej republike. Rozhodnutie, ktoré padne, bude v prospech občanov a Slovenska. Na tlačovej konferencii to ďalej uviedol minister Korčok.

Korčok ubezpečil, že diplomatická odpoveď Slovenska v súvislosti s vyhostením ruských diplomatov v Česku bude rozhodná, adekvátna politickému postoju, zodpovedná a bude sa dbať na bezpečnosť krajiny a Slovákov. „Rozhodneme sa tak, aby nebolo pochýb, kde Slovenská republika stojí. Budeme stáť na správnom mieste,“ poznamenal.

babiš Čítajte viac Rusko recipročne vyhostí českých diplomatov. Babiš chce odtajniť vyšetrovania výbuchov

Ministri zahraničných vecí V4 zároveň, na podnet Korčoka, prijmú podpornú deklaráciu pre Česko. Momentálne sa finalizuje jej text. „Vidím jednoznačnú možnosť v rámci V4 na pozitívnu agendu, na jednoznačný postoj voči tomu, do akej situácie sa dostal jeden z jej členov, v tomto prípade Česká republika,“ povedal Korčok.

Korčok sa nechcel vyjadriť k tomu, či dvaja ruskí agenti, ktorí sú spájaní s výbuchom muničného skladu v Vrběticiach v Česku, boli aj na území Slovenska. Nekomentoval tiež ani otázku, že by ruská jednotka operovala v SR.

Minister je tiež v kontakte českým ministrom zahraničných vecí a vicepremiérom Janom Hamáčkom. Česko by podľa Korčoka malo dostať priestor, aby o udalostiach informovalo na medzinárodnej úrovni a tiež na zasadnutí Severoatlantickej aliancie. Štáty by potom mali hľadať konsenzus, podporu a prijať kolektívnu odpoveď.

Kremeľ odsúdil kroky Česka

Kremeľ v pondelok slovne odsúdil kroky Česka, ktoré v sobotu oznámilo vyhostenie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe v spojitosti s obvineniami zo špionáže. Informovala o tom agentúra AFP.

„Kategoricky nesúhlasíme s týmito závermi,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý kroky Českej republiky označil za „provokatívne a nepriateľské“.

Rusko v nedeľu oznámilo, že ako odvetu vyhostí 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve. Tí boli vyhlásení za nežiaduce osoby (personae non gratae) a do polnoci z pondelka na utorok musia opustiť krajinu.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada SR #kauza Vrbětice